Створено ШІ, який допомогає ідентифікувати рак легенів

  • 1 мая, 20:04
  • 3855
  • 0

Дослідники створили модель штучного інтелекту, яка може точно ідентифікувати рак на ранніх стадіях його розвитку, що, за їхніми словами, може прискорити діагностику захворювання та лікування пацієнтів.

Рак є основною причиною смерті у всьому світі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щороку від неї помирає близько 10 мільйонів осіб, або майже кожен шостий. Однак у багатьох випадках хворобу можна зупинити, якщо її виявити на ранній стадії та швидко розпочати лікування.

Модель штучного інтелекту, розроблена експертами фонду Royal Marsden NHS, Інституту дослідження раку в Лондоні та Імперського коледжу Лондона може визначити, чи є аномальні новоутворення, виявлені на комп'ютерній томографії (КТ), злоякісними. Результати дослідження були опубліковані у журналі Lancet eBioMedicine.

Команда використовувала знімки КТ близько 500 пацієнтів із великими вузлами у легких розробки алгоритму штучного інтелекту з використанням радіоміки. Цей метод може мати життєво важливу інформацію з медичних зображень, які важко помітити людському оку. Потім модель ШІ була протестована, щоб визначити, чи може вона точно ідентифікувати ракові вузли.

У дослідженні використовувалась міра, яка зветься площею під кривою (AUC), щоб побачити, наскільки ефективна модель для прогнозування раку, AUC 1 вказує на ідеальну модель, тоді як 0,5 можна очікувати, якби модель вгадувала випадковим чином. Результати показали, що модель ШІ може визначити ризик раку кожного вузла з AUC 0,87. Показники покращилися за шкалою Брока, яка нині використовується у клініці та склала 0,67. Модель також працювала порівняно з оцінкою Гердера ще одним тестом, у якого AUC становила 0,83.

Модель ШІ також може допомогти лікарям швидше приймати рішення про пацієнтів з аномальними новоутвореннями, які зараз належать до групи середнього ризику.

Команда наголосила, що дослідження все ще перебуває на ранній стадії. Перш ніж модель можна буде впровадити в системи охорони здоров'я, будуть потрібні додаткові випробування.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий