В Україні близько 4 000 айтівців мають актуальну бронь. Чи збільшить кількість заброньованих новий закон

  • 14 мая, 09:00
  • 3810
  • 0

В Україні приблизно 4050 айтівців мають актуальну бронь, і ще 1300 очікують на рішення — це дані на 10 травня 2024 року, пише DOU. Журналісти видання поспілкувалися з юристами та Мінцифрою, щоб дізнатися зміни в бронюванні айтівців після набуття чинності нового закону про посилення мобілізації. Тезово публікуємо найважливіше.

  1. Після набуття чинності закону 18 травня впродовж 60 днів уточнити дані мають усі військовозобов’язані, навіть вже заброньовані. Теоретично Кабмін може виключити заброньованих, але наразі закон не робить винятків.
  2. У законі згадано, що порядок та організацію бронювання, критерії додатково визначить Кабмін. Тобто постанова 76, яка регламентує бронювання, має бути змінена. Ймовірно, можуть змінити квоту чи визначити список професій, які підлягають бронюванню.
  3. 8 травня Кабмін змінив порядок бронювання. І тепер списки заброньованих буде затверджувати не Генеральний штаб, а Міністерство оборони.
  4. Головний юрист Львівського ІТ Кластера Нестор Швець каже, що електронне бронювання у «Дії», механізм якого готує Кабмін», не вирішить жодних проблем, якщо не вирішується проблема з паперовим бронюванням. Тобто не збільшить кількість охочих і не збільшить можливостей для компаній. «Йдеться лише про зручність», — сказав він.
  5. Нині компанія може забронювати співробітників, якщо має статус критично важливої для економіки. Забронювати можна 50% працівників, які оформлені за КЗпП, мають актуальні військово-облікові документи та недефіцитні військово-облікові спеціальності.

Нестор Швець вважає, що новий законопроєкт не збільшить кількості заброньованих айтівців. Він назвав три головні блокери: 

  1. Квота у 50% військовозобов’язаних працівників. На думку юриста, це питання могло б розв’язати економічне бронювання.
  2. Дефіцитні військово-облікові спеціальності. Багатьом людям присвоїли їх чи не років 25 тому. Але люди не те що не мають таких знань, а й не можуть пригадати, чи закінчували військову кафедру, сказав Нестор Швець.
  3. Люди без військового обліку. «Немає безпечних і зрозумілих механізмів, як стати на облік без негайної мобілізації», — сказав юрист. Та назвав можливим рішенням введення пільгового амністійного періоду на місяць чи два.

Що таке актуальний військово-обліковий документ (ВОД)

Закон не дає чіткого визначення, тому думки юристів відрізняються. Юрист Іван Щеглаков ключовими моментами назвав те, що ВОД має відповідати статусу людини, бути актуальної форми (яка встановлена законодавчими актами і яка вважається дійсною) а ще військовозобов’язаний повинен мати «свіжу» довідку від ВЛК: під час воєнного стану комісію проходять раз на рік.

Юрист Нестор Швець додав про вичерпний запис у реєстрі «Оберіг», який має бути у військовозобов’язаного на думку Генштабу. За його словами, в Україні «кульгає» комунікація про бронювання: кому його надають, чому відмовляють. «Хотілося б мати єдині правила з чіткими механізмами».

Мінцифра сказала, що в їхньому розумінні людина має бути на обліку в ТЦК, у неї повинен бути військовий квиток, військове звання та зазначена актуальна військово-облікова спеціальність.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все