Сем Альтман розглядає можливість зробити OpenAI комерційною корпорацією

  • 18 июня, 09:00
  • 3777
  • 0

Генеральний директор Сем Альтман нещодавно сказав деяким акціонерам, що розглядає можливість зробити з OpenAI комерційну благодійну корпорацію, як Anthropic чи xAI Ілона Маска. Вона не контролюватиметься некомерційною організацією, пише The Information з посиланням на власні джерела.

  1. Це може дозволити первинне публічне розміщення акцій ШІ-компанії, яка зараз оцінюється в $86 млрд, а Альтман зможе отримати в ній частку, на чому наполягають деякі інвестори.
  2. Така думка Сема Альтмана — частина тривалих дискусій про реорганізацію структури OpenAI зі збереженням зв’язку з початковою некомерційною організацією, яку він заснував.
  3. Торішня ситуація зі звільненням, а згодом поновленням Альтмана на посаді показала крихкість нинішньої структури.
  4. Нова організація також може підтримувати місію, подібну до нинішньої некомерційної — ШІ на благо людства. Але водночас давати інвесторам шанс швидше отримати прибуток.
  5. Деякі інвестори кажуть, що на компанію немає великого тиску щодо виходу на біржу, оскільки вона і надалі може дозволяти співробітникам продавати свої акції через регулярні вторинні розміщення, як це роблять SpaceX і Stripe. 
  6. За останній рік OpenAI зробила так двічі, в результаті чого отримала понад $800 млн.

Чому це важливо

  1. Нині ШІ-компанія складається з некомерційної OpenAI Inc, створеною у 2015 році. Вона контролює комерційну дочірню компанію OpenAI Global LLC, створену у 2019 році.
  2. Комерційна організація пообіцяла виплачувати інвесторам частку будь-якого прибутку до певного ліміту, який буде збільшуватися з року в рік. 
  3. Жоден зовнішній інвестор не має місця в раді директорів неприбуткової організації, яка складається з восьми осіб, хоча один із головних інвесторів Microsoft має право спостерігача без права голосу.
  4. Нова структура теоретично може зняти обмеження на прибуток для акціонерів і дозволити Альтману отримати значний пакет акцій. 
  5. На думку інвесторів, це добре, адже тоді співзасновник не буде розпилювати свою увагу на інвестиції в інші ШІ-компанії.
  6. Також це може полегшити залучення капіталу. За словами Альтмана, компанії може знадобитися до $100 млрд.

Що відомо

Обговорення відбуваються в той час, коли компанія пришвидшує зростання своїх доходів. За шість місяців виторг OpenAI зріс до $3,4 млрд

Нагадаємо, нещодавно Ілон Маск, який є одним зі співзасновників OpenAI подав до суду на Альтмана та іншого співзасновника Грега Брокмана через «зраду» некомерційної місії ШІ. Він зокрема стверджував, що  OpenAI і Microsoft неправомірно ліцензували GPT-4 попри домовленість, що можливості ШІ залишаться присвяченими людству.

Але вже 12 червня він несподівано відкликав позов — справа була закрита без визначення вини будь-якої зі сторін.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий