Номер в обмін на Premium: Telegram пропонує функцію, яка може загрожувати конфіденційності

  • 28 марта, 08:18
  • 3721
  • 0

Telegram пропонує користувачам Premium-підписку в обмін на те, щоб використовувати їхній номер для реєстрації інших у своєму месенджері. Чому це небезпечно – помітив Telegram-канал TGInfoEn, висвітлив TechCrunch.

Про що йдеться

  1. Для реєстрації в Telegram треба отримати код підтвердження (OTP) на свій мобільний номер через SMS. Далі ввести його, налаштувати дозволи та користуватися месенджером.
  2. Тепер Telegram пропонує своїм користувачам, які мають Android, участь в програмі однорангового входу –  P2PL. Тобто людина добровільно дає свій номер для того, аби інші користувачі могли увійти у месенджер. На її телефон прийде код, який потім потрібно відправити тому, хто хоче зареєструватися. 
  3. В обмін на це Telegram дає доступ до свого Premium, яке включає транскрибування голосових повідомлень, більше анімованих емодзі, позначення Premium-статусу біля ім’я користувача тощо.

Зайві витрати, порушення конфіденційності, переслідування та шахрайство

Пропонуючи участь у такій програмі, компанія ніяк не захищає учасників. За умовами, власнику номера має приходити в місяць до 150 SMS. Оплачувати їхню вартість, додаткові чи міжнародні збори має також власник. Тобто за місяць можна витратити більше грошей, ніж коштує сама Premium-підписка.

Також одержувач OTP бачитиме номер-ретранслятор, отже потенційно може використати його для спаму та шахрайства. Але Telegram відмовляється брати за це відповідальність.

«Telegram не несе відповідальності за будь-які незручності, переслідування чи шкоду, спричинені небажаними, несанкціонованими чи незаконними діями, здійсненими користувачами, які дізналися про ваш номер телефону через P2PL», – йдеться в умовах.

Загалом, ризики користування Telegram вже давно обговорюються як у міжнародному, так і в українському суспільстві. 

Обмеження Telegram у світі

Нещодавно Високий суд Іспанії хотів тимчасово заблокувати Telegram у відповідь на позов, поданий Atresmedia, EGEDA, Mediaset та Telefonica. Ці медіахолдинги поскаржились, що платформа дозволяє користувачам завантажувати їхній контент без дозволу.

Наприкінці листопада 2023 року через проблему з кібербезпекою членам уряду Франції заборонили користуватися Telegram, разом з іншими месенджерами Signal та WhatsApp.

У 2022 році Федеральне міністерство юстиції Німеччини наклало два штрафи на Telegram за порушення законодавства. Месенджер не призначив уповноваженого представника в Німеччині та не надав канали зворотного зв’язку, щоб користувачі могли повідомляти про контент, який порушує національне законодавство.

Роботу популярного месенджера тимчасово призупиняли у Бразилії навесні 2023 року. Причиною цього була відмова платформи надати поліції контакти і дані, яку правоохоронці запросили у рамках проведення розслідування через ескалацію насильства у країні. І це був не перший випадок короткочасної заборони. У 2022 році вищий суд Бразилії припинив дію месенджера за те, що той не заморозив акаунти, звинувачені у поширенні дезінформації напередодні президентських виборів.

В Україні

В Україні також вже давно ведуться дискусії про ризики використання Telegram. Секретар РНБО Олексій Данілов назвав Telegram «дуже небезпечним та вразливим», а представник ГУР Андрій Юсов зауважив, що загрози від Telegram цілком реальні.

Головне управління розвідки повідомляло, що росія масово скуповує та створює українські Telegram-канали з метою поширення дезінформації та розхитування суспільно-політичної ситуації в країні. 

Український підприємець Ярослав Ажнюк, який системно просуває ідею відмови від Telegram, звернув увагу на дві новини щодо безпекових ризиків Telegram. Перша – нещодавній збій у рунеті призвів до того що Telegram перестав працювати у майже всій Європі та частково у США. Друга новина полягає у тому, що раніше видалені повідомлення з’явилися знову.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все