SpaceX обмежила українським військовим доступ до Starlink для управління безпілотниками

  • 9 февраля, 16:54
  • 3848
  • 0

Американська компанія SpaceX вжила заходів для того, щоб українські військові не могли використовувати супутниковий інтернет Starlink для керування безпілотниками,  пише Reuters.

Президент компанії Гвін Шотвелл пояснила, що супутниковий інтернет Starlink, яким були забезпечені військові України для захисту від російських військових, "ніколи не призначався для використання як зброї".

"Є речі, які ми можемо зробити, щоб обмежити їхню здатність робити це, – сказала вона. – Є речі, які ми можемо зробити, і ми вже зробили". Вона не уточнила, які саме заходи були вжиті SpaceX для обмеження доступу.

Використання Starlink безпілотниками виходить за межі угоди, укладеної SpaceX з українським урядом, сказала Шотвелл, додавши, що контракт був призначений для гуманітарних цілей, таких як забезпечення широкосмуговим інтернетом лікарень, банків та сімей, які постраждали від вторгнення росії.

"Ми знаємо, що військові використовують їх для зв'язку, і це нормально, – сказала вона. – Але ми ніколи не хотіли, щоб вони використовували їх у наступальних цілях".

Восени 2022 року Ілон Маск та його компанія SpaceX заявили, що більше не можуть сплачувати за послуги Starlink в Україні: цими системами зв'язку активно користуються українські військові. До цього українські військові скаржилися на збої у роботі Starlink, яка використовується ними для комунікації один з одним, отримання розвідданих та управління безпілотниками.

Маск написав листа до Пентагону, повідомивши про багатомільйонні збитки, які він нібито зазнає через те, що безкоштовно забезпечує Київ супутниковим зв'язком, і запропонував перекласти хоча б частину витрат на платників податків США. Цей лист викликав обурення у користувачів по всьому світу: Маска звинуватили у завищенні суми збитків, а волонтери у всьому світі запропонували співфінансувати ці витрати.

 


Теги: spacex
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий