Обсяг сплачених IT-індустрією податків зріс майже на третину

  • 1 октября, 09:25
  • 3932
  • 0

Асоціація «ІТ України» підбиває результати експортних можливостей галузі інформаційних технологій за підсумками першого півріччя 2019 року. Відповідно до динаміки платіжного балансу України експорт комп’ютерних послуг за 6 місяців поточного року зріс на 31,4% до 1,64 млрд доларів США, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. При цьому, обсяг сплачених до Державного бюджету України податків збільшився на 28,9%, до 6,1 млрд грн, а надходження платежів Єдиного соціального внеску – на 31,4% до 1,89 млрд грн відповідно. 

Вітчизняна галузь інформаційних технологій є експортно орієнтованою і більше 80% ІТ-послуг створюється для закордонних ринків. Основними замовниками комп’ютерних та інформаційних послуг з України традиційно є США та країни Європейського Союзу. Саме зростання показника експорту є значимим індикатором росту і розвитку індустрії. Приріст експорту в ІТ є наслідком декількох чинників. Перш за все, це збереження податкової моделі індустрії та збільшення кількості фахівців. Згідно з даними Державної податкової служби України, кількість зареєстрованих фізичних осіб-підприємців у IT-індустрії за перше півріччя поточного року зросла на 22%, та перевищила позначку в 158 тисяч спеціалістів.

Українська ІТ-індустрія – одна з небагатьох, що одночасно демонструє збільшення обсягів валютної виручки та ріст податкових виплат до Бюджету, входить в ТОП-3 за обсягом експорту послуг, підвищуючи рейтинг України на глобальному ринку. ІТ-індустрія продовжує створювати нові робочі місця з високими зарплатами і надає можливості для подальшого нарощування експортного потенціалу України, звісно, за умов зваженої державної політики відносно інноваційних галузей. Фізичні особи-підприємці вже традиційно являються важливою складовою української IT-екосистеми, отже, при поточній системі оподаткування протягом останніх років сума податків, сплачених ІТ-індустрією щорічно збільшується на 27-30%. Зважаючи на значні здобутки порівняно молодої галузі, IT-індустрія потребує виважених кроків у державному регулюванні. Поспішні рішення можуть призвести до недоотримання доходу в Державний бюджет та відтоку кращих спеціалістів галузі за кордон

- відзначив Костянтин Васюк, Виконавчий директор Асоціації «ІТ України»

Асоціація «ІТ України» об’єднує сервісні та продуктові ІТ компанії, які займаються виробництвом програмних продуктів та наданням програмних послуг і сукупно формують 50% всієї експортної виручки ІТ-галузі в Україні. Місія Асоціації – забезпечити сприятливі умови для сталого розвитку сфери інформаційних технологій в країні та захисту професійних і колективних інтересів ІТ-спільноти.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все