Представник СБУ просить ввести кримінальну відповідальність за використання ботоферм і правове регулювання ІТ-гігантів 

  • 23 мая, 09:00
  • 3777
  • 0

За використання ботоферм потрібно ввести кримінальну відповідальність, про це під час круглого столу, присвяченого боротьбі з російською дезінформацією, сказав представник СБУ Олександр Мельниченко. Також посадовець вважає, що в Україні потрібно зробити правове регулювання ІТ-гігантів.

У спецслужбі Мельниченко працює в Департаменті контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки. За його словами, з початку повномасштабного вторгнення СБУ виявила 46 ворожих ботоферм із потужністю близько трьох мільйонів акаунтів, які координувалися з території росії та поширювали свій контент на аудиторію в 12 мільйонів людей.

Інформаційний вплив на українців росіяни роблять за допомогою великих платформ, соцмереж і месенджерів. І йдеться не тільки про Telegram, а й про TikTok, який є «найбільшою платформою за об’ємом дезінформації», сказав Мельниченко. Окрім них, ворог масово поширює дезінформацію на платформах Meta, Instagram і Facebook, зокрема через рекламні кабінети.

За інформаційні злочини в нас більш-менш виписана відповідальність, в тому числі за розпалювання міжнаціональної, міжрелігійної ворожнечі. Але в нас немає відповідальності за використання ботмереж і ботоферм в Україні. Від нас є таке побажання — розглянути можливість введення такої відповідальності.

За словами Мельниченка, російські спецслужби використовують дві категорії громадян для впливу на українців. Перша — це агентура впливу, які використовують усі інструменти свободи слова та добре знають статті кримінально кодексу, за якими можуть понести відповідальність. Тому в судах важко довести, що вони працюють на рф — такі справи можуть тягнутися роками.

Ну, і друга категорія — це «корисні ідіоти», які підхоплюють російські наративи та поширюють серед своїх друзів, у групах мікрорайонів, автолюбителів, ОСББ і так далі. Тут нам тільки лишається сподіватися на підвищення рівня медіаграмотності населення.

Окрім цього, правоохоронець вважає, що в Україні має бути правове регулювання ІТ-гігантів — і це питання треба «критично швидко» вирішити. Йдеться про роботу таких компаній, як Meta, Google, Apple тощо.

Навіть ті платформи, які лояльні до України, самі звертаються, щоб ми якось відрегулювали це питання. Щоб розуміти, хто за що відповідає, хто може звертатися з питаннями про блокування деструктивного контенту, хто має право отримувати інформацію про користувача. Це може бути за запитом правоохоронних органів: поліції, СБУ, офісу генпрокурора. Тобто це питання, яке вони шукають в нашому законодавстві українському і не знаходять.

Нагадаємо, Нацрада з питань телебачення та радіомовлення закликала припинити офіційну державну комунікацію в Telegram. Очільниця Нацради Ольга Герасимʼюк сказала, що, попри зручність месенджера, державні установи та службовці повинні бути поза цим месенджером.

Раніше Telegram заблокував низку українських ботів, за допомогою яких можна було повідомляти про дії окупантів. Але того ж дня розблокував. У коментарі для Reuters представник месенджеру заявив, що боти були «тимчасово відключені через помилкове спрацьовування, але згодом були відновлені» без надання додаткових деталей.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все