​​​11 друзів датасетів та їх пригоди на Open Data Challenge 2019 ​​​

  • 3 июля, 16:05
  • 4646
  • 0

По матеріалам: Team Open Data Challenge

Відкриті дані вже давно стали паливом для інновацій у різних галузях, бо датасети — це не просто цифри. Дані допомагають виявляти корупційні зв'язки, слабкі місця в екології чи харчовій промисловості, прогалини в законодавстві. На основі відкритих даних створюють корисні для бізнесу та суспільства сервіси, що сприяють змінам в Україні. Конкурс Open Data Challenge вже третій рік поспіль допомагає зростати таким проектам.

Open Data Challenge — це найбільший національний конкурс інноваційних IT-проектів на основі відкритих даних. Цього року за 2,5 млн грн призового фонду позмагаються 11 команд з усієї країни. Вони допрацьовують проекти, проходять інтенсивну навчальну програму, щоб у фіналі довести, що саме їх рішення країні найпотрібніші.
Розповідаємо, які проекти потрапили до конкурсу, з якими викликами стикнулись та як планують боротися за 2,5 млн грн. Знайомтесь, 11 друзів датасетів :)

Future Renovation Map

Інтерактивна мапа, що дає друге життя закинутим будівлям

Команда проекту мріє, аби в закинуті будівлі Києва повернулось життя та новобудови більше не знищували автентичність старовинних споруд. Зумисні підпали будівель, незаконні перепродажі та реставрації — дані про це постійно приховуються, а винних немає. 

Інтерактивна мапа закинутих будівель систематизує та візуалізує невпорядковані дані. З нею активісти не витрачатимуть час на моніторинг документів, а одразу зможуть перейти до захисту історії рідного міста. Ціль проекту — захистити закинуті будівлі від подальшого руйнування та розпочати глобальний рух в напрямку їх реновації.

Мапа в онлайн-режимі агрегує дані з різних джерел: відкриті дані, земельний кадастр, актуальні дані від користувачів та волонтерів. Агреговані дані формують семантичну карту, що є унікальною для кожної будівлі — фізичні і юридичні особи, події, судові рішення та зв'язки між ними.
Після створення й тестування інтерактивної мапи Шевченківського району з усім функціоналом, команда планує послідовно обробляти дані з інших районів Києва, а ще пізніше з різних українських міст. Також у планах розробити візуалізації відкритих даних та інструменти для їх дослідження. 

EcoHolmes

Сервіс, що слідкує за розподілом коштів з екоподатку

Проект допомагає виявити корупцію та нераціональне використання бюджетних коштів з екологічного податку. Ці гроші повинні витрачатися лише на поліпшення стану екології в Україні, що іноді не зовсім так.

Сервіс порівнює надходження екоподатку в місцеві бюджети з його витратами та показує суму і призначення витрачених коштів. Окрім цього, він автоматично визначає аномальні витрати (великі за розміром чи недоречні для даного населеного пункту) і показує їх в окремому списку.
Система використовує дані про надходження екологічного податку до місцевих бюджетів (openbudget.gov.ua) та договори на укладання послуг (spending.gov.ua). Після запуску MVP, команда планує додати нові послуги, наприклад, автоматичну генерацію новин та аналітику про види забруднення в областях. 

Сіті-бот Назар

Муніципальний чатбот, який інформує про роботу комунальних служб міста
До 80% звернень на гарячу лінію міст пов'язані з відсутністю води чи світла, але інформація про це зазвичай неповна або взагалі відсутня. Вказавши у чатботі свою адресу, мешканці міста отримають сповіщення про аварію чи планові відключення, зможуть оцінити комунальні та соціальні служби. Чатбот також дозволяє надіслати заявку про відсутність водопостачання чи електроенергії, відкритий люк чи обірваний електрокабель на вулиці.

Команда запустила проект восени 2018 року у Маріуполі, де у роботі використовувала дані адресного реєстру та адміністративно-територіального устрою міста. Наразі працює над масштабуванням та монетизацією платформи в інших регіонах, розширенням функціоналу від передачі показників лічильників до відстеження незаконних забудов та МАФів. Сервіс вже згенерував 82 набори відкритих даних щодо ремонту та аварій у місті. 

ЗНАЙ свого чиновника

Сайт, що надає аналітичну інформацію для оцінки роботи чиновників
Чи насправді це так, що якщо чиновник, то корупціонер? Цим питанням задаються не лише британські вчені, а й українське суспільство. Саме тому команда проекту розробляє платформу, що дасть громадянам точну інформацію для оцінки та перевірки чиновників на базі реєстру електронних декларацій.

Сайт має десктопну та мобільну версію, де кожен отримає аналітику ключових показників декларанта, побудує інтерактивний граф зв'язків між чиновниками, побачить, яке рейтингове місце чиновник займає серед усіх інших декларантів.
Проект знаходиться на стадії MVP, в планах – оновлення сайту та поліпшення UX, побудова точної моделі передбачення балу за корупційною складовою. 

Перевірки.NET

Платформа, що допомагає підприємцям підготуватись до планових перевірок
Вічний біль підприємців — перевірки та нечесні інспектори. Саме тому команда сервісу розробила рішення, що допоможе бізнесу підготуватися до перевірки на всіх стадіях.

Користувачі системи зможуть отримати інформацію про інспектора, перевірити необхідні документи та законність перевірки. Ці дані інтегруються з інспекційним порталом, ЄДР та реєстром судових рішень.
Сервіс вже має сайт-візитівку (perevirky.net), де команда збирає фідбек та комунікує з майбутніми юзерами.
Повний запуск планується на вересень 2019 року, до цього часу команда планує розробити кабінет користувача та запустити консультаційні послуги від експертів у галузі. 

EcoViewer

Сервіс, що показує рівень забруднення повітря
Жити у великому місті, звісно, велике задоволення, та от якість повітря часто кульгає. Ідея проекту зародилась, коли команда досліджувала супутникові знімки та була вражена масштабами забруднення повітря Києва, які періодично повторювались.

Сервіс має дві складові. Перша — сайт, на якому користувачі зможуть досліджувати екологію свого міста, замовляти послуги по оцінці екологічної безпеки їх місця проживання та знаходити компанії, що надають екологічні послуги. Друга — чатбот, який буде допомагати користувачам знайти оптимальний район для проживання та інформувати про його екологічний стан.
Команда використовує дані Мінприроди, ДСНС та Державного водного кадастру та містобудівного кадастру. Наразі проект знаходиться на стадії між прототипом та MVP, працює тільки у Києві та в планах бажає розширити географію ще на 4 промислових міста України. 

DuckTest

Мобільний додаток, що допомагає споживачам перевірять продукти на безпечність

Проект вирішує одразу декілька проблем: соціально-просвітницьку, надаючи інформацію про склад та екологічність харчових і косметичних товарів, та антикорупційну, що передбачає контроль за походженням, легальністю і якістю цих товарів.

Усі товари та продукти перевіряються згідно з міжнародними стандартами. Взаємодія з додатком дуже проста: для перевірки потрібно обрати товар, просканувати штрих-код та отримати усю інформацію про вміст консервантів, барвників, алергенів, ГМО та ін. Технічна складова включає особистий кабінет для користувачів, гейміфікацію і бонусну систему з балами "кряками".

Наразі команда працює над розробкою прототипу мобільного додатка, що буде збирати коди товарів, висновки Держсанепідекспертизи та дані Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
Мрія команди — вивести проект на глобальний рівень, щоб кожен споживач міг отримати інформацію про товар рідною мовою у будь-якому куточку світу.

Waste Ukraine Analytics

Веб-платформа, що показує рівень промислових відходів
За даними Мінрегіону, у 2016 році лише 5% побутових відходів було перероблено, решта просто потрапили на звалища. Команда вірить, що за допомогою відкритих даних цю статистику можна змінити, збільшити кількість підприємств, що працюють із вторинною сировиною, та збалансувати кількість промислових відходів.

Основні користувачі платформи — компанії-генератори, переробники, представники органів місцевого самоврядування та активні громадяни. В залежності від цілей користувачі зможуть отримати інформацію про компанії (наявність ліцензій і їх актуальність, виробничі потужності тощо), зробити оголошення щодо купівлі-продажу вторсировини, дізнатись про тарифи та їх структуру в певному регіоні та порівняти їх з іншими містами.
Сервіс інтегрує всі доступні дані, що прямо чи опосередковано стосуються теми відходів, від регіональних реєстрів до ліцензійного реєстру. Проект знаходиться на стадії створення прототипу. 

Inspect.in.ua

Сервіс, що допомагає бізнесу підготуватися до візиту інспектора
Невиправдані штрафи — часте явище для малого бізнесу, котрий не має штатного юриста. Цим іноді зловживають інспектори та проводять перевірки без усяких підстав.
Це підштовхнуло команду зробити сервіс, який на базі вже проведених перевірок компаній, формує перелік розповсюджених порушень, генерує персоналізовані рекомендації щодо усунення недоліків та виконує підбір зовнішніх спеціалістів.

Сервіс збиратиме інформацію про те, хто і як часто перевіряє, розміри штрафів та популярні порушення, історії перевірок по галузях та компаніях. Проект використовує API інспекційного порталу, а саме дані про здійснені перевірки та ЄДРПОУ.
У планах на майбутнє — використання API youcontrol.com.ua для доповнення профілю користувача, що дозволить зробити рекомендації більш персоналізованими. Наразі команда працює над вдосконалення прототипу та імплементацією MVP. 

Agroportex.Bio

Мобільний додаток, що допоможе оживити український ринок органічної агропродукції
Ситуація: українські фермери бажають виходити на нові ринки, але не мають платформи для комунікації з покупцями без посередників та поки що на "Ви" з технологіями.
Agroportex.Bio — такий собі B2B маркетплейс, що гарантує прямий доступ до перевірених органічних виробників для покупців з усього світу. Фермер просто відправляє запит до системи, що хоче продати свою продукцію, а зацікавлені покупці миттєво отримують повідомлення про це. Так ринок оживає лише у декілька кліків.

Мобільний додаток використовує реєстр виробників органічної продукції Держпродспоживслужби. Проект знаходиться на стадії бета-тестування. Команда виділила для себе три основні фокуси на майбутнє: оптимізувати бізнес-модель під угоди повного циклу, розробити декстоп-версію та масштабуватись на нові ринки. 

Відкрита Влада

Аналітична платформа, що виявляє корупційні зв'язки
Доступні інструменти аналізу даних про політичних діячів — це таке собі завдання з зірочкою. Команда розробила веб-платформу, що виявляє корупційні зв'язки між політиками, партіями, держорганізаціями за допомогою штучного інтелекту та машинного навчання.

Функціонал сервісу поєднує базу політичних організацій та персон, візуальні карти зв'язків, аналізатор рішень, інструмент подачі петицій та можливості підписатися та відстежувати результат. Крім того, через платформу можна пройти соцопитування і голосування на базі блокчейну, що формує рейтинг довіри. Водночас кожна партія чи організація має динамічний рейтинг корупційності, який складається з аналізу відкритих даних та рейтингу довіри громадян.

Наразі сервіс використовує "ручні" дані без автоматизованого збору, аналізу та візуалізації. У планах команди — перетворити платформу на майданчик взаємодії між державою та суспільством, розробити чатбот та посилити маркетингову складову для залучення перших користувачів. Найамбітніший план — стати сервісом для онлайн-голосування на виборах через блокчейн-авторизацію.

Джерело: blog.1991.center 


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все