«Запропонували працювати за каву». UI/UX-дизайнерка поскаржилася на пропозицію роботи

  • 2 февраля, 14:06
  • 3743
  • 0

UI/UX Designer поскаржилася на ситуацію на ринку праці. Спеціалістка написала, що їй запропонували працювати за… каву. Історія вже викликала активне обговорення в LinkedIn.

UI/UX Designer Катерина Рибальченко пояснила, що отримала пропозицію роботи з оплатою в $200 за стажування.

«Мені запропонували працювати за каву. І я, на жаль, не жартую», – написала спеціалістка.

Дизайнерка пояснила, що їй написав рекрутер з пропозицією пройти стажування в одну компанію. Умови – два місяці безпосередньо стажування з оплатою 200$, далі три місяці випробувального з подальшим підвищенням зарплати. До того ж стажування в офлайн форматі на весь робочий день.

Дівчина порівняла оплату та витрати на дорогу, їжу в офісі тощо. І ось що з цього вийшло:

  1. Проїзд. До офісу їхати двома маршрутками в одну сторону, тому вийшло 1 820 грн за місяць поїздок на роботу.
  2. Обід. Якщо врахувати, що на обід приблизно потрібно 100 грн (якщо брати з собою), то це 2 300 грн.
  3. Кава. Якщо врахувати, що кава коштує 45 грн приблизно, а в офісі випиваєш мінімум одну каву, то це 1 023 грн за 23 дні роботи.
  4. Загалом – 5 143 грн (137$).

Катерина додала, що не враховувала кошти на інші прийоми їжі, оренду житла та супутні витрати. «І це все, звичайно, ще не гарантія, що мене візьмуть у цю компанію».

«Хочеться плакати від таких пропозицій. Я розумію, що є люди, які погодяться і на такі умови. Може, безвихідь, може, інші відмовки, АЛЕ навіть санітарка у лікарні (людина без освіти, що миє пробірки), заробляє більше! І не потрібно писати, що “може потім більше запропонують, може там буде кар’єрний ріст”. Вибачте, але це має бути якась дуже “жирна” подушка безпеки у людини, щоб забезпечити собі таке “стажування” (бо, звичайно, на двох роботах з таким графіком працювати неможливо)», – написала дизайнерка.

Вона зауважила: що більше буде людей, готових працювати за їжу, то більше компаній буде дозволяти собі таке. «Це не ок. Кожна робота має оплачуватись, а кожна людина має знати ціну власним знанням та не погоджуватись на “абищо”».

Що думає спільнота

Українські користувачі LlinkedIn активно обговорюють цю тему та діляться досвідом. На момент написання матеріалу допис зібрав майже 300 коментарів. Публікуємо деякі з них.

«То вам ще пощастило, що взагалі гроші пропонують без досвіду. 200 – це загальна практика. Тим паче, що після випробувального передивляться рейт. Тут не жалітися треба, а погоджуватись на офер», – вважає Таліна Шаблій, ІТ-рекрутерка.

«Ну, принаймні вони не вимагають гроші за те, що ти на них працюєш», – написав програміст Тарас Тимчишин.

«Одного разу я прийняв такий офер. Пропрацював 3 місяці, на щастя, міг працювати віддалено. Після цих 3 місяців мені продовжили стажування ще на 3 місяці зі словами “ну, ми думаємо за місяць ми тебе точно візьмемо”. І ще додали: “Тут мінімальна зарплата в Україні підіймається і от наступні 3 місяці будеш отримувати вже не 6 тис., а аж цілих 9 тис.”», – поділився досвідом розробник Олег Шалапський.

«Знаю сумний кейс, коли моя знайома працювала безплатно 3 місяці. Наче стажування, а потім їй за 3 місяці сказали: “Ну, ми готові вам платити через пів року, а якщо не хочете, то ми зрозуміємо”», – прокоментував Ярослав Васильєв, програміст.

«За яку суму і куди йти працювати – абсолютний вибір кожного. Тут лише скажу, що перші зарплати в ІТ у всіх моїх друзів були від 150$ до 300$, і навіть на пошук таких позицій пішло чимало часу. На жаль, мало хто готовий гідно оплачувати працю початківцям», – написав розробник Костянтин К.

«Стажування передбачає, що вас вчать, на вас витрачають час і зусилля, а від вас ще не отримують того за що вартує заплатити більше. Моє бачення. Якщо я не права, аргументуйте. Звісно, я б теж хотіла знайти одразу гарно оплачувану роботу. Але можливість отримати досвід і 200$ я б напевне не відкидала», – вважає програмістка Оксана Лесюк.

«Мені здається, це більше розраховано на початківців, які живуть з батьками та можуть дозволити собі таке стажування», – прокоментувала рекрутерка Юлія Лозинська.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий