5 Must have речей у резюме ІТ-початківця

  • 6 августа, 13:08
  • 7068
  • 0

Автор: Анна Туліна, Talent Acquisition Specialist, GlobalLogic

Давайте одразу відкинемо думку, ніби вам не потрапити у компанію, якщо ви тільки початківець без досвіду. Це неправда. 

Насправді, багато ІТ-компаній постійно у пошуці стажерів\джуніорів, бо такі спеціалісти дуже завзяті та охочі до роботи і їх можна навчати під певний проєкт\стек з нуля.

ІТ - це сфера, що динамічно розвивається і є дуже популярною в Україні. Як наслідок - ми маємо завантажений ринок ІТ-початківців, що претендують на одну і ту ж позицію.

Як рекрутер, я час від часу стикаюсь з відкритими позиціями для джуніорів, і одразу зазначу, що хороше резюме - це інструмент, що допоможе виділитись на фоні інших.

Тож що означає “хороше резюме”?

Що ж зазначати у резюме, якщо ви поки не маєте досвіду? 

Анна Туліна

5 must have для резюме ІТ початківця

1) Обов'язково вкажіть свої контакти та місто, де проживаєте. 

Здається, що це очевидно, але за моїм досвідом це розповсюджена помилка навіть у досвідчених спеціалістів. Вкажіть телефон, пошту, будь-який зручний месенджер, посилання на Linkedin. Якщо не маєте профілю там, то обов’язково створіть - це основний інструмент пошуку кандидатів для багатьох рекрутерів. Головне, щоб з вами було просто і швидко зв’язатись. Якщо рекрутер не зможе вийти з вами на зв`язок з першої-другої спроби, то, скоріш за все, віддасть перевагу іншому кандидату.

2) Напишіть назву бажаної посади. 

 Додайте опис “Technology stack” або “Skills”, де ви зазначаєте технології, з якими знайомі. Але не перестарайтесь, адже про все, що ви напишете можуть запитати на інтерв’ю. Відповідь “ну я колись читав\чув” - не пройде. Не вносіть у резюме багато не співставних технологій, різних мов програмування. Для прикладу: ви вчили і .NET, і Java, бо обидві мови вам цікаві і ви б залюбки почали працювати, хоч на тому, хоч на тому. Я би вам радила подумати, зважити і виділити основний стек, а все інше - опціонально. Безліч різних технічних напрямів у резюме початківця говорить не про його мультифункціональність, в скоріш про його невпевненість. Це дає привід відмовити кандидату, адже через декілька місяців він можете зрозуміти, що вибраний стек “не його”. Отже, для початку - рухайтесь в одному напрямі, і нарощуйте технічну експертизу. Якщо у майбутньому все таки захочете змінити стек, у вас уже буде база і досвід, на який ви зможете спиратись. 

3) Не словом, а ділом.

Чудово, що ви знайомі з теорією, а що ж на практиці? Доведіть, що ви здатні написати кілька рядків коду. Я раджу завжди вставляти посилання на github, який має містити репозиторії. Туди можна залити свої pet-проєкти, домашні завдання з курсів або з університету. Якщо є власні проєкти, які, на вашу думку, зроблені непогано, вивели вас на новий рівень - можна зазначити прямо у CV. Кількох рядків, що ви робили і які технології використовували буде достатньо. Темою вашої роботи може бути все, що завгодно, тому не обмежуйте свою фантазію. Якщо нічого не спадає на думку - допоможіть своїм друзям з їхніми ідеями, це теж практика.

Один з моїх кандидатів, JavaScript Developer, допомагав своєму знайомому створити сайт для онлайн-продажів кави. Його друг не став кавовим магнатом, а мій кандидат отримав бажану позицію.

Окрім цього, ІТ- компанії часто шукають претендентів для стажування, зазвичай на кілька місяців. Це може бути також цікавим досвідом для практики.  Якщо проходили стажування - зазначте.

4) Курси та освітні програми. 

Нам цікаво, де ви здобули знання. Обирайте ті курси, які покликані розвивати ваші навички у потрібних у першу чергу технологіях. Оффлайн чи онлайн навчання, платні чи безкоштовні курси - обирати вам. Головне, щоб в процесі навчання ви дійсно прокачали знання та навички - саме вони найбільш цінні для початківця. Хочу зазначити, наперекір рекламі, проходження курсів - це не той обов’язковий момент, якому варто приділяти 100% вашої уваги. Якщо ви студент на технічній спеціальності, то і в університетах є непогана база, на яку ви можете спиратись. 

