Навіщо «Київстар» та Vodafone супутниковий інтернет та з ким вони планують запартнеритись

  • 18 апреля, 08:36
  • 1682
  • 0

Компанії-постачальниці послуг стільникового зв’язку та мобільного інтернету «Київстар» та «Vodafone Україна» вже працюють над тим, щоби розширити перелік своїх послуг також доступом до супутникового інтернету. Завдяки цьому користувачі мобільних операторів матимуть змогу залишатися на зв’язку навіть за відсутності електропостачання. 

Як саме провідні українські компанії планують забезпечити своїх клієнтів інтернет-з’єднанням, довідались журналісти видання Forbes, редакція MC.today переказує подробиці. Отже, «Київстар» готується стати офіційною представницею британського супутникового зв’язку в Україні. Як повідомив під час Business Wisdom Summit B2B-директор компанії Костянтин Вечір, йдеться про OneWeb. Водночас «Vodafone Україна» розглядає можливість партнерства зі Starlink. Річ у тім, що підключення до супутникового інтернету дасть змогу українським операторам стати менш залежними від енергетичної ситуації в країні.

Як зазначав президент «Київстар» Олександр Комаров, компанія вже пілотує спільний проєкт з OneWeb, проте безпосередньо умови співпраці ще не обговорювали, тому її можливі деталі поки не розкривають. Відомо, що завдяки такому партнерству оператор зможе запропонувати державі та населенню стійкий до блекаутів зв’язок. Втім, керуючий партнер консалтингової компанії E&C Анатолій Фроленков, що має велику експертизу на телеком-ринку, вважає, що це може бути радше нішевим рішенням для «Київстар». Основу пакету послуг, як і раніше, складатимуть фіксований інтернет та стільниковий зв’язок. 

Варто зазначити, що партнерство з OneWeb не має на меті скласти конкуренцію супутниковому зв’язку Starlink. Частково це іміджевий проєкт, який водночас дасть змогу OneWeb працювати з великим локальним оператором, а «Київстар» – комерційні, технічні та сервісні компетенції. Також зазначається, що супутниковий інтернет – це корпоративне рішення, що разом із певними перевагами, як-от вища швидкість, має й відповідну ціну. 

Щодо «Vodafone Україна», то компанія розглядає можливість стати офіційним представником Starlink в Україні. СЕО компанії Ольга Устинова також не розголошує ані потенційні умови такого партнерства, ані його економічний ефект. Нині «Vodafone Україна» використовує термінали Starlink для відновлення зв’язку на деокупованих територіях України та розглядає можливе партнерство також із погляду надання кінцевому споживачу послуг супутникового інтернету. На думку Фроленкова, це теж може бути одним із кроків до розширення переліку послуг для бізнесу.

Також, за припущеннями, якщо «Vodafone Україна» співпрацюватиме зі Starlink, компанія може сприяти зниженню вартості послуг супутникового інтернету для українців. Для порівняння абонплата для користувачів із Європи становить €40-50 на місяць залежно від країни, в Україні це €75. 


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий