Стартап Broswarm залучив $100 000 для посилення протимінної безпеки в Україні

  • 18 марта, 14:41
  • 3697
  • 0

Broswarm, литовський військовий технологічний стартап, що займається виявленням мін, залучив $100 000 фінансування. Польові випробування перед виходом на ринок планують провести в Україні.

Інвестиційний раунд очолив ScaleWolf, фонд та акселератор, що спеціалізується на військових технологіях.

Broswarm, заснований у 2023 році у Вільнюсі, Литва, прагне змінити підхід до розмінування територій у світі. Вони розробляють дрони, які дозволять значно підвищити швидкість, безпеку та ефективність розмінування, а отже – врятувати життя людей та повернути землі безпечне використання.

Серйозна проблема

Наземні міни залишаються смертельною спадщиною конфліктів і продовжують загрожувати життю та засобам до існування людей у зонах війни чи колишніх зон бойових дій.

Згідно зі звітом Landmine Monitor, наземні міни та вибухові залишки війни (ERW) призвели до 4710 жертв у 2022 році, включаючи загиблих і поранених, у 49 країнах та двох недержавних регіонах. Серед цих жертв 85% становлять цивільні особи, причому половина з них – діти (загалом 1171 випадок).

Ситуація в Україні особливо критична. Приблизно 174 000 квадратних кілометрів, або понад 30% території України, можуть бути забруднені мінами. Це стосується деяких найродючіших сільськогосподарських угідь країни.

України – важливий світовий експортер продовольства. До російського вторгнення росії країна традиційно постачала значну частку пшениці, зернових культур та соняшникової олії на світовий ринок.

Попри міжнародні зусилля і виділення союзниками України $244 млн на гуманітарне розмінування, проблема залишається величезною. З лютого 2022 року потенційно могли бути встановлені до 2 млн наземних мін, а Світовий банк оцінює вартість розмінування України у $37 млрд. Наразі можливості України з розмінування обмежуються 20 транспортними засобами та 3000 фахівцями.

Рішення Broswarm

Broswarm пропонує економічно ефективне рішення для розмінування України за допомогою дронів, оснащених передовими датчиками та технологіями машинного навчання.

Дрони використовуватимуть мультисенсорну технологію, що поєднує металодетектори, магнітометри, тепловізійні камери та HD-камери. Також буде залучений інноваційний датчик власної розробки Broswarm, що перебуває на стадії патентування.

Завдяки цьому датчику можна буде виявляти дрібні міни, які раніше було неможливо або дуже важко знайти.

Отримані дані з датчиків аналізуватимуться алгоритмами машинного навчання, що дозволить точно ідентифікувати міни з високою точністю та ефективністю навіть за складних кліматичних умов та рельєфу.

Наступні кроки

Залучені кошти дозволять стартапу продовжити удосконалювати свою технологію мультисенсорного масиву та запатентувати власну розробку для дистанційного виявлення малих мін та об’єктів.

Broswarm планує запустити виробництво дронів до літа, а пізніше цього року – провести низку польових випробувань в Україні.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все