Як не піддатися на дезінформацію та теорії змови — Washington Post

  • 30 июля, 09:18
  • 3731
  • 0

Будь-хто, хто має доступ до інтернету, може стежити за розвитком новин у режимі реального часу, або принаймні за їхньою певною інтерпретацією. У соціальних мережах пости поширюються швидше, ніж фактчекери та модератори можуть їх перевірити. Ця інформація часто є сумішшю правди, брехні, вирваних із контексту фактів і відвертої пропаганди.

Ризик зростає одразу після політичних інцидентів, таких як стрілянина на мітингу Трампа, яка вже заполонила соціальні мережі в США неправдивою інформацією та породила низку теорій змови. Швидкий розвиток інструментів штучного інтелекту ще більше ускладнює ситуацію.

Washington Post зібрав кілька базових інструментів, які кожен повинен використовувати під час читання новин онлайн.

Джерело дезінформації

Подумайте, кому вигідно створювати плутанину в новинах. Наприклад, під час виборів слід уважно ставитися до суперечливої інформації та звинувачень з метою підтримки певної партії чи кандидата. Пропаганда зокрема використовується під час конфліктів як в офіційних, так і неофіційних джерелах.

Однак не вся дезінформація має серйозний характер. Деякі з них створені просто для розваги або для тролінгу людей, тому ставтеся до дурних історій настільки ж скептично, як і до серйозних.

Перевірте емоції

Якщо інформація здається занадто обурливою або, навпаки, цілком відповідає вашим сподіванням, краще все ж таки перевірити її. Дезінформацію часто випадково поширюють люди, які хочуть, щоб вона була правдивою, тому що вона відповідає їхнім поглядам або цінностям. Групи, що її поширюють, можуть намагатися розпалити прихильників, збільшити напругу між протилежними сторонами або загалом дестабілізувати населення.

Не поспішайте поширювати

Не натискайте одразу кнопку «Поділитися». Соцмережі провокують швидке поширення інформації, не заглиблюючись у її зміст. Ставтеся до всього скептично, поки не підтвердите достовірність.

Не завжди можна швидко отримати точну інформацію. Зачекайте підтвердження, перш ніж ділитися або робити висновки. Новинні сайти повільніші за соцмережі, бо перевіряють інформацію.

Перевірте джерела

Якщо інформацію поширюють друзі чи родичі, переконайтеся, що її отримали з достовірного джерела. Галочка верифікації також не гарантує правдивість, тому до кожної публікації потрібно підходити скептично.

Якщо обліковий запис лише поширює чужі слова чи зображення, знайдіть першоджерело, де ця інформація з’явилася. Якщо ви не можете визначити походження, то це тривожний сигнал.

Перевіряючи окремі облікові записи, зверніть увагу на дату їх створення, зазвичай вона вказана в профілі. Будьте обережні з дуже новими профілями (створені за останні кілька місяців) або з малою кількістю підписників.

Для сайтів можна дізнатися рік створення за допомогою Google. Введіть назву сайту та натисніть три крапки біля URL-адреси. Виберіть «Докладніше про цю сторінку» і прокрутіть результати вниз, щоб побачити дату індексації сайту пошуковою системою.

Створіть колекцію надійних джерел

Перевіряти кожен випадковий профіль у соціальних мережах — справа довга і невдячна, особливо з таким потоком нової інформації. Натомість довіряйте новинам від професійних журналістів. Вони ретельно перевіряють інформацію і часто використовують відео чи фото від звичайних людей, лише після підтвердження їхньої автентичності.

Користуйтесь спеціальними новинними агрегаторами, як Apple News, Google News чи Yahoo News, які відбирають новини з перевірених джерел і мають певну модерацію. У соцмережах знайдіть або створіть список експертів і новинних видань з хорошою репутацією, які спеціалізуються на темах, що вас цікавлять.

Не використовуйте ШІ для отримання новин

Не покладайтеся на голосових помічників і чат-боти зі штучним інтелектом для отримання останніх новин. Вони можуть бути неточними, застарілими або просто копіювати слова з достовірних джерел без належного зазначення авторства. Наприклад, низка чат-ботів і голосових помічників досі не можуть сказати, хто переміг на президентських виборах у США 2020 року.

Шукайте додатковий контекст

Дезінформація часто поширюється найбільше до, під час та після важливих новин. Поточні події можуть супроводжуватися хаотичним потоком інформації з місця подій.

Спробуйте доповнити будь-які окремі відео чи історії ширшим контекстом того, що відбувається. Доповнюйте інформацію думками експертів з теми, як-то зовнішня політика, кібервійна, історія чи політика. Також можна звернутися до онлайн-видань або телеканалів, які надають такий контекст.

Використовуйте ці поради, щоб виявити зображення, створені ШІ

Інструменти для генерації зображень за допомогою штучного інтелекту значно ускладнюють виявлення підробок, але не унеможливлюють. Ось кілька підказок, хоча насправді їх значно більше, на які варто звернути увагу, щоб виявити ШІ-зображення: подивіться уважно на руки, фонові зображення та неживі предмети. Вони можуть мати неприродний вигляд. Шрифти на вивісках можуть бути написані задом наперед або взагалі без сенсу. Перевірте, чи не є зображення надто глянцевим або художнім.

Перевіряйте відео та зображення також

Зверніть увагу на часті монтажі та дивні склейки кадрів. Також прислухайтеся до звуку та перевірте його за допомогою сторонніх інструментів, наприклад InVid, який допомагає оцінити автентичність відео. Звісно, це складніше зробити з відео в прямому ефірі, як на Twitch або інших платформах соціальних мереж.

Для перевірки зображень, які не створені штучним інтелектом, але здаються підозрілими, завантажте їх у пошук зображень Google. Зробіть скриншот і перетягніть його в поле пошуку. Якщо це стара картинка, яка вже циркулювала раніше, ви побачите це в результатах пошуку.

Використовуйте сайти та інструменти для перевірки фактів

Соціальні мережи мають власні інструменти для перевірки фактів і попередження. Звертайте увагу на попередження під публікаціями.

Однак, зважаючи на величезний обсяг публікацій, з якими вони мають справу, проблемне відео або допис можуть побачити мільйони людей, перш ніж його помітять модератори.

Перевіряйте окремі історії чи зображення на сайтах фактчекерів, таких як The Washington Post’s Fact Checker, Snopes і PolitiFact.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий