Несподівано. Нові комісії Apple можуть довести розробників додатків до банкрутства, і ось чому

  • 20 марта, 09:00
  • 3711
  • 0

Творці додатків для iOS, які несподівано стають популярними, можуть раптово виявити, що Apple мають мільйони доларів. Все через новий підхід компанії до стягнення комісій до ЄС.

Під час нещодавньої події, присвяченої новим правилам Apple для розробників, запровадженим у зв'язку із Законом ЄС про цифрові ринки (DMA), творець програми AltStore Райлі Тестута поставив представникам питання про нові збори за використання технологій компанії. Як пише 9to5Mac, розробник розповів, що під час навчання у школі створив додаток, який розповсюджували за межами App Store. Ця програма раптово стала популярною та отримала 10 мільйонів завантажень. Хоча ця програма є безкоштовною і ніхто не заробляє на її поширенні, а її розробником була дитина, згідно з новими правилами Apple, його сім'я мала б сплатити компанії близько 5 мільйонів євро як плату за основні технології.

«Якби я сьогодні все ще навчався в середній школі і випустив ту ж програму за межами App Store і отримав би однакову кількість завантажень, чи справді Apple стягнула б з мене та моєї родини 5 мільйонів євро, знаючи, що це, швидше за все, нас фінансово зруйнує?», - Запитав розробник.

Представник компанії Кайл Андір у відповідь підтвердив, що такі випадки, коли безкоштовні програми, не створені великими гравцями на ринку, наприклад, дітьми або дорослими, які тільки починають свій шлях у розробці додатків, стають популярними, дійсно трапляються, і нові правила, введені для користувачів з Європи вимагають, щоб компанія стягувала з них досить велику плату. У той же час представник Apple зазначив, що таких творців небагато. За словами Андіра, у компанії шукають шлях для вирішення цієї проблеми.

«Ми бачили, як 8-, 9-, 10-річні діти та підлітки розробляють дивовижні програми. … Мандати DMA змусили нас розірвати те, що ми збудували, і оцінювати кожен компонент окремо. І тому у нас тепер є плата, пов'язана з технологіями, інструментами та послугами. … Ми будуємо магазин [додатків] на основі індивідуальних підприємців, а не насамперед на обслуговуванні великих корпоративних інтересів. І тому ми справді хотіли б з'ясувати, як це вирішити. Ми не знайшли цього рішення на даний момент. Ми переглянули дані і не побачили багато прикладів того, де був цей вірусний додаток або програма, яка тільки почала використовуватися, і це призвело б до величезних витрат», — каже представник Apple Кайл Андір.

NV Техно писав, що Apple на тлі впровадження DMA зменшила комісію для розробників, але запровадила нові збори для власників додатків, які розповсюджують їх за межами App Store або пропонують альтернативні методи оплати. На цьому фоні чимало великих гравців на ринку додатків звинуватили Apple у вимаганні та порушенні DMA. Регуляторів просять вжити заходів щодо Apple.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий