200 тисяч замовлень після ролика на YouTube і 1 млн продажів за рік: історія виробника міні-комп'ютерів Raspberry Pi

  • 9 сентября, 14:42
  • 4477
  • 0

Запуск Raspberry Pi Foundation і її основна місія

Благодійна організація Raspberry Pi Foundation заснована в 2009 році випускником і колишнім викладачем Кембриджу Ебеном Аптоном.

Аптон захопився програмуванням ще в юності, потім займався перепрограмуванням комп'ютерів на доуніверситетській програмі IBM, після чого вступив до Кембриджу.

В університеті Аптон вивчав фізику і інжиніринг, встиг попрацювати в престижних компаніях на кшталт Broadcom, Intel і IBM, а в 2004 році став директором дослідницького центру в області комп'ютерних наук Кембриджського університету.

Будучи викладачем Кембриджу, Ебен Аптон зауважив, що кількість абітурієнтів, які вступають на факультет інформатики, стало істотно зменшуватися.

200 тисяч замовлень після ролика на YouTube і 1 млн продажів за рік: історія виробника міні-комп'ютерів Raspberry Pi

Щоб привернути увагу абітурієнтів і змінити цю тенденцію, Ебен Аптон разом з іншими викладачами Робом Мюллінса, Джеком Ленг і Аланом Майкрофтом вирішили зайнятися створенням недорогого, але високопродуктивного комп'ютера для викладання комп'ютерних наук в середніх школах. Надихнув їх на цю ідею BBC Micro - міні-комп'ютер компанії Acorn Computer, на якому Ебен Аптон навчався програмувати.

Команда хотіла створити більш компактну і дешеву альтернативу BBC Micro, тому спочатку комп'ютер називався BBC Nano. Однак у 2008 році до команди приєдналися творець відеоігри Elite Девід Бребен і технічний директор Norcott Technologies Піт Ломас, в результаті чого була утворена Raspberry Pi Foundation.

Місія благодійної організації - зробити комп'ютерні та цифрові технології доступними для всіх людей у світі.

Назва Raspberry Pi походить від англійського слова raspberry («малина») - як продовження тренду серед компаній-виробників комп'ютерів, названих на честь фруктів: Apple, Acorns або Apricot. Приставка pi - відсилання до мови програмування Python.

Під час розробки першої версії Raspberry Pi команда Ебена Аптона керувалася тим, що вартість пристрою не повинна перевищувати $25-35, при цьому сам пристрій має бути інтерактивним і мати високу продуктивність, щоб залучити молоду аудиторію.

200 тисяч замовлень з ролика на YouTube і проблеми з виробництвом

У травні 2011 року на YouTube вийшло відео, на якому співзасновник Девід Бребен розповідає кореспонденту  BBC Рорі Селлану-Джонсу про міні-комп'ютер Raspberry Pi за $25. За кілька днів відео набрало близько 600 тисяч переглядів і привернуло увагу до Raspberry Pi з боку перших фанатів проекту.

На відео Девід Бребен тримав в руці не Raspberry Pi, а якийсь інший пристрій. Сам міні-комп'ютер Raspberry Pi в той час ще тільки розроблявся, а команда шукала способи мінімізувати виробничі витрати, щоб при такій низькій ціні продукт залишався рентабельним.

Після відео до компанії надійшло 200 тисяч замовлень. Це в 200 разів перевищило очікування розробників - в першій партії вони хотіли випустити всього 1000 міні-комп'ютерів. Особливо це ускладнило роботу з виробниками: потрібні були додаткові інвестиції, щоб створити стільки пристроїв.

Координувати діяльність з розробки та виробництва Raspberry Pi доручили Піту Ломасу, у якого був досвід в області розробки електроніки та контрактного виробництва в Norcott Technologies. 

Raspberry Pi виявився затребуваний у ширшій аудиторії, ніж передбачалося. Комп'ютер стали використовувати не тільки для освіти - багато компаній почали впроваджувати Raspberry Pi в виробничих цілях, що ще більше стимулювало подальший розвиток продукту.

За перший день продали 100 тисяч міні-комп'ютерів, за перший рік - близько 1 млн .

Основне виробництво засновники зосередили в Китаї, де контрактний виробник зробив першу партію в 20 тисяч міні-комп'ютерів. Але керівництво фонду прагнуло перенести виробництво до Великобританії, щоб створювати нові робочі місця.

Через кілька тижнів після запуску їм це вдалося - компанія Sony запропонувала виготовляти міні-комп'ютери за такою ж вартістю на своїй фабриці в Уельсі.

Справитися з напливом замовлень від покупців молодому фонду допомогли дві британські компанії - Premier Farnell і RS Components, які взяли на себе ролі дистриб'юторів, що допомогло забезпечити масштабованість.

У цих компаній на той час вже була вибудувана глобальна мережа логістики, а також фінансовий потенціал, так що основне виробництво було передано їм в обмін на сплату роялті з кожного виробленого і проданого комп'ютера Raspberry Pi.

Наступна проблема, з якою зіткнулася компанія при запуску, - питання розкриття технологій Raspberry Pi. З одного боку, відсутність прозорості технологій Raspberry Pi перешкоджало б здатності повною мірою використовувати пристрій.

200 тисяч замовлень після ролика на YouTube і 1 млн продажів за рік: історія виробника міні-комп'ютерів Raspberry Pi

З іншого - розкриття всієї інформації і публікація схем у вільному доступі могли б привести до копіювання технологій з боку інших виробників і створення клонів.

В результаті Raspberry Pi Foundation опублікувала схеми, але без детального списку матеріалів і дизайну материнських плат. Схеми спрощували підключення інших електронних пристроїв до Raspberry Pi, але в той же час їх було недостатньо для створення точно такого ж міні-комп'ютера.

Куди виділяє гроші благодійний Raspberry Pi Foundation

У 2013 році компанія розділилася на дві частини: Raspberry Pi Foundation і Raspberry Pi Trading. У той час як Фонд Raspberry Pi Foundation продовжив займатися благодійною та освітньою діяльністю, Raspberry Pi Trading взяв на себе торгівлю та інжиніринг.

Ебен Аптон став генеральним директором відразу обох підрозділів, проте пізніше керівництво фондом передали колишньому президенту британської компанії ARM Лансу Ховартом, який залишався головним виконавчим директором Raspberry Pi Foundation до початку 2015 року.

Основна частина коштів, отриманих з продажів Raspberry Pi Trading, використовується для фінансування благодійної діяльності фонду. Відповідно до річного фінансового звіту за 2014 рік, фонд Raspberry Pi заробив 5,3 млн фунтів стерлінгів з продажів міні-комп'ютерів, при цьому пожертвував на благодійну діяльність близько 1,8 млн фунтів. Фінансування пішло на підтримку проектів з вивчення комп'ютерних технологій та STEM-дисциплін для дітей.

У 2015 році Raspberry Pi Foundation оголосив про злиття з Code Club, а в 2017 з CoderDojo Foundation - благодійними організаціями з навчання дітей програмуванню. Це дозволило створити мережу волонтерських клубів з програмування, які завдяки своїм конкурсам і заходам залучають мільйони молодих людей по всьому світу до навчання навичкам роботи на комп'ютері та цифрових технологій.

З 2015 року управління Raspberry Pi Foundation перейшло до опікунської ради, яка відповідає за стратегічний розвиток компанії, забезпечення ефективного використання ресурсів і залучення фінансування. Глава опікунської ради - Герцог Йоркський Принц Ендрю, шостий син королеви Єлизавети II.

Модель, за якою розробляли міні-комп'ютер

Оскільки члени команди прийшли з різних областей програмування та інжинірингу, підсумковий продукт вони представляли по-різному. Це стало причиною суперечок на стадії розробки. Вони тривали до тих пір, поки команда не виділила основні аспекти майбутнього міні-комп'ютера, від яких відштовхувалася згодом. Серед них:

  • Форма: Raspberry Pi повинен був бути розміром з кредитну карту. Цей формфактор дозволяв використовувати частини конструктора Lego, щоб складати саморобні корпуси.

