Як американська технологія з ШІ Maven допомагає ЗСУ бачити картину поля бою — NYT

  • 25 апреля, 09:00
  • 1325
  • 0

Проєкт Пентагону Maven допомагає силам оборони України воювати з росією. Технологія зі штучним інтелектом обробляє переміщення російських військ і прогнозує, куди ворог може вдарити. Але війна в Україні показала американцям, наскільки обмежені поки що є технології. Про це у своїй статті написали журналісти The New York Times, AIN.UA переклав і публікує найцікавіше звідти.

  1. Шість років тому Google підписав контракт вартістю $9 млн на створення ШІ-інструмента, який би допоміг військовим виявляти потенційні цілі на полі бою за допомогою відеозаписів із дронів. Через спротив співробітників компанії здійнявся скандал, і техногігант вийшов із проєкту. Але Maven не зник, його просто передали іншому підряднику.
  2. Над проєктом працювали майже 50 фірм від Вірджинії до Каліфорнії. Але одна компанія стала найуспішнішою в цьому — Palantir (вона також допомагатиме розміновувати Україну та модернізувати українські школи). Вони змогли зібрати усі дані докупи, адже фокусуються на організації та візуалізації величезних масивів даних.
  3. Уряд США розгорнув ранні версії Maven, засновані на технології Palantir під час пандемії COVID-19, і операції з евакуації Кабула для координації ресурсів і відстеження готовності. Проєкт обробляв потік даних, які не могли швидко обробити люди. 
  4. Повномасштабна війна в Україні стала полігоном для випробування проєкту та інших технологій. NYT оповідає історію, як після широкомасштабного вторгнення росії високопоставлений американський військовий зустрівся з одним із найвищих генералів України на польському кордоні та показав можливості Maven.
  5. Видання стверджує, що американці знали про пересування українських військ більше, ніж сам генерал. І оскільки президент США Байден заборонив опосередковано брати участь у війні, Штати могли надати лише «картину поля бою, що змінюється».
  6. Але надана Україні версія не мала «найчутливіших» американських розвідданих. Тож українці створили щось типу «тіньового проєкту Maven», використовуючи комерційні супутникові компанії Maxar та Planet Labs, а також дані з Twitter, Telegram, Instagram. А пізніше знімки донів та геолокаційні дані з телефонів російських солдатів.

Як проявила себе технологія

Як пише NYT з посилання на польових командирів, ця інформація допомогла Україні націлити російську артилерію. Але початкова надія, що картина поля бою буде надходити до солдатів в окопах, підключених до телефонів або планшетів, не виправдалася.

  1. Поки що результати неоднозначні. З одного боку, генерали та командири отримали новий спосіб скласти пересування і комунікації військ рф в одну велику та зручну картину. З іншого, американський досвід в Україні підкреслив, наскільки важко «доставити дані 21-го століття в окопи 19-го».
  2. Напад росії на Україну показав американцям, що можливості технологій небезмежні. І що здатність України відбити вторгнення, ймовірно, більшою мірою залежить від відновлення поставок основних видів озброєнь і боєприпасів, особливо артилерійських снарядів.
  3. Помітно те, що росія швидше, ніж очікувалось, адаптується до технологій, що дає захід. Якщо у перші роки війни вони фактично не користувалися системами РЕБ, то зараз нею глушать не тільки безпілотники, а й ракети HIMARS.

0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все