3 причини організувати лекції з культури у вашій компанії — досвід GlobalLogic

  • 19 июня, 10:58
  • 4232
  • 0

Автор материала: Анастасія Яворська, HR-експертка GlobalLogic

Чи цікаво «айтішникам» мистецтво, література, музика та інші гуманітарні сфери? Про досвід компанії GlobalLogic у впровадженні проєкту лекцій про культуру розповідає Анастасія Яворська.

Ми зі школи пам’ятаємо стереотип про те, що людей можна умовно поділити на «технарів» та «гуманітаріїв». Що ІТ-спеціаліст, ймовірніше за все, не зможе зацікавитись і розібратись в літературі, філософії, психології. А представник нетехнічної професії, скажімо, мистецтвознавець або музикант, навряд зрозуміє як створювати програмний код чи тестувати забезпечення. Проте, приклад наших інженерів доводить, що варто лише мати бажання й зруйнувати стереотипи стає не так складно.

3 причини організувати лекції з культури у вашій компанії — досвід GlobalLogic

Культурний проєкт в GlobalLogic — це експеримент, в успіх якого ми вірили, проте навіть і не думали про такі вражаючі результати. Ми шукали нові формати освітніх заходів для команди й спробували говорити з інженерами про мистецтво. Перша така зустріч-лекція з музикантом Павлом Гудімовим зібрала понад сотню консультантів компанії. Тож ми вирішили не зупинятись, пропонувати різні теми, оновлювати формати, запрошувати нових спікерів та збирати враження слухачів.

За понад три роки існування проєкту ми провели більш ніж 80 лекцій, мали близько 4 тисяч відвідувань, приймали в гостях лекторів Любко Дереша, Євгенія Стасіневича, Олексія Когана, Андрія Баумейстера, Ольгу Балашову та багатьох інших культурних діячів та експертів. Ми встигли подискутувати на різні теми: про сучасну музику, літературу, мистецтво, архітектуру, а також міфологію, психологію, філософію та багато іншого. Наш досвід показує: які б сумніви у вас не виникали щодо доцільності «культурного перезавантаження» вашої команди, ось три основні причини, чому бізнесові варто говорити про мистецтво.

1. Розвиток «м’яких» навичок та культурна дипломатія

Це вже не секрет, що вміння висловлювати та аргументувати свої думки, працювати в команді, домовлятись з іншими, тобто так звані soft skills, − важливе доповнення навичок будь-якого спеціаліста, в тому числі технічного. Захоплення культурою, ширший погляд на світ та звичні речі формує нові думки, ідеї, надихає шукати несподівані рішення задач. Інженери продовжують дискутувати з колегами після лекцій, значно легше підтримують розмову в команді та спілкуються з замовниками. Останні, до речі, залишаються під враженням від освіченості українських фахівців, що також впливає на їхнє враження про країну загалом. Культурна дипломатія − це маленький бонус до знань, котрі дає проєкт, проте надзвичайно приємний і надихаючий.

2. Створення ком’юніті однодумців

У великій компанії, що об’єднує понад 4 тисячі спеціалістів, для підтримки зв’язків між різними командами необхідно шукати все нові канали комунікації. В ІТ-бізнесі часто буває, що на різних проєктах розробники не знайомі, майже не цікавляться роботою один одного й не знають про новини компанії загалом. Слухачі наших лекцій з культури об’єднались в свого роду ком’юніті – мають чат в соцмережах, де обмінюються цікавими статтями й подіями, їх часто можна зустріти на інших курсах з мистецтва, в музеях, в кіно та на виставках. Це зазвичай абсолютно різні спеціалісти, різного рівня підготовки, з різних проєктів та технологічних стеків, проте їх об’єднує бажання відкривати щось нове й знаходити нові сенси.

3. Нестандартний підхід до системи залучення

Спортзала, ігрова кімната, парковка біля офісу – існує доволі звичний перелік бонусів для спеціалістів ІТ-компаній. Проте можливість розширити свій світогляд, дізнатись щось цікаве від провідних українських фахівців – щось несподіване й більш вражаюче. Для цього не потрібно далеко йти, адже лекції проходять в офісі компанії. І це те, що серед інших рівних умов, може схилити фахівця зробити вибір на вашу користь. Ми отримуємо листи з вдячністю від слухачів у відповідь на запрошення, які надсилаємо напередодні лекції. Враховуючи те, що інженери мають більш критично-аналітичний погляд на речі, така реакція підтверджує цінність їхніх нових знань та думок, що виникли після зустрічей з експертами.

Дійсно, іноді здається, що ІТ-фахівця важко зацікавити чимось крім програм, коду та технологій. Якщо зазирнути глибше, завжди можна знайти нові можливості для розвитку й комунікацій в компанії. Ми продовжуємо проєкт, шукаємо нові теми та формати – скоро слухачі зможуть взяти участь у Rooftop Talks для обговорення культурно-філософських ідей та думок на відкритому повітрі.

Джерело: nachasi.com


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все