Twitter хоче від вчених $42 тис. на місяць за доступ до своїх даних, а розробникам запропонувала тариф за $5000 для доступу до API

  • 26 мая, 17:18
  • 3736
  • 0

Twitter оголосила про новий тарифний план Pro для розробників, яким потрібний доступ до API платформи. При ціні $5000 на місяць він знаходиться між базовим тарифом за $100 на місяць із гранично обмеженими можливостями та планом Enterprise з індивідуальною ціною. А вченим, які займаються вивченням поширення дезінформації, було наказано видалити дані Twitter, які використовуються в дослідницьких цілях, якщо вони не підпишуться на доступ до API вартістю до $42 000 на місяць.

Новий тарифний план Twitter API Pro пропонує щомісячний доступ до одного мільйона одержаних твітів та 300 000 опублікованих твітів на рівні програми.

Він також включає обмежений  доступ до кінцевих точок для відфільтрованих потоків в реальному часі (живий доступ до повідомлень на основі заданих параметрів) і повний пошук в архіві твітів. Нарешті, він додає три ідентифікатори програми та вхід до системи з доступом до Twitter.

Тим не менш, ціна в $5000 на місяць для компаній, бажаючих експериментувати, будувати та масштабувати бізнес, залишає величезний розрив між нею та базовим планом у $100 на місяць. Останній пропонує мінімальний рівень доступу, змушуючи розробників використовувати тарифний план Pro, ціна якого виходить за межі бюджетів багатьох стартапів.

Нещодавні зміни API Twitter створили безліч проблем для розробників, які ще хочуть отримати доступ до даних. У січні компанія заблокувала більшість сторонніх клієнтів, поновивши умови використання. У лютому було припинено безкоштовний доступ до API, відновлений після широкомасштабних протестів.

У квітні Twitter остаточно відключила стару версію безкоштовного API, повернувши доступ до екстрених служб у травні.

Академічні дослідники давно використовують API Twitter під назвою Decahose для аналізу поширення дезінформації. Вчені безкоштовно або за $200 на місяць мали щоденний доступ до випадкових 10% від усіх повідомлень Twitter.

Проте минулого місяця компанія підвищила комісію за користування Decahose аж до $42 000 на місяць. Першим результатом стало порушення роботи сторонніх програм Twitter, таких як Tweetbot і Twitterific. Найсерйозніший вплив полягав у виході з ладу систем аварійного оповіщення.

Потім компаніяTwitter повідомила університети та коледжі, що вони втратять доступ до Decahose, якщо не сплатять передплату на API «корпоративного рівня» за $42 000 на місяць. А сьогодні надійшла інформація, що дослідники не лише втратять доступ до поточних даних, але й мають видалити дані Twitter, отримані до того, як API було закрито платним доступом.

Ця вимога змусила багатьох згадати Рея Бредбері та порівняти те, що відбувається зі спалюванням книг.

«Зміни в Twitter API мають катастрофічні наслідки для наших досліджень поширення дезінформації та її шкоди, маніпулювання соціальними мережами та вразливості людей та платформ для онлайн-зловживань», - Каже Філіппо Менцер (Filippo Menczer), директор лабораторії соціальних досліджень в університеті Індіани. Деякі дослідники заявили, що їм доведеться відмовитися від своєї роботи, тоді як інші планують збирати дані неофіційно.


Теги: twitter
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все