Колишній СЕО Google просуває розробку ударних ШІ-дронів, потенційно – для України

  • 28 января, 10:24
  • 3746
  • 0

Новий проєкт колишнього СЕО Google Еріка Шмідта може стосуватися дронів зі штучним інтелектом, які нібито можуть з’явитися на передовій в Україні. Про це йдеться у звіті Forbes.

Що відомо?

  1. Стартап названий White Stork, на честь національного птаха України – білого лелеки.
  2. Він має масово виробляти дешеві, потенційно – одноразові дрони-камікадзе, які використовують ШІ для візуального наведення.
  3. Дрони зможуть працювати навіть під час глушення GPS, що унеможливлює зв’язок.
  4. Ці БПЛА також нестимуть невелику кількість вибухівки.
  5. За даними Forbes, документи на реєстрацію бізнесу подали минулого серпня, використовуючи низку ТОВ.
  6. Одним зі співробітників, схоже, є Себастьян Трун, співзасновник лабораторії інновацій Google.

Що каже Шмідт?

Шмідт закликає збільшити кількість дронів для війни в Україні з моменту подання документів на White Stork.

У колонці для Wall Street Journal, написаній у липні, Шмідт стверджує, що після кількох місяців навчання солдати можуть керувати дронами, які літають зі швидкістю дуже важкою для збиття. Кожен дрон коштує приблизно $400.

Шмідт написав ще одну колонку у Foreign Affairs під назвою «Україна програє війну дронів». У ній він стверджує, що Україні та її союзникам потрібно інвестувати в розробку й масштабування технологій, які можуть протистояти новим дронам росії.

Він також пише, що Україні знадобиться щонайменше 2 млн дронів у 2024 році, причому лише половину з них буде вироблено на внутрішньому ринку.

У жодній з колонок не згадувався White Stork.

Де ще працював Ерік Шмідт?

Після своєї роботи в Google Шмідт консультував уряд США з питань технологій. З 2016 по 2020 рік він був першим головою новоствореної Ради з інновацій в обороні, де він допомагав консультувати Пентагон щодо нових технологій. Потім він очолював Комісію національної безпеки з питань штучного інтелекту, створену для надання рекомендацій президенту та Конгресу.

Що важливо знати?

Нещодавно OpenAI змінила свою політику використання, щоб дозволити компанії працювати над військовими цілями, а за кілька днів оголосила про свій перший проєкт з Пентагоном.

У листопаді заступниця міністра оборони США Кетлін Гікс заявила, що Пентагон планує витратити понад $1,8 млрд на ШІ та машинне навчання протягом наступного фінансового року.

В Україні діє програма «Армія дронів», яка включає системну закупівлю безпілотників, їхній ремонт та оперативну заміну, а також курс навчання пілотів.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи