Амбіційний Чжан Імін — розробник TikTok

  • 27 ноября, 09:09
  • 5455
  • 0

Чжан Імін (Zhang Yiming), 35-річний програміст і засновник компанії ByteDance (розробник популярного додатка TikTok) займає 13 місце в списку найбагатших жителів Китаю. Попри свій статус, Чжан дуже закрита людина і про його особисте життя відомо небагато.

Чжан народився в 1983 році в китайській провінції Фуцзянь. Його батьки були держслужбовцями. Ім’я Чжан Іміна утворено від китайської приказки про те, як можна «здивувати всіх з першої спроби».

У 2005 році Чжан закінчив Нанькайскій університет, де спочатку вивчав мікроелектроніку, а потім програмування. Він одружився з дівчиною, з якою зустрічався в університеті. Дітей у пари немає.

Перша робота, на яку влаштувався Чжан після навчання, була в туристичному стартапі Kuxun. «Я був одним з перших співробітників, — розповів він. — Спочатку я був звичайним програмістом, але через рік вже керував командою з 40-50 осіб».

За словами Чжана, ця робота дала йому навички продажів, які він потім розвинув в ByteDance.

«Пам’ятаю, в кінці 2007 я поїхав на зустріч з клієнтом разом з нашим директором з продажу, — згадує він. — Тоді я дізнався, як треба добре продавати. Коли я заснував Toutiao і набрав співробітників, мені дуже допоміг цей досвід».

Якийсь час Чжан працював в Microsoft, а у 2012 заснував компанію ByteDance. Зараз вона оцінюється в $75 мільярдів і вважається найдорожчою приватною компанією у світі. ByteDance належить кілька китайських соціальних програм — наприклад, конкурент WeChat під назвою FlipChat і додаток для обміну відеоповідомленнями Duoshan.

Штаб-квартира Beijing Bytedance Technology Co Ltd, в Пекіні

Першим продуктом, який випустила ByteDance, був додаток Toutiao — новинний агрегатор. Чжан хотів створити новинну платформу, що працює за допомогою штучного інтелекту і незалежно від китайського пошуковика Baidu.

Однак в штаті ByteDance не було жодного журналіста. «Важливість в тому, що у нас не новинний бізнес, — пояснював Чжан. — Ми швидше пошуковик або соціальна платформа. Ми займаємося дуже інноваційною роботою і не намагаємося копіювати якийсь американський продукт або технологію».

У вересні 2016 Чжан випустив найуспішнішний додаток своєї компанії TikTok під ім’ям “Douyin”.

Зараз TikTok є найпопулярнішим неігровим додатком на iOS в США і найпопулярнішою соціальною мережею у підлітків, який встановили понад мільярд разів. У Китаї TikTok досі працює під своєю оригінальною назвою.

Чжан теж записує ролики для TikTok і просить цим займатися своїх співробітників.

«Довгий час я просто дивився відео на TikTok, а сам нічого не записував, тому що цей продукт в основному націлений на молодь, — сказав Чжан. — Але пізніше я ввів правило, що всі в керівництві компанії повинні знімати ролики в TikTok, які зобов’язані зібрати певну кількість лайків. В іншому випадку співробітник повинен віджиматися. Для мене це було серйозним кроком».

Чжан хоче розвивати популярність додатку в усьому світі. Він сподівається, що ByteDance стане «такою же безмежною компанією, як Google».

«Ми повинні працювати старанніше і сильніше бути перфекціоністами, — говорить Чжан. — В індустріальну епоху був міжнародний поділ праці, він є і в наш вік інформації. Китайські підприємці повинні поліпшити свої можливості в міру виходу на міжнародний ринок».

Тім Кук в офісі ByteDance

Статок Чжана стрімко зростає — тільки за 2018 рік він заробив понад $12 мільярдів. Більшу частину прибутку приносить його частка у 24% в компанії ByteDance. Видання Forbes вперше визнало Чжана мільярдером в березні 2018 року — за підрахунками видання статок підприємця оцінювався в $4 мільярди. Зараз його оцінка зросла до $16,2 мільярда.

Источник: imena.ua


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все