Вартість контракту на постачання Starlink в Україну сягнула $23 млн — Bloomberg

  • 11 апреля, 09:00
  • 2321
  • 0

Вартість контракту Міноборони США із компанією SpaceX Ілона Маска на придбання Starlink для українських військових сягнула $23 млн. Це для Bloomberg сказав американський чиновник, який побажав залишитись анонімним.

  1. Контракт діє з червня минулого року до наступного місяця, і чиновник відмовився сказати, чи буде він продовжений. Але охарактеризував цю послугу як важливу частину безпекової допомоги, яку США надають Україні. 
  2. Як пише видання, $23 млн — «мізерна сума» порівняно з сотнями мільйонів доларів, які отримала компанія Space Х Ілона Маска, ставши ключовим партнером у запуску деяких супутників національної безпеки США. 
  3. Сам Маск висловив неоднозначну позицію щодо використання терміналів Україною, заявивши, що вони призначені для приватного, а не військового вжитку.
  4. У 2022 році він «роздратував» президента США Байдена, коли запропонував Україні зберегти нейтралітет, передати Крим Росії та повторити вибори в областях України, тимчасово окупованих Росією.

У серпні 2023 року шведська компанія Satcube почала доправлення в Україну власних терміналів супутникового інтернету, які фактично є аналогами Starlink від Ілона Маска. На відміну від систем Маска, виробник Satcube не проти використання своїх терміналів у військових цілях.

Нагадаємо, останніми місяцями з’явилося багато посередників, які купують користувацькі термінали супутникового інтернет-сервісу SpaceX Маска та відправляють їх російським військам в Україну. Компанія досі не відключила термінали на окупованих територіях України.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий