Конкурент Neuralink встановив рекорд за кількістю імплантованих у мозок людини електродів

  • 3 июня, 09:01
  • 3739
  • 0

Компанія Precision Neuroscience, яку очолює колишній співзасновник Neuralink доктор Бенджамін Рапопорт, повідомила, що їм вдалося розмістити на поверхні кори головного мозку людини рекордні 4096 електродів. Це вдвічі більше, ніж попереднє досягнення у 2048 електродів, встановлене у 2023 році.

Імплант компанії Precision використовує тонкоплівковий мікроелектродний масив, що містить 1024 мініатюрні електроди, які покривають площу 1,6 см2. На мозок пацієнта було встановлено чотири такі масиви.

Навіщо потрібна така кількість електродів

Компанія стверджує, що кількість електродів є важливим показником, оскільки чим більше їх імплантовано в мозок, тим краще очікуються передача даних і результати досліджень.

Precision Neuroscience проти Neuralink

Доктор Рапопорт очолює вже другу компанію в галузі нейротехнологій. Спочатку він заснував Neuralink з Ілоном Маском та іншими інженерами, а потім — Precision Neuroscience. Причиною його відходу з Neuralink стали питання безпеки розробок. Він не погоджувався з підходом компанії і вирішив створити власну, де на першому місці стоїть саме безпека пацієнтів.

Саме тому пристрій Precision Neuroscience менш інвазивний (процес проникнення, тобто потребує мінімального хірургічного втручання), ніж інші мозкові чипи, оскільки він розміщується лише на поверхні кори головного мозку, на відміну від конкурентів, чиї пристрої проникають у сіру речовину. Так, чип Neuralink імплантується на глибину від 3 до 5 мм, і планує заглибитись далі під час наступних випробувань.

Нагадаємо, імплант Neuralink після першої операції на людині дав збій. Через декілька тижнів після операції пацієнта деякі нитки з електродами, розміщені в тканині мозку, почали виходити з неї.

Нині компанія Ілона Маска Neuralink хоче залучити трьох пацієнтів для оцінки свого пристрою в дослідженні, яке триватиме кілька років.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий