Як Україна використовує ШІ у війні проти росії — The Economist

  • 13 апреля, 09:00
  • 2026
  • 0

The Economist, одне з найбільших незалежних видань світу, опублікувало статтю про те, як Україна використовує технології штучного інтелекту у війні проти росії. Матеріал зосереджується на кількох основних напрямах застосування ШІ: від ідентифікації цілей до виявлення порушників санкцій.

Ключове зі статті:

  1. Україна звертається до штучного інтелекту все частіше, щоби зрівняти сили, оскільки рф має перевагу в озброєнні.
  2. Український полковник, який бере участь у розробці озброєнь, розповів, що виробники безпілотників зазвичай використовують ChatGPT як «відправну точку» для інженерних ідей, зокрема для створення нових методів зниження вразливості до російських перешкод. Ще одним військовим застосуванням ШІ, за словами полковника, який просив не розголошувати його особи, є виявлення цілей.
  3. Аналізуючи величезні обсяги зображень і тексту, ШІ-системи можуть знаходити потенційні підказки, об’єднувати їх разом, а потім визначати ймовірне розташування системи озброєння або військового формування. Завдяки такому підходу OSINT-агенція Molfar знаходить дві-п’ять цінних цілей щодня і передає ці дані українській армії.
  4. Інша компанія, SemanticForce, розробила ШІ-модель, яка аналізує тексти й зображення онлайн, визначаючи, де в російських військ низький моральний дух і бракує постачань. Вони роблять це, аналізуючи фото і відео з дронів, а також скарги російських солдатів у соцмережах. Molfar також використовує ШІ для пошуку слабких місць росіян, аналізуючи активність волонтерських груп, що збирають допомогу для російської армії.
  5. Застосування ШІ допомагає українським контррозвідникам виявляти потенційних зрадників. Американське програмне забезпечення Palantir використовується для аналізу зв’язків між різними масивами даних, щоб виявити підозрілих осіб.
  6. ШІ допомагає українським слідчим виявляти порушників санкцій проти росії, аналізуючи дані про кораблі та фінанси. Хакери надають українським органам величезні обсяги вкрадених бізнес-даних, що допомагає боротися з обходом санкцій.
  7. Стаття також згадує про державну платформу «Дія», куди громадяни можуть завантажувати фотографії з геомітками, що можуть бути корисними для оборони країни.

Нещодавно CNN вийшла стаття про те, як Україна використовує ШІ-дрони для атаки на нафтопереробні заводи на території росії, щоб завдати шкоди економіці та військовим можливостям Москви.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий