Маск – серед претендентів на Нобелівську премію миру за «непохитну підтримку свободи слова»

  • 23 февраля, 08:13
  • 3748
  • 0

Мільярдера Ілона Маска номінували на Нобелівську премію миру. Його кандидатуру висунув Маріус Нільсен, член парламенту Норвегії, представник консервативної «Партії прогресу», повідомляє видання Daily Mail.

Він заявив, що висунув кандидатуру Маска через його «непохитну підтримку діалогу, свободи слова та забезпечення можливості висловлювати свої погляди» у «дедалі сильніше поляризованому світі».

Нільсен також похвалив Маска за надання супутникового інтернету Starlink українським солдатам після початку російського вторгнення.

Що важливо знати?

Нобелівська премія приймає номінації від будь-кого, хто відповідає певним критеріям, зокрема робота в академічних колах чи уряді, а також від минулих лауреатів премії. До березня сформують короткий список номінантів, яких розглянуть судді та оголосять переможця у жовтні.

У 2020 році інший норвезький парламентарій від «Партії прогресу» висунув Трампа на Нобелівську премію миру. Цю партію описують як прихильників «консервативного лібералізму» і «правого популізму».

Хоча Ілон Маск і відомий своїми прогресивними ідеями та інноваціями, але його діяльність супроводжується й низкою суперечливих дій. Він на словах підтримує свободу слова, але його дії спрямовані на замовчування критиків. Він неодноразово намагався тиснути на тих, хто досліджував чи критикував його бізнес або дії.

  1. X: Наприкінці 2022 року Маск придбав Twitter за $44 млрд для забезпечення безперешкодної свободи слова і звільнив великий штат модераторів контенту. Одним з його перших кроків стало розблокування акаунтів колишнього президента США Дональда Трампа, прихильника теорії змови Алекса Джонса і сайту сатиричних новин Babylon Bee, які поширюють дезінформацію та мову ворожнечі.
  2. Мова ненависті: Британська громадська організація «Центр протидії цифрової ненависті» опублікувала дослідження, згідно з яким соцмережа X не справляється із модерацією контенту на предмет дезінформації, антисемітизму, ісламофобії та інших проявів мови ненависті. X подала позов проти CCDH, звинувативши організацію у «незаконних діях» під час дослідження платформи.
  3. Втеча рекламодавців: Media Matters for America опублікувала аналіз, яке стверджувало, що платформа X дозволяє показувати рекламу поруч з антисемітськими та пронацистськими публікаціями, які соцмережа не блокувала через проблеми з модерацією. Після цього такі компанії, як Apple, Disney, IBM і Comcast, призупинили показ реклами на платформі, а соцмережа Маска подала «термоядерний позов» до суду на групу.
  4. Антисемітизм: Маск сам регулярно публікує суперечливі заяви для своїх майже 174 млн підписників. Одна з найгучніших, коли він висловив підтримку антисемітському посту, що також спричинило втечу рекламодавців. Пізніше Маск хоч і перепросив, але разом з тим нецензурно вилаяв рекламодавців, які відмовляються від реклами на X.
  5. Проросійський наратив: Маск також просуває проросійські тези у своїх соціальних мережах. У 2022 році він запропонував свій «мирний план», який передбачав відмову України від своїх територій, які окупувала росія.
  6. Starlink на полі бою в Україні: З одного боку, термінали Starlink зіграли важливу роль у забезпеченні зв’язку української армії, допомагаючи їм керувати безпілотниками та координувати атаки. З іншого боку, українська розвідка оприлюднила докази, що російські військові через арабські країни купують термінали Starlink, щоб обійти західні санкції. Однак сам Маск і SpaceX категорично заперечили будь-які контакти з російським урядом чи військовими щодо Starlink.

0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все