Вчені змогли отримати ключовий "елемент" у розвитку найточнішого квантового комп'ютера на сьогоднішній день

  • 29 июня, 19:17
  • 3765
  • 0

Група вчених з різних країн зробила значне наукове відкриття, яке відкриває шлях до створення стабільних квантових комп'ютерів. Результати їх дослідження були опубліковані в журналах Nature і Science.

Якщо звичайні комп'ютери використовують електричні мікросхеми, де інформація кодується лише у двох станах (0 або 1), то квантові задіюють кубіти, кожен з яких може мати одночасно кілька значень.Тільки наявні сьогодні платформи кубіти дуже крихкі і руйнуються від найменшого впливу зовнішнього середовища: будь-який випадковий атом або фотон перериває обчислення. 

Згідно з оголошенням науковців, що представили свої дослідження в журналах Nature і Science, міжнародна команда вчених зробила значне відкриття, яке може сприяти створенню стабільних квантових комп'ютерів. За допомогою "лусочок" напівпровідникових матеріалів, команда змогла виявити ознаки дробової квантової аномалії Холла, яка виникає у наявності еніонів - спеціальних "квазічастинок" із зарядом, який є частинкою нормального електронного заряду. Деякі типи цих еніонів можуть бути використані для створення "топологічно захищених" кубітів, які будуть відмінними від сучасних крихких кубітів і стійкими до зовнішніх впливів.

Для досягнення цього ефекту, науковці створили штучні грати, складаючи тонкі пластини напівпровідникового матеріалу дителуриду молібдену під потрібним кутом. Така структура створила "стільникову" пастку для електронів, яка після охолодження майже до абсолютного нуля, стала джерелом власного магнетизму, замінюючи необхідне для виникнення дробового квантового стану Голла магнітне поле.

Майбутнім напрямком досліджень є отримання "неабелевих еніонів", які можна використовувати як стійкі кубіти. Вчені пояснюють, що сплетіння цих частинок між собою створить заплутаний квантовий стан, в якому інформація розподіляється по всій системі і залишається незмінною навіть при місцевих збуреннях.Іншими словами, вчені мають надію, що це відкриття допоможе їм розробити надійний квантовий комп'ютер, проте попереду ще багато роботи.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все