Зверніть увагу на освітні програми великих ІТ-компаній. Зазвичай у таких компаніях існує спеціально розроблена освітня програма для початківців, після вдалого проходження якої ви можете одразу долучитись до проєкту. Наприклад, у GlobalLogic це програми GL BaseCamp та GL ProCamp.

Вивчення чогось самостійно також показує вашу цілеспрямованість і здатність вчитись. Отже, обирайте ресурс для навчання, який підходить саме вам і намагайтесь взяти з нього максимум. Якщо у вас є мета - ви знайдете інструменти задля її досягнення.

Завжди згадую історію QA-ліда, що шукав собі трейні у команду. Серед усіх претендентів була дівчина, що не проходила курси, але прочитала увесь QA Manual і завдяки своїм аналітичним здібностям, розібралась у ньому. Вона була вище на голову тих, хто мав сертифікат-підтвердження з курсів для QA Engineers і тому вона отримала пропозицію про співпрацю. 

5) Володіння іноземними мовами — ваш найважливіший не технічний must have.

Ви навіть не уявляєте, скільком кандидатам з ідеальним технічним резюме доводилось відмовляти через недостатній рівень англійської. Пишіть, розмовляйте, ходіть на курси, робіть все, що допоможе вам вивчати англійську. У міжнародних ІТ-компаніях англійською будуть всі листи, документація та задачі. На тих проєктах, де є співпраця з іноземними замовниками, відбуваються постійні наради англійською. Навіть, якщо на вашій першій посаді не буде прямої комунікації з замовником і ви не будете розповідати на стендапах, що ви зробили - вам необхідно розуміти, чого від вас хочуть. Використовуйте для позначення рівня володіння англійською міжнародну систему CEFR. Зазвичай мінімальний рівень для того, щоб вас взяли на проєкт - Intermediate.
Також, рекомендую одразу робити резюме англійською. Обов’язково перевірте його, щоб не було помилок, додаток Grammarly допоможе з орфографією. Помилки через неуважність виглядають ніби людина не приділила підготовці CV достатньо уваги. Це змушує замислитись, чи буде вона старанно і відповідально ставитись до своїх обов’язків. 

Тому побережіть рекрутерів від “curses” замість “courses”.
І ще декілька порад:

  1. Вкажіть вищий навчальний заклад, спеціалізацію та роки навчання. 

Багато початківців є студентами, тому нам важливо знати про ваші залікові тижні та сесії. Зазвичай, перевагу надають технічним спеціальностям, але бувають виключення. Якщо ви випускник лінгвістичного, юридичного, філософського напрямків, то у вас обов’язково спитають як ви прийшли в ІТ, яка ваша мотивація бути у цій сфері, чого хочете досягти.

  1.  Будьте лаконічні, щирі та підкреслюйте ваші сильні сторони. 

Якщо у вас є релевантний досвід, яким ви пишаєтесь - не соромтесь згадати про нього в резюме у першу чергу. Наприклад, ви писали софт на практичних заняттях в університеті, чи на курсах, брали участь у IT-конференціях, займали призові місця на IT-змаганнях, проходили онлайн-курси, що стануть у нагоді на новій посаді. Але не брешіть та не перебільшуйте. Якщо на інтерв’ю виявиться, що не все у резюме правда - справити позитивне враження вже не вийде. В моїй практиці бували випадки, що красиво розписані резюме не завжди відповідали дійсності. Наприклад, типова ситуація, коли кандидати вказують певний рівень знання мови, а на практиці він виявляється значно нижчим. Можливо, через те, що хтось переоцінив свої сили, хтось хотів здатись кращим, або ж просто створив своє резюме за шаблоном іншого спеціаліста. Звісно, це не допомагає і такі кандидати зазвичай отримують відмову. 

  1.  Виділіть основне.

Вказуйте тільки той досвід та навички, які можуть знадобитись на вашій омріяній позиції. Уявіть, що ви вже там, ви вже частина проєкту. Чого б від вас хотів ваш тім-лід? Які задачі ви хотіли б виконувати? Це допоможе правильно структурувати резюме та не розтягувати його більше ніж на 1 сторінку А4.

Зараз час, коли ви інвестуєте у себе і свій досвід, і я раджу скористатись цим. Не все, що ви дізнаєтесь в університеті та з підручників, попаде в ваше CV (бо передусім ви лаконічні). Але я впевнена - ці здобутки зіграють свою роль. 

Як я вже зазначила, конкуренція існує, тому будьте терплячі та не втрачайте оптимізму!


Теги: резюме
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все