200 тисяч замовлень після ролика на YouTube і 1 млн продажів за рік: історія виробника міні-комп'ютерів Raspberry Pi

  • Обробка даних: 700 МГц процесор міні-комп'ютера вирішили доповнити чіпом BC2835 для мобільних пристроїв від компанії Broadcom, в якій працював Ебен Аптон. Це рішення дозволило зберегти низьку вартість пристрою і досягти обчислювальної потужності, достатньої для запуску Linux, підтримки Python, Scratch і інших програм.
  • Пам'ять: міні-комп'ютер оснастили 256 МБ оперативної пам'яті - цього обсягу вимагало програмне забезпечення Linux.
  • Мультимедіа: так як основною вимогою до комп'ютера була його доступність для всіх, а доступ до HDMI на той час був не у всіх регіонах, команда вирішила використовувати графічний блок GPU VideoCore IV, що забезпечило підтримку графіки з високою роздільною здатністю і невеликими потужностними витратами.
  • Можливості підключення: найбільше суперечок викликало питання необхідності підключення Raspberry Pi до інтернету - рішення в підсумку було прийнято на користь інтернету, що додало до міні-комп'ютера Ethernet-порт і дозволило завантажувати оновлення версій через GitHub.

Пристрої Raspberry Pi і їх можливості

У 2012 році з'явилася перша версія одноплатного комп'ютера Raspberry Pi Model B, після неї - Raspberry Pi Model A. Вони коштували $ 35 і $ 25 відповідно. Перший Raspberry Pi був оснащений одноядерним процесором ARM 11 з тактовою частотою 700 МГц і мав 512 МБ оперативної пам'яті.

Цього вистачало, щоб відтворювати музику, відео у форматі Full HD і працювати в інтернеті. При цьому міні-комп'ютер витрачав мало електроенергії і був розміром зі смартфон.

У 2015 році компанія випустила Raspberry Pi Zero - бюджетний міні-комп'ютер вартістю всього в $5. Він був в два рази менше випущених раніше Model B і Model A, проте не поступався їм у продуктивності. Новий Raspberry Pi Zero був оснащений 512 МБ оперативної пам'яті і одноядерним процесором на 1 ГГц.

У тому ж році вийшла наступна версія Raspberry Pi 2 Model B: з чотирьохядерним процесором ARMv7 Cortex-A7 з частотою в 900 МГц і 1 ГБ оперативної пам'яті. Ціна залишилася колишньою - $ 35.

У лютому 2016 року вийшло третє покоління Raspberry Pi 3 Model B. Крім ще більш потужного 64-бітного процесора на 1,2 ГГц, нова версія підтримувала Wi-Fi і Bluetooth, а також мала CSI-порт для підключення восьмимегапіксельною камери від Raspberry Pi. Коштував міні-комп'ютер все ті ж $35.

Raspberry Pi 4 Model B

Raspberry Pi 4 Model B

Всього за сім років компанія продала більше 25 млн комп'ютерів. За цей час вона випустила 11 версій Raspberry Pi, остання вийшла в червні 2019 року. Ціна на неї варіюється від $ 35 до $ 55 в максимальній комплектації.

Raspberry Pi 4 Model B оснащена:

  • Чотирьохядерним процесором ARM Cortex-A72 з частотою 1,5 ГГц.
  • Чотирма виходами USB і USB-C.
  • Двома виходами microHDMI з підтримкою 4К-дисплеїв (можна підключити відразу два дисплея).
  • 1, 2 або 4 ГБ оперативної пам'яті (залежить від комплектації).
  • Підтримкою Wi-Fi і Bluetooth, а також Ethernet-портом для підключення по локальній мережі.

Комп'ютери Raspberry Pi працюють на власній операційній системі Raspbian, яка базується на Linux (але на них можна встановити і Windows).

За допомогою Raspberry Pi можна створити радіостанцію, робота-бармена. Або дверний дзвінок з повідомленням в Slack для офісу.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все