Ці школярки роблять додатки та мріють про Google. Як українським дівчатам залучитися до ІТ

  • 11 апреля, 06:38
  • 4285
  • 0

Додатки, які інформують про вакцинацію, відстежують якість повітря або стимулюють спілкування між батьками і дітьми. Це розробки, які українські школярки представляють на міжнародний конкурс Technovation Challenge. Завдяки цьому проєкту дівчата мають змогу безкоштовно освоїти програмування, відвідати головні офіси найбільших ІТ-компаній у США та виграти приз $10 тис.

Регіональний амбасадор проекту Technovation Challenge Ірина Озимок розповіла, як змінюються дівчата після конкурсу, чи відрізняються міські команди від сільських і яких успіхів досягають учасниці.

Серед ІТ-спеціалістів в Україні лише 25 % жінок

Діджиталізація заповнила українську реальність. Батьки школярів спілкуються і дізнаються завдання в Viber, а блогери у свої 20 заробляють через Інстаграм більше, ніж лікарі та викладачі зі стажем. На них рівняються чимало молодих дівчат, адже це легко і гламурно. Проте цифрову революцію можна використати інакше – створювати цінність та вирішувати проблеми громади. 

Для цього треба лише 3 речі:

  1. бажання і заохочення;
  2. ментор і час;
  3. мобільний телефон.

Таку можливість дає програма Technovation Challenge – міжнародний конкурс з ІТ-підприємництва. Ініціатива стартувала у США, щоби стимулювати дівчат залучатися до ІТ-сфери. До речі, в Україні станом на сьогодні серед ІТ-спеціалістів лише близько 25 % жінок.

Ці школярки роблять додатки та мріють про Google. Як українським дівчатам залучитися до ІТ

Ірина Озимок

Згодом ініціатива Technovation Challenge переросла у міжнародний рух з понад 20 тис. дівчат зі 100 країн світу. В Україні проєкт діє 4 роки, і вже більше 1000 дівчат взяли участь у конкурсі та спробували розробити додатки. Після того як команди представлять свої проєкти, вони змагаються з іншими по всьому світу, щоби отримати можливість поїхати в США. 

У попередні роки дівчата, які перемогли на українському рівні, їздили у Сан-Франциско, цього ж року світовий конкурс пройде у Массачусетському технологічному інституті в Бостоні. Там команда побореться за головний приз, $10 тис., презентуючи свої розробки перед журі та аудиторією.

Три місяці на розробку

На цей рік вже зареєструвалися 250 дівчаток з різних регіонів України. Але це не кінець, реєстрація ще не закінчена. Остаточну кількість команд ми побачимо в квітні, після того як вони подадуть проєкти.

Завдяки онлайн-курсу та допомозі ментора дівчата обирають проблему, яку хочуть вирішити в громаді, і створюють прототип мобільного додатку. На це у них є лише 3 місяці. Учасники працюють по декілька годин після школи, один або два рази на тиждень.

Ці школярки роблять додатки та мріють про Google. Як українським дівчатам залучитися до ІТ

Учасники World Pitch 2019 на зустрічі в головному офісі Uber в Сан-Франциско

Команди по 3-5 осіб розділені на 2 категорії: молодшу (10-13 років) і старшу (14-18). Старші команди мають також розробити бізнес-план. Дівчата в командах можуть бути як знайомими, так і не знати одна одну і жити в різних частинах країни.

Багато тих, що подаються одні. Вже на сайті після реєстрації вони знаходять інших «дівчаток-одиначок» і формують команди. Багато бачаться вперше вже на конкурсі, а всі три місяці підготовки спілкуються онлайн. Цього року й сам конкурс в Україні буде вперше проходити онлайн − у зв’язку з епідемією. 

Додаток, який нагадує про вакцинацію або відстежує якість сну

Обмеження в темах немає. Головне, щоб проєкт був соціально значимим та допомагав вирішити реальну проблему. Тому він потребує колективних зусиль: учасниці залучають жителів їхніх громад і співпрацюють з місцевими чиновниками. Програма навчає дівчат більше ніж просто кодуванню, а й вмінню шукати рішення проблем, тому вже зараз вони змінюють світ на краще, використовуючи технології.

Дівчата самі обирають тему в залежності від того, які проблеми є в їхніх містах і селах.

Наприклад, в перший рік була команда із Запоріжжя, де гостро стоїть проблема забруднення повітря. Дівчата привернули увагу до проблеми: зустрічалися з мером міста, отримали дозвіл на дані про забруднення, які оновлюються щотижня. В результаті створили додаток Air Near, який відстежує якість повітря в місті.

Насправді ми усвідомлюємо, що вирішити проблему таким додатком неможливо. Але діти починають піднімати ці питання, говорять з дорослими і владою. Це важливий крок до змін і усвідомлення кожним підлітком його власної ролі як відповідального громадянина.

Ці школярки роблять додатки та мріють про Google. Як українським дівчатам залучитися до ІТ

Команда-переможець 2017 року з Запоріжжя, яка розробила додаток Air Near

Ще були екологічні додатки. Дівчата хотіли стимулювати сортування відходів через певні бонуси, знижки в магазинах або кафе. У 2018 році ми помітили, що почали з’являтися антистресові додатки і ті, які покликані стимулювати спілкування, зокрема між батьками і дітьми. 

Були цікаві медичні прототипи: наприклад, інформування про вакцинацію. Щоби його створити, дівчата зустрічалися з МОЗ. Отже, конкурс – це не тільки робота над додатком, а й крутий досвід спілкування: з менторами, експертами, потенційними партнерами.

Якщо ментор сучасний, то команда крута

Менторів команд можна категоризувати так: це шкільні вчителі, наприклад, англійської та інформатики, волонтери, батьки. Щодо  якихось крутих IT-фахівців, дівчата часто не такі сміливі, щоби звернутися до них. Але ми працюємо над тим, щоби зробити пул консультантів з відомих компаній.

Ментор не лише допомагає вибрати проблему та направляє в розробці. Він дає розуміння бізнес-моделі. Важливо те, що, якщо ментор сільський вчитель, він має бути сучасним, залученим. Тоді й команда крута.

Якось були дівчата з Надвірної, які дуже круто підготувалися. Принесли намет, зробили цікавий пітч. Ми б ніколи не повірили, що вони з 20-тисячного містечка, а не з великого міста. До речі, в нас дуже активне Запоріжжя, звідти перша команда-переможниця. Дівчинка з тієї команди стала Студентським послом програми, вже кілька разів була в Штатах і почала «розкручувати» програму.

За нашими спостереженнями, в командах, де ментори волонтери Корпусу Миру в Україні, роблять кращі пітчі, менше бояться публічних виступів, сміливіше відповідають на питання журі. До речі, в сільській місцевості менторами часто є волонтери Корпусу Миру.

Як конкурс впливає на дівчат та громаду

За словами волонтерки Корпусу Миру в Україні Кемі Джонс, яка була ментором команди із смт Брацлав Вінницької області, ініціатива дуже сильно впливає на дівчат. Її команда працювала над додатком з профілактики захворювань та покращенням доступу до медицини у громаді. Участь дівчат в конкурсі Technovation вплинула і на саму громаду. Жителі села зрозуміли, як можна зробити свій внесок у спільну справу.

Самі дівчата після конкурсу стали впевненішими та навчилися критично мислити, а їхній приклад надихнув інших жителів громади на те, щоб ініціювати власні проєкти за рамками Technovation.

А ось ще крутий приклад. Серед переможниць в Україні є 18-річна Мілена з Кременчука, яка продовжує розвивати свій додаток. Він допомагає визначити, скільки часу на відпочинок треба кожній конкретної людині.

Ці школярки роблять додатки та мріють про Google. Як українським дівчатам залучитися до ІТ

Команда Мілени на українському конкурсі

Історія Мілени дуже цікава. Після конкурсу вона вступила на факультет кібернетики в КПІ, але через 4 місяці кинула інститут. Нам її батьки навіть писали, радились, що робити. Мілена вирішила працювати над додатком, створила команду, знайшла розробників, які готові були безкоштовно допомагати. Більше того, команда вже запустила бот продуктивності. 

Нещодавно повідомила, що закінчила працювати над додатком. Це цікавий приклад того, як програма змінює бачення сфери, в якій навчатися і працювати, додає впевненості та розуміння того, які зусилля важливі.

Як потрапити в Technovation Challenge

Брати участь в Technovation Challenge можуть дівчата від 10 до 18 років. Вони мають знати англійську мову, адже сам конкурс проходить англійською. Інших вимог немає.

Знання IT не обов’язкові, тому що дівчатка вчаться під час підготовки і розробляють додатки в основному в App Inventor, який був розроблений Google з використанням java-бібліотеки Open Blocks.

Але знання програмування, звичайно ж, плюс. Наприклад, Мілена, яку я згадувала, розробила свою програму на конкурс в Java.

Чому ми це робимо

Українським дівчатам поки не вдавалося виграти головний приз. Але в минулому році 8 наших команд потрапили до півфіналу конкурсу і виграли грошові призи по $1000 для подальшої розробки їх додатків. Серед дівчат були ті, яких запрошували в інкубатори 1991 і YEР.

Ці школярки роблять додатки та мріють про Google. Як українським дівчатам залучитися до ІТ

Українська команда-переможець 2019 року ProveIT в Сан-Франциско

Звісно, програмі Technovation Challenge конкурувати з блогерами важко, адже кодувати складніше, ніж постити фото. Але з такими навичками відкривається більше можливостей для росту, от тільки треба донести це до школярок. Тут ми сподіваємося на допомогу батьків та вчителів. У моєму дитинстві ми розвивали уяву як могли, адже не мали ні мобільних телефонів, ні інтернету, але тепер час створювати моду на креативність та навички майбутнього.

Немає значення, вчиться дівчинка у приватній школі чи в маленькій сільській − кожна має однакові можливості увійти до фіналу. А далі вже те, про що мріють чимало дорослих – візити до відомих технологічних компаній, таких як Uber та Google, Microsoft та Adobe.

До речі, в 2014 року перше місце у Сан-Франциско виборола молдавська команда дівчат-підлітків з невеликого села Стефанешти. Команда створила додаток, який інформує людей про забруднену воду у різних районах. Вони повернулися додому з призом в $10 тис. У наших дівчат теж є все для перемоги.

Джерело: mc.today


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все