OpenAI просуває генератор гіперреалістичних відео Sora в Голлівуді. Це може мати серйозні наслідки, і ось чому

  • 26 марта, 14:01
  • 3725
  • 0

OpenAI похвалилася позитивними відгуками художників на її генератор гіперреалістичних відео Sora та почала лобіювати використання ШІ-моделі у Голлівуді. На компанію вже обрушився шквал критики.

OpenAI надала доступ до Sora, здатної створювати відео за простими текстовими підказками, обмеженим колом діячів (художникам, дизайнерам, креативним директорам, музикантам, кінематографістам тощо) з метою отримати відгуки про свою модель зі штучним інтелектом. Цього тижня компанія поділилася деякими рецензіями, наданими тими, хто вже мав нагоду протестувати модель. Їх надали, зокрема, режисер Пол Трілло, виробнича компанія shy kids, креативна агенція Native Foreign та інші. Відгуки, опубліковані в блогу OpenAI, були переважно позитивними.

Зокрема, Волтер Вудман із shy kids, який створив за допомогою Sora короткометражну стрічку Air Head про людиноподібну істоту, у якої замість голови жовта повітряна кулька, високо оцінив модель. Він зазначив, що його «захоплює її здатність створювати абсолютно сюрреалістичні речі».

Названим OpenAI переліком діячем не обмежується коло людей, яким компанія пропонує інтегрувати Sora у свою роботу. Як пише Bloomberg із посиланням на джерела, генеральний директор Сем Альтман та головний операційний директор OpenAI Бред Лайткеп ведуть переговори з метою запропонувати Sora голлівудським кінематографістам. Вже заплановано низку зустрічей із голлівудськими студіями, керівниками медіа та талант-агентств тощо.

OpenAI, яка не розкриває, на яких даних навчає свої ШІ моделі — як текстові, так і зображення та відео, що створюють, вже стикалася з позовами через порушення авторських прав з боку відомих ЗМІ. Після публікації позитивних відгуків від митців OpenAI почали публічно звинувачувати у спробі вибілити свою репутацію за їх допомогою.

"Artistwashing - це коли ви просите позитивні коментарі про свою генеративну модель штучного інтелекту від кількох діячів, навчаючись на роботах людей без дозволу та оплати", - написав у X (Twitter) генеральний директор некомерційної організації Fairly Trained, яка виступає за етичне використання ШІ, Ед Ньютон-Рекс.

Багато кінематографістів та студій вже покладаються на штучний інтелект у створенні відеоконтенту. Але поширення ІІ моделей може негативно вплинути на значну кількість учасників цього процесу — від акторів озвучування до ілюстраторів — і залишається предметом суперечок у Голлівуді, які поява Sora може лише посилити.

Під постом OpenAI, присвяченому схваленню моделі художниками, вже написано сотні коментарів. Значна частина коментаторів звертається до компанії з вимогою відкрити інформацію про те, на яких даних та за яких умов була навчена Sora. Інші висміюють те, що Голлівуд після таких нововведень можна буде перейменувати на Sorawood, і якість продуктів, створених американськими студіями, істотно впаде. Втім, чимало серед коментаторів і тих, хто з нетерпінням чекає на випуск моделі для широкої публіки.

Нагадаємо, минулого року відбувся страйк профспілок голлівудських авторів та акторів (WGA та SAG-AFTRA), який мав на меті встановити договірні обмеження на використання штучного інтелекту при створенні кіно та серіалів. Крім цього, страйкуючі намагалися перешкодити створенню та використанню цифрових копій акторів без оплати. SAG-AFTRA не спромоглася повністю заборонити цю практику, але отримала обіцянки виплачувати компенсації.

Також NV Техно писав, що головний технічний директор OpenAI Міра Мураті напередодні дала велике інтерв'ю, в якому запевнила, що Sora була навчена загальнодоступними або ліцензованими даними.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все