Чи є життя після коду або що роблять колишні деви у TechMagic?

  • 6 мая, 13:05
  • 4984
  • 0

Ось ти вже не перший рік сидиш перед монітором і пишеш код. Ти давно вже сініор - здається, досягнув уже всього, що міг. Куди ж рухатись далі й чи існує взагалі життя після коду - з’ясували у компанії TechMagic.

Навалилось

Ігор працює в ІТ вже більше 7 років. В TechMagic він прийшов ще чотири роки тому, спочатку Web-розробником (Angular/Node.js), а згодом став лідом команди з 20 чоловік. “Як тільки я прийшов, в компанії саме стартував проект з Британії, де ми розробляємо софт для візуалізації бізнес-процесів. Я був одним з перших девелоперів на проекті, встиг сформувати довірливі стосунки з клієнтом і командою”. Продукт дуже динамічно розвивався, до написання коду додалися обов’язки менеджера, і можна було постійно вчитися чогось нового.

2018-й у нього видався переломним - Ігор став батьком, та ще й компанія запропонувала відповідальну посаду - Delivery Manager.

“З’ясувалося, що я не менеджер від народження. Все, що могло піти важко - пішло важко”

Стресував

“Я ніяк не міг перестати втручатися в код, хоч і розумів, що був неефективним”, - каже Ігор. Зараз він не кодить - ну, хіба десь, може, трохи іноді підкоджує. “Довелось багато процесів відпустити й довірити їх команді. Я не зразу це розумів”.

Раніше ви були друзями - тепер ти переглядаєш їхні зарплати

Атмосфера в команді - дружньо-професійна. Дехто пам’ятає Ігоря ще з тих часів, коли вони сиділи п’ятеро в кімнаті на цьому ж проекті. Зараз їх тут понад двадцять.

“Стресів, звісно, побільшало. Коли пишеш код - тебе цікавлять короткострокові цілі. А тут ти мусиш пильнувати проект від початку до кінця. Раніше ти мав розповідати клієнтам про свою роботу. Зараз ти розповідаєш їм про роботу всієї команди, йдеш на компроміси, робиш презентації, шукаєш нових інженерів. Раніше ви з колегами могли бути просто друзями, зараз же ти переглядаєш їхні зарплати, а іноді й доводиться когось звільнити”. Перегляд зарплати визначається купою факторів: оцінюються і hard, i soft скіли. Також звертають увагу на фідбеки клієнта і колег. 

Delivery Manager - це підприємець всередині компанії

Винагорода делівері складається зі ставки і бонусу за виконання KPI. Ставка - в межах сініор-вилки технічного спеціаліста. А бонус залежить від прибутковості проектів.

“Я відповідальний за юніт, в межах якого я можу керувати одним великим або кількома меншими проектами. Беру участь в pre-sales, коли до нас тільки заходить новий клієнт, формую домовленості і відповідаю за їхнє виконання. Якщо потрібно, я відкриваю вакансії й вирішую, хто буде зі мною в команді. Мені потрібно розуміти, як працює рекрутинг і HR, вміти працювати з фінансами і контрактами.”

Розрулив

Призначення Ігоря на посаду DM не було аж чимось раптовим - він поступово перебирав на себе обов’язки керівника й радився із СТО компанії, який керував проектом від початку. Одним з найперших рішень Ігоря було поділити всю тіму на кілька підкоманд і в кожній виділити своїх лідів.

“Приходиш на дейлі-мітінг, а там двадцять людей сидять і в телефони втикають цілу годину - не дуже ефективно. Начитався книжок, вирішив, що краще поділити команду, і тепер я менеджу п’ятьох людей, а вони вже працюють з іншими.”

Але QA-команді Ігор дав волю, після чого вони самоорганізувалися й за допомогою переговорів самі побудували процес.

“Почали часто зустрічатись, визначати, що у них працює, а що - ні, вносити корективи. Тепер я бачу, що на роботу вони приходять щасливими. Замість ста сторінок документації створюють діаграми, креативлять.”

Загалом, більшість процесів запрацювали ефективніше. А Ігор, який спочатку сумував за кодом, втягнувся у нові цікаві челенджі. Тепер він не тільки отримує задоволення від роботи, а й встигає проводити час із сім’єю.

“Для розвитку і колаборації між людьми, які стали тім лідами, компанія організувала “Leadership Club”. Проводимо його по-різному - слухаємо лекції онлайн, запрошуємо експертів з інших компаній, охоплюємо з ними широкий спектр тем. Деколи виїжджаємо за місто з крутими спікерами, такий собі тімбілдінг, також разом працювали над цінностями компанії. Постійно відвідуємо  конференції в різних містах України, проходимо спеціалізовані курси, наприклад по Agile, Scrum. Компанія завжди оплачує половину вартості участі в релевантних заходах.”

Захворів на скрам-гарячку

Якось Ігор прочитав книжку Сазерленда “Скрам”, все зрозумів і натхненно біг на роботу зі своєю кльовою ідеєю… яку відштовхували з усіх боків.

“Раніше ми орієнтувалися на релізи. Це означало, що люди довгий час могли розслабитись, нічого не робити, а потім, в останні дні перед релізом - невпинно працювати. Я захотів зробити процес більш ітеративним, поділити його на спринти. Але три місяці мені пішло лише на те, щоб відстоювати свою позицію й відповідати на купу питань від різних людей.

Усім треба було доводити, що так буде ефективнше - і лідам у команді, і СТО зі сторони клієнта - а він дорослий, