У Верховній Раді зареєстровані головні законопроєкти для розвитку ІТ в Україні

  • 9 ноября, 10:49
  • 4058
  • 0

Законопроєкти Дія City — найважливіші для розвитку ІТ-галузі в нашій державі. Вони об’єднують всі необхідні ініціативи з розвитку IT-ринку — правові та організаційні. Захист від силового тиску, вигідні моделі оформлення трудових відносин — це ще не всі можливості, які отримають резиденти Дія City. Ухвалення цих документів створить основу для створення цифрової держави і становлення України як одного з лідерів світового ІТ-ринку.

Міністерство цифрової трансформації залучить мільярдні інвестиції завдяки зареєстрованим у Парламенті законопроєктам.

Законопроєкти розроблені спільно з українськими та іноземними спеціалістами та  містять зміни до 27 нормативно-правових актів. Це дозволить ІТ-ринку залучити нові інвестиції та створить конкурентні умови ведення бізнесу. 

«Дія City – це спеціальний правовий режим. Ми забезпечимо IT-сектор сучасними та гнучкими умови працевлаштування, європейською системою захисту інтелектуальних прав та елементами англійського права. Також ми пропонуємо підвищити санкційність на проведення слідчих дій та кримінального провадження. Дія City – це фантастичний поштовх для IT-сектору. Наше комплексне рішення стане основою побудови цифрової економіки України», – зазначив Віцепрем'єр-міністр України – Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Зокрема важливою новацією є введення концепції GIG-працевлаштування. Концепція додає до звичної моделі фрілансу основні трудові права працівника: відпустку, лікарняні, мінімальну зарплату та інше. Працівники та компанії отримають сучасні трудові інструменти: договори про нерозголошення, уникнення конкуренції, не переманювання, комфортні для працівника механізми звільнення.

Законопроєкти пропонують додаткові інструменти корпоративного управління, зокрема можливість управління компанією юридичною особою, а також конвертовану позику, опціонний договір, ліквідаційні привілеї та акціонерні угоди. Задля залучення та ефективного захисту традиційних та венчурних інвестицій, законопроєкт передбачає введення елементів англійського права. 

Зміни до КПК передбачають новий підхід до відносин бізнесу і правоохоронних органів шляхом підвищення санкційності слідчих щодо резидентів Дія City на рівень керівника (прокурора) обласної прокуратури.

«Фактично це підґрунтя для старту Дія City. Для ІТ-сфери це залучення нових інвестицій та комфортні умови роботи, а для держави — сталий розвиток економіки. У цьому процесі виграють всі, тож я дуже сподіваюсь на підтримку парламентської більшості, адже завдяки Дія City ми побачимо історії успіху міжнародних компаній під українським прапором», – наголошує Олександр Борняков, заступник міністра цифрової трансформації та керівник проєкту Дія City.

Верховна Рада України зареєструвала законопроєкти № 4303 «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» та №4305 «Про внесення змін до кримінального законодавства щодо особливого порядку здійснення розслідування кримінальних правопорушень з метою забезпечення належних умов для розвитку цифрової економіки».


Теги: дія
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий