SpaceX вивела в космос три супутники під час шостої за всю історію місії Falcon Heavy

  • 1 мая, 19:57
  • 3915
  • 0

Компанія SpaceX успішно здійснила старт потужної ракети Falcon Heavy - це шостий політ цього типу ракети за всю історію. Прискорювач дозволив вивести в космос три супутники для доставки на віддалену геостаціонарну орбіту.

Розгортання супутників на орбіті має відбутися протягом 13 хвилин через 4,5 години після старту – варто зачекати на останні новини. Основним вантажем місії став телекомунікаційний супутник ViaSat-3 Americas вагою 6400 кг, оператором якого є Каліфорнійська Viasat. Другим супутником став комунікаційний Arcturus, оператором якого є каліфорнійська Astranis Space Technologies. Хоча він важить лише 300 кг, апарат повинен забезпечити передачу даних зі швидкістю до 7,5 Гбіт/с для Аляски та навколишнього регіону. Третім став кубсат GS-1 вашингтонської Gravity Space. Він призначений для Інтернету речей, хоча виконуватиме на орбіті та «інші завдання», включаючи можливість зйомки Землі та «просторових» тіл.

Прискорювач Falcon Heavy фактично складається з трьох перших ступенів Falcon 9, а на центральному прискорювачі розміщується верхній ступінь та вантаж.

Falcon Heavy дебютувала на початку 2018 року, коли глава SpaceX та Tesla Ілон Маск (Elon Musk) відправив на орбіту навколо Сонця електромобіль Tesla Roadster із манекеном Starman у космічному скафандрі за кермом.

На сьогоднішній день ракети цього типу виконали ще п'ять польотів, включаючи вже двічі – 2023 року.

Першою місією Falcon Heavy поточного року була USSF-67, організована у січні на замовлення американських військових.

Три прискорювачі першого ступеня створені багаторазовими, хоча жоден після виконання сьогоднішньої місії повернути не вдасться — у них не залишилося палива для управління безпечним поверненням на Землю та вертикальної посадки після доставки такого масивного вантажу на віддалену орбіту.

Понад п'ять років Falcon Heavy була найпотужнішою ракетою SpaceX, але тепер її потіснив гігантський Starship, пуск якого хоч і закінчився невдачею, але компанія не має наміру зупинятися і готується відправити в космос новий варіант.


Теги: spacex falcon heavy
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий