Треба рішення без емоцій. Представник IT Ukraine про мобілізацію та бронювання айтівців

  • 6 июня, 14:02
  • 3870
  • 0

Для покращення ситуації на ринку праці в Україні варто запрошувати іноземних спеціалістів, а також запроваджувати економічне бронювання від мобілізації (від якого влада все ж відмовилася). Такі думки висловив представник IT Ukraine у США. 

Засновник і CEO рекрутмент-провайдера Alcor і представник асоціації IT Ukraine у США Дмитро Овчаренко розповів про вплив мобілізації на ринок праці, яка нині ситуація з бронюванням айтівців та чому важливе економічне бронювання.

Як впливає мобілізація на ринок праці

Овчаренко зазначив, що попри обсяги мобілізації за попередній період, військовослужбовців не вистачає, тож цей процес посилюється.

«У цьому сенсі я не бачу жодних альтернатив, аніж активного запрошення закордонних спеціалістів в Україну. Нам потрібно подумати про якусь більш лояльну міграційну політику для тих країн, для яких Україна приваблива», – додав він.

Проведення мобілізації також впливає і на ІТ-індустрію. Овчаренко зазначив, що зараз в Україні заброньовано 700 тис. чоловіків, айтівців серед них – 4 тис. (із 300 тис.).

Економічне бронювання від мобілізації: чи готовий бізнес платити за працівників 20-30 тис. грн

Овчаренко підтримав таку ідею бронювання з будь-якою сумою, яка є економічно обґрунтованою.

«Треба або служити, або додавати конкретну цінність. Наприклад, якщо людина втратила роботу – вона перестала приносити користь для економіки. Тобто має вимірюватися регулярно її цінність», – пояснив він.

В ідеалі перевірити перерахунки конкретної людини можна було б через QR-код. Так було б зрозуміло, чому ця людина не в армії.

CEO Alcor додав, що в Україні не працюватиме схема, коли всі чоловіки будуть на фронті, а жінки підійматимуть економіку. 

«Це неможливо. Україна ще не дійшла до найвищих рівнів розвитку гендерної рівності. Зараз в ІТ 23% жінок, ще 10 років тому було 8%. Але в галузі робота будується командно і довкола розробки. А тут більша частина саме чоловіків. Мобілізуємо Senior-ів, то фахівцям нижчого рівня та інших напрямів буде важко з роботою», – пояснив Овчаренко.

Він підсумував, що держава має запровадити такий режим бронювання, який допоможе економіці.

«Влада має ухвалити рішення без емоцій, виходячи з сухої математики – що краще в конкретній ситуації для економіки. Наша оборона фінансується з власної економіки. Треба подивитися, які саме сфери найбільше дають в економіку. Для роботи IT-галузі потрібно забронювати 50 тис. фахівців, а не чотири тисячі, як це є зараз», – зазначив він.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий