Застосування штучного інтелекту для 3D-сканування очей може допомогти виявити ознаки захворювання Паркінсона

  • 23 августа, 17:47
  • 3709
  • 0

Використання 3D-сканування очей, яке застосовується в офтальмологічних клініках та магазинах оптики, може дозволити виявити ознаки хвороби Паркінсона набагато раніше, аж на сім років до появи клінічних симптомів, за даними The Next Web.

В проведеному дослідженні вчені з Університетського коледжу Лондону та офтальмологічної лікарні Мурфілдс використали оптичну когерентну томографію (ОКТ) для досягнення своєї мети. Ця технологія дозволяє здійснювати розрізи сітківки в поперечному напрямку з високою деталізацією, до однієї тисячної міліметра, за менше ніж одну хвилину. Саме такий метод візуалізації дозволяє дослідникам спостерігати за клітинними шарами під поверхнею шкіри.

Додатково, учасники дослідження використали потужний інструмент штучного інтелекту для аналізу ОКТ-сканів з двох великих баз даних: AlzEye та UK Biobank, які включали понад 154 тисячі та 67 тисяч знімків відповідно. Завершальні результати підтвердили раніше зроблені висновки про більш детальну структуру внутрішнього сплетіння гангліозних клітин у пацієнтів, що страждають на хворобу Паркінсона. Дослідники також розкрили ознаки атрофії внутрішнього ядерного шару та підтвердили взаємозв'язок між зменшенням товщини обох шарів і прогресуванням цієї хвороби. Хоча вимагається подальше дослідження, головний вчений, доктор Зігфрід Вагнер, висловив сподівання, що цей метод може в майбутньому стати засобом раннього скринінгу для осіб, які піддаються ризику розвитку хвороби Паркінсона.

Водночас, група дослідників під керівництвом провідного автора, професора Пірса Кіна, отримала фінансування від Міністерства досліджень та інновацій Великої Британії для масштабування та перевірки базової моделі. Це дослідження додає нові підходи до динамічно розвиваючої сфери окуломіки. Застосовуючи технології машинного навчання та аналіз даних зі сканування очей, вона забезпечує здатність виявляти ознаки різних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера та розсіяний склероз.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий