«Виживуть сильні й багаті»: очільник Brainstack_ про переваги та перспективи українського IT

  • 24 июня, 09:44
  • 3684
  • 0

Очільник української IT-компанії Brainstack_ Володимир Ситніков розповів про те, як змінився вітчизняний IT-сектор після початку повномасштабного вторгнення, та про конкурентні переваги, які він має в порівнянні зі світовим.

За його словами, українські IT-компанії навіть до початку великої війни суттєво відрізнялись від західних. Насамперед тут завжди можна було знайти працьовиту кваліфіковану команду. До того ж вітчизняні лідери націлені на результат, а не на те, щоби, наприклад, обійняти хорошу посаду.

«Люди розуміють, що ІТ – це один із небагатьох їхніх шансів заробити на нормальне життя: квартиру, машину, подорожі. Вони хочуть результату тут і зараз і не думають про якісь далекі перспективи на кшталт того, що компанія колись коштуватиме $100 млрд. І це, на мою думку, є великою конкурентною перевагою українського ІТ над світовим», – зазначив Володимир в інтерв'ю.

Натомість на Заході керівники більше уваги звертають не на результати та функціональність, а на антураж, бюрократію та атмосферу. Вони продають ідеї, а не конкретні цифри, навіть коли прямують до IPO. За словами Ситнікова, західні компанії оцінюють переважно за їхнім баченням майбутнього, яке демонструють у рекламних кампаніях, а не за конкретними цифрами.

«Українські компанії налаштовані заробляти гроші й можуть розраховувати тільки на себе», – наголосив він.

Водночас Володимир вважає, що ті, хто орієнтується здебільшого на внутрішній ринок, опинився в скрутнішому становищі за тих, хто працює з клієнтами з-за кордону. І річ не тільки в знеструмленнях чи обстрілах – сьогодні небагато охочих вкладати кошти в нові проєкти. Знизився попит і на аутсорс. Та все ж низка компаній зростає навіть у таких кризових умовах. А ті, хто поки цього не робить, на думку Володимира, мають переглянути ціни та компетенції.

У пригоді стане хороший технічний рекрутинг та вміння вести перемовини щодо зарплат або перекваліфікація в продуктову компанію. Але і в цьому випадку власники бізнесів повинні зробити вибір: заробляти й інвестувати в нові проєкти чи чекати на розвиток ситуації.

«Мені здається, що в цій сфері виживуть “сильні й багаті”. Новим гравцям буде важко. Не всі можуть собі дозволити найняти команду і витрачати на неї гроші без жодного результату», – підсумував він.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий