Регулятор дав «зелене світло». Компанія Ілона Маска Neuralink зможе вживити чип другому пацієнту

  • 21 мая, 09:00
  • 3759
  • 0

Компанія Ілона Маска Neuralink отримали «зелене світло» на вживлення чипа другому пацієнту від Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA). Про це пише видання The Wall Street Journal, яке ознайомилося з документом та поспілкувалося з обізнаним джерелом.

Дозвіл на це компанія отримала після того, як FDA погодилось із запропонованим від Neuralink розв’язанням проблеми, яка виникла у першого пацієнта – Ноланда Арбо. Нагадаємо, через декілька тижнів після січневої операції деякі нитки з електродами, розміщені в тканині мозку пацієнта, почали виходити з неї. Це призвело до порушення роботи пристрою.

Оскільки такий пристрій ніколи раніше не імплантували людині, в Neuralink не знали, наскільки сильно рухається мозок всередині черепа. Виявилося, що мозок першого пацієнта переміщався втричі більше, ніж очікувалось. Щоб утримати нитки на місці, компанія запропонувала імплантувати їх у моторну кору головного мозку на 8 міліметрів, порівняно з 3-5 міліметрами у Арбо. Це рішення й схвалили FDA.

Пізніше Арбо розповів, що інженери компанії зрештою змогли покращити його власний чип, змінивши спосіб декодування сигналів його мозку. Пристрій сконцентрувався на скупченнях нейронів, які давали сильний сигнал, і вимкнув багато електродів, які отримували слабші сигнали або взагалі не отримували їх.

Коли планують вживлення чипа другій людині

Компанія Ілона Маска хоче вживити чип у другого пацієнта вже у червні 2024 року. Понад тисяча паралізованих людей зареєструвалися у реєстрі, але тільки менше ста відповідають вимогам для дослідження. 

Загалом протягом цього року в Neuralink планують імплантувати свій пристрій десятьом різним людям, щоб дослідити різноманітні моделі поведінки. Але проблема в тому, що більшість зареєстрованих – це білі чоловіки, розповіло обізнане джерело виданню. Відповідно, це не сприяє якісній вибірці пацієнтів.

Також відомо, що компанія сподівається подати заявки до регуляторних органів Канади і Великобританії в найближчі місяці, щоб розпочати аналогічні випробування в цих країнах. Реєстр пацієнтів компанії відкритий для Канади і буде відкритий для Британії «найближчими днями».


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все