Microsoft: офісні працівники по всьому світу мріють звалити рутинну роботу на плечі ШІ

  • 28 января, 06:45
  • 3833
  • 0

На тлі вибухового інтересу до ChatGPT компанія Microsoft опитала понад 4000 своїх офісних працівників усіх ланок із США, Великобританії та Японії з метою з'ясувати ставлення людей до ШІ-інструментів. З'ясувалося, що 89% опитаних бажають перекласти повсякденну рутинну офісну роботу на плечі штучного інтелекту.

Опитування проводилося підрозділом WorkLab компанії. Це було зроблено для оцінки очікувань працівників та службовців у період економічної невизначеності, швидких технологічних змін та гібридної роботи. У ході дослідження було опитано 2700 працівників та 1800 керівників.

Згідно з отриманими даними, 89 % людей почуваються «більш реалізованими», коли мають доступ до інструментів ШІ, «бо вони можуть витрачати час на справді важливу роботу». При цьому частина співробітників лише мріє про таке, оскільки 30% опитаних заявили, що не мають доступу до інструментів ШІ.

З тих, що мають доступ до інструментів ШІ, допомогу у вирішенні завдань підтвердили лише 54 % опитаних. При цьому 89% сподіваються, що зможуть використати ШІ для вирішення більшої кількості завдань та видів діяльності.

Отримані результати відповідають власній стратегії Microsoft щодо ШІ та таких інструментів, як ChatGPT.

Компанія нещодавно анонсувала великі інвестиції в OpenAI — розробника ChatGPT, і заявила, що впроваджуватиме моделі OpenAI у своїх споживчих та корпоративних продуктах, а також «запроваджуватиме нові категорії цифрового досвіду, побудованого на технології OpenAI».

Успіхи ChatGPT вражають, але залишаються суперечливими. З одного боку, цей ШІ-робот зміг скласти випускний іспит в одній з найкращих шкіл бізнесу в світі і став підмогою у підготовці екзаменаційних питань (викладачі втомилися змінювати формулювання одних і тих же завдань щороку багато років поспіль і «робот» чудово впорався з цією проблемою). Водночас перевіряє ще раз результати діяльності ШІ в гуманітарній сфері, у програмуванні та інших інтелектуальних сферах, які вимагають серйозних інтелектуальних ресурсів.

Втім, до рутинної роботи це навряд чи відноситемиться. Інтелекту для неї багато не треба, зате ШІ може допомогти офісним працівникам (як вони сподіваються) з організацією роботи, знизити витрати, покращити аналітичні можливості та управління даними та, загалом сприятиме інноваціям.

У ході опитування також з'ясувалося, що менеджери обмежують можливості працівників з вивчення або впровадження власних цифрових рішень, про що повідомило 70% працівників. Начальство явно побоюється перспектив приймати роботу від ШІ, а 61% опитаних співробітників запевняють, що вони готові до цифрової трансформації та навіть беруть участь у ній.


Теги: Microsoft chatgpt
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все