«Найпотужніший у світі». Nvidia представила новий чип для штучного інтелекту

  • 21 марта, 15:25
  • 3774
  • 0

Керівник компанії Nvidia Дженсен Хуанг на щорічній конференції для розробників розповів про низку нових продуктів, спрямованих на збереження домінантного становища компанії на ринку штучного інтелекту. Зокрема, про новий флагманський чип під назвою Blackwell (B200).

  1. Чипи Blackwell названі на честь математика Девіда Гарольда Блеквелла, першого темношкірого науковця, обраного до Національної академії наук США
  2. Компанія NVIDIA стверджує, що Blackwell є найпотужнішим чипом у світі. Вони до 30 разів швидші за H100 та споживають на 25% менше енергії.
  3. Він пропонує значне підвищення продуктивності для компаній, що займаються ШІ, зі швидкістю 20 петафлопс порівняно з 4 петафлопс, які забезпечував H100.
  4. Ця швидкість значною мірою стала можливою завдяки 208 мільярдам транзисторів у чіпах Blackwell порівняно з 80 мільярдами в H100.
  5. Для досягнення цього NVIDIA з’єднала два великих кристали мікросхем, які можуть обмінюватися даними зі швидкістю до 10 терабайтів на секунду.
  6. Ці чипи стануть основою майбутніх продуктів для великих операторів центрів обробки даних, таких як Amazon, Microsoft, Google та Oracle.

Як свідчення того, наскільки сильно залежить сучасна революція ШІ від чипів NVIDIA, пресреліз компанії містить відгуки від семи генеральних директорів, які разом очолюють компанії вартістю трильйони доларів.

Серед них – генеральний директор OpenAI Сем Альтман, генеральний директор Microsoft Сатья Наделла, генеральний директор Alphabet Сундар Пічаї, генеральний директор Meta Марк Цукерберг, генеральний директор Google DeepMind Деміс Гассабіс, голова ради директорів Oracle Ларрі Еллісон, генеральний директор Dell Майкл Делл та генеральний директор Tesla Ілон Маск.

NVIDIA не розкрила вартість чипів Blackwell. Наразі H100 коштують від $25 000 до $40 000 за одиницю, а цілі системи, що працюють на цих чипах, можуть коштувати до $200 000.

Крім того, Nvidia оголосила про партнерство з Apple, Siemens, BYD Co., Johnson & Johnson та представила проєкт Groot для гуманоїдів роботів.

Зокрема, Nvidia та Johnson & Johnson розроблять нові ШІ-застосунки для хірургії. Планується аналізувати відеозаписи операцій та автоматизувати документообіг, що дозволить хірургам мати всю необхідну інформацію. Також штучний інтелект використовуватимуть для навчання та тренування хірургів.

На цей час чипи H100 від NVIDIA використовуються практично кожною компанією зі штучного інтелекту для навчання великих мовних моделей, що лежать в основі сервісів на кшталт ChatGPT. Менш ніж за два роки стала однією з найдорожчих компаній світу.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все