Технологічні компанії у 2024 звільнили вже 34 000 працівників через розвиток ШІ

  • 13 февраля, 07:00
  • 3774
  • 0

Технологічні компанії звільнили вже 34 000 працівників з початку цього року, орієнтуючись на розвиток штучного інтелекту. Про хвилю скорочень у світовій технологічній галузі пише Financial Times.

Microsoft, Snap, eBay та PayPal звільнили сотні або тисячі робочих місць з початку січня, згідно з аналітикою Layoffs.fyi, який відстежує плинність кадрів у галузі. Загалом цього року звільнили персонал 138 технологічних компаній.

Ці втрати менші, ніж на початку 2023 року. Протягом всього минулого року у технологічному секторі скоротили 263 000 робочих місць.

Однак низка компаній, серед яких Amazon, Microsoft, Meta, Google і Spotify, заявили про плани оптимізації цього року.

Чому це відбувається?

Аналітики стверджують, що остання хвиля звільнень свідчить про те, що компанії перерозподіляють свої ресурси для інвестування в нові сфери, такі як генеративний ШІ, а також демонструють акціонерам, що вони продовжують дотримуватися дисципліни витрат.

Минулого року масове скорочення витрат у технологічних компаніях сталося після того, як вони зрозуміли, що перехід на цифровий спосіб життя не тривав довше за COVID-19. Під час пандемії ці компанії активно наймали співробітників, очікуючи, що зміна поведінки людей стане постійною.

Але коли життя почало повертатися до норми, виявилося, що потреба в такому великому штаті зникла. Тому їм довелося скорочувати витрати, зокрема і шляхом скорочення персоналу.

Цьогорічні скорочення виглядають більш стратегічними, ніж сезонними, зазначив Даніель Ким, доцент менеджменту в Columbia Business School. У 2022 та 2023 роках відбувалося «оптимізації» штату після пандемії, тобто скорочення робочих місць, які вважалися зайвими. Але цьогорічні скорочення відбуваються паралельно з «активним наймом» у нових напрямах.

Ця тенденція не оминула й Україну. Нещодавно Grammarly, платформа для покращення письмової англійської, оголосила про скорочення близько 230 членів команди по всьому світу, 37 з яких – в Україні. 


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий