Програма зі штучним інтелектом рятує людей від суїциду

  • 12 ноября, 09:43
  • 4584
  • 0

Люди часто використовують соцмережі в ролі особистого психолога. Але не завжди їх «чують». Китайському студенту Лі Фану напевно просто пощастило, адже його вдалось врятувати на відстані 8000 км. У Weibo він написав, що більше не може і вже готовий здатись. Його пост виявила програма, яка була на комп’ютері в Амстердамі. Вона звернула увагу волонтерів з різних частин Китаю. Але коли їм не вдалось зв’язатися з Лі, вони викликали поліцію, яка вчасно приїхала і врятувала його. І це лише один випадок роботи. Засновником проекту є Хуан Чжішен, старший дослідник штучного інтелекту у Вільному університеті Амстердама (VU University Amsterdam).

Дослідник розробив програму, яка відстежує певні сторінки у Weibo. Їх називають Tree Hole – там користувачі діляться своїми секретами, в тому числі думками про суїцид. Програма аналізує знайдені повідомлення та ранжирує їх за 10-бальною шкалою. Дев’ятка означає, що користувач твердо вирішив накласти на себе руки. Десятка – що самогубство відбувається в цей момент. Програма відправляє повідомлення волонтерам, які намагаються зв’язатися з ймовірним самогубцем, його друзями і родичами, а також з поліцією. Якщо оцінка алгоритму нижче шести, волонтери зазвичай не втручаються. За останні 18 місяців його програмою скористалося 600 добровольців по всьому Китаю. Їм вдалося врятувати близько 700 осіб.

На жаль, Weibo обмежує пропускну здатність веб-сканерів, тому щодня алгоритм може обробляти лише близько 3000 записів. Після того, як волонтерам вдається врятувати людину, вони підтримують з нею звязок – спілкуються в месенджері, з кимось навіть особисто. Попри те, що психологічна підтримка та одужання доволі складний і тривалий процес, вони вірять, що все це недарма.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи