НАТО інвестує $1,1 млрд у штучний інтелект, роботів і космічні технології

  • 19 июня, 12:23
  • 3739
  • 0

Консорціум союзників НАТО затвердив першу групу компаній, які отримають фінансування в рамках інноваційного фонду альянсу на один млрд євро ($1,1 млрд). Ці кошти спрямовані на підтримку європейських технологічних компаній, які розробляють нові рішення в галузі оборони, безпеки та стійкості.

Першими інвестиції отримали чотири компанії:

  1. Fractile AI (Велика Британія) — виробник комп’ютерних чипів із Лондона, який прагне пришвидшити роботу великих мовних моделей (LLM), таких як ті, що живлять ChatGPT.
  2. ARX Robotics (Німеччина) розробляє безпілотних роботів для різних завдань, від підйому важких предметів до спостереження.
  3. iCOMAT (Велика Британія) виробляє легкі та міцні матеріали для транспортних засобів.
  4. Space Forge (Уельс) використовує умови космосу (мікрогравітація, вакуум) для виробництва напівпровідників на орбіті.

Фонд також співпрацює з венчурними фондами Alpine Space Ventures, OTB Ventures, Join Capital і Vsquared Ventures для підтримки подальших інвестицій у глибокі технології на континенті.

Альянс оголосив про створення фонду влітку 2022 року, через кілька місяців після повномасштабного вторгнення росії в Україну, пообіцявши інвестувати в технології, які посилять його оборону. Фонд підтримують 24 з 32 держав-членів НАТО, включаючи Фінляндію та Швецію, які приєдналися до альянсу на початку цього року.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий