Інтеграція штучного інтелекту в ритейл. Що зміниться вже цього року – власник «Мегамаркет»

  • 15 марта, 20:32
  • 3754
  • 0

Штучний інтелект стрімко розвивається, хоча впродовж 2023 року компанії-розробники цієї технології мали чимало клопоту з тим, щоби довести її користь. У ритейлі, наприклад, велике значення мають метрики ефективності, навіть коли йдеться про автоматизації окремих процесів.

Як ідеться в матеріалі Вишнякова, це один із викликів, пов’язаних з інтеграцією ШІ в роботу торговельних мереж. Другим він називає молодість цієї технології. Оскільки вона активно розвивається, бізнесам може бути складно обрати найбільш ефективні інструменти. Але у 2024 році, за прогнозами підприємця, компанії впроваджуватимуть ШІ, щоби адаптуватися до швидких змін у середовищі.

Вишняков навів дані Statista, згідно з якими 40% директорів у галузі роздрібної торгівлі переходять до цільового використання штучного інтелекту. Вони свідчать і про те, що масштабування технології демонструє позитивну динаміку, а кількість користувачів ШІ впродовж року, за прогнозами, збільшиться на 15%.

На думку Вишнякова, є принаймні кілька ймовірних напрямів інтеграції штучного інтелекту в ритейлі.

  1. Аналіз даних про покупців. Це дозволить налаштувати рекомендації та створювати персоналізовані пропозиції, а отже – збільшити показник лояльності клієнтів.
  2. Робота з клієнтами. Віртуальні помічники на базі штучного інтелекту можуть забезпечити швидку підтримку, інформувати про товари та акції, відповідати на типові питання тощо.
  3. Попередження шахрайства. Алгоритми з більшою ефективністю фіксуватимуть нетипову поведінку, ризикові платіжні операції тощо.
  4. Автоматизація рутини. Нарешті, ШІ здатний узяти на себе прості повторювані процеси й  у такий спосіб залишити людям більше часу для пошуку стратегічних та творчих рішень.

«Загалом інтеграція штучного інтелекту в роздрібну торгівлю – це не лише поточна реальність, але і траєкторія майбутнього, яка обіцяє змінити ландшафт цієї галузі», – підсумував Вишняков.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все