3 типи «складних» колег і як знайти до них підхід

  • 16 сентября, 08:22
  • 4847
  • 0

Що робити, якщо у вас токсичні люди на роботі, як захистити свої кордони й самому не перетворитися на агресора, розповідає Full-stack HR в IT-компанії Beetroot і авторка курсу Full Stack HR у Beetroot Academy Таня Таніна. 

Таня Таніна

Стосунки між співробітниками не менш важливі, ніж їхня робота. Адже наш настрій безпосередньо впливає на продуктивність, а отже — на якість і результати роботи загалом. Якщо через одного-двох колег ви постійно почуваєте себе не в своїй тарілці, візьміть на замітку ці рекомендації і спробуйте знайти підхід навіть до найскладніших співробітників у команді.

Токсичні люди на роботі: поширені типажі і як з ними ужитися

1. Депресивний негативіст

Негативіст постійно чимось незадоволений і активно це демонструє. Може здатися, що у нього просто не задався день, але ніт — це буквально його стиль життя.

Робочий ранок негативіста починається з роздратованого вітання (або його відсутності), а продовжується емоційною розповіддю про незручний громадський транспорт, погану погоду, через яку він промочив ноги, про нерозуміння в сім’ї та брак часу на відпочинок. Прийшли правки від клієнта — негативіст одразу ж сипле уїдливими репліками на його адресу, скаржиться на замовника і керівництво. Банальною фразою «Та не переймайся ти так» його не підбадьорити — він ніби взагалі не хоче бачити вихід із ситуації.

«Негативісти не завжди бурхливо й активно виражають своє невдоволення. При першому знайомстві вони можуть видатися дуже приємними співрозмовниками, але ненароком згадати, які всі навкруги погані. У подальшому таких коментарів може стати більше. Після подібної розмови почуваєшся, ніби тебе опосередковано звинуватили у тому, що й ти можеш його недооцінити», - Таня Таніна

Депресивний настрій негативіста може передаватися іншим членам команди. Навіть тих, хто зазвичай усім задоволений, токсичні люди на роботі можуть змусити засумніватися у правильності своїх рішень або навіть в обраній професії. Згодом виявиться, що через одну-дві особи вся команда демотивована і гірше працює.

Як уживатися?

Керівники компаній і HR-фахівці намагаються уникати негативістів при прийомі на роботу. Але якщо так сталося, що у команді завелася токсична людина, головне правило — не сердитись і не сприймати її слова близько до серця. У силу свого темпераменту негативістам простіше скаржитися, ніж справлятися з труднощами або просити про допомогу.

«Якщо відчуваєте, що негативний настрій колеги заважає працювати, використовуйте таку фразу, щоб припиняти скарги: “Я поважаю твою думку, але мені неприємна розмова на цю тему”», - Таня Таніна

2. Упевнений булер 

Булер (з англійської «агресор») шукає більш м’яких за характером колег і починає цькування. Він може підвищувати голос, відпускати неоднозначні жарти (причому не завжди зрозуміло: це був просто жарт чи він реально хотів зачепити співрозмовника) або навіть відкрито ображати. Булер — король провокації. Він постійно намагається самоствердитися за рахунок критики й образ оточуючих. З такими людьми складно домовитися.

Часто таку поведінку дозволяють собі дійсно круті фахівці: мовляв, я приношу компанії гроші, тому терпіть. Бувши впевненим, що його не звільнять через некомпетентність, такий булер не захоче змінюватися. А ось націлені на професійний розвиток агресори спокійніше сприймають відсіч і зауваження, особливо від авторитетних колег.

Як уживатися?

По-перше, позначте особисті кордони. Розберіться, на якому етапі колючий коментар у вашу сторону перетворюється на цинічну наругу, і особисто поясніть кривдникові, що його поведінка й манера спілкування вам неприємні. Іноді люди навіть не здогадуються, що своїми діями когось засмучують. Головне — не відкладайте розмову та вирішуйте проблему відразу. В здоровому колективі цькування неприпустиме.

По-друге, не піддавайтеся на провокації. Захищайтеся спокійно і не переходьте на крик — це може викликати відповідну, ще більшу агресію. Якщо сварка відбувається у присутності інших співробітників, скажіть: «Мені здається, ми можемо заважати колегам своєю гучною розмовою».

«Усі люди грають у психологічні ігри, але булери втягують нас в особливо неприємні ролі. Підвищення голосу — це прояв позиції “злого батька”. Важливо зберігати роль співробітника, а не “переляканої дитини”. Так легше налаштувати людину на спокійний тон бесіди», - Таня Таніна

3. Оптимістичний ентузіаст

Душа компанії, приємний у спілкуванні, мотивації — хоч греблю гати. Як він опинився у тому ж списку, що й відверто токсичні люди на роботі? Справа в тому, що у цього «душки» є негативна сторона — він занадто багато на себе бере і постійно здається зайнятим, але у підсумку нічого не робить або не встигає виконати взяті на себе зобов’язання. Зустрічали співробітника, який з палаючими очима каже, що зрозумів завдання, а в результаті доводиться все за ним переробляти? Це і є оптимістичний ентузіаст.

«Складність у тому, що в основному колеги його люблять. З ним комфортно дружити, але не працювати. Результату від його діяльності — дуже мало, а звільняти й псувати з ним стосунки не хочеться. Якщо така людина ще й координує роботу інших людей, може постраждати вся компанія», -Таня Таніна

Як уживатися?

Коли обговорюєте завдання, прописуйте в окремому документі всі подробиці: деталі проєкту, що конкретно потрібно зробити, ваші очікування, дедлайни. Поясніть, до кого і з якими питаннями можна звернутися за допомогою.

Важливо не стати по відношенню до такого проблемного співробітника тим самим агресором, про якого йшла мова вище. Не зривайтеся на колегу за найменші недоліки. Краще станьте йому ментором.

«Не в силах працювати з оптимістичним ентузіастом? Розкажіть про це ейчару. Команда може думати, що перевиховає такого співробітника своїми силами. Але іноді труднощі одного департаменту заважають розвиватися всій компанії», - Таня Таніна


На думку HR-спеціалістки, головне в конфліктах — зберігати спокій і дорослий підхід до ситуації. Тоді швидше вийде залучити опонента до конструктивної бесіди без зайвих емоцій.

Посварилися з колегою, але потрібна його допомога. Що робити?


Зверніться до нього і не акцентуйте увагу на конфлікті. Можливі два варіанти розвитку подій: 1) колега відгукнеться і зробить вигляд, що між вами нічого не сталося або 2) ситуація гірша — колега нагадає вам про сварку.

У такому випадку розмежуйте ваше особисте й робоче спілкування. Про непорозуміння запропонуйте поговорити окремо, а зараз зосередьтеся на поточному завданні й поясніть необхідність його або її допомоги.

Все одно відмовляється допомагати? Уточніть, чи буде простіше, якщо з цим же питанням до нього звернеться хтось інший, а потім передасть вам інформацію.

Ідеальний колектив — утопія?


У кожного з нас — різний характер, досвід роботи, судження, домисли. Останні найчастіше стають причиною сварок: хтось щось не так подумав — і понеслося. Чи то стартап на трьох або команда з 50-ти осіб — у будь-якому колективі бувають труднощі.

Конфлікти — це природний розвиток стосунків. Іноді їх не можна уникнути, тому й боятися не варто. Поки конфлікти стосуються робочих моментів і не переходять на особистості, вони навіть корисні. Вирішуючи труднощі в комунікації, ви розвиваєтеся, відкриваєте для себе нестандартні рішення.

«Якщо ви новачок у команді, перший місяць придивляйтеся до спілкування, жартів, розмов поза роботою. Так ви визначите, що просто гумор, а що — пасивна або активна агресія. Відчуйте настрій колективу, щоб привнести в нього щось нове. Саме ви можете стати людиною, яка своїм прикладом привчить інших до конструктивної взаємодії», - Таня Таніна



0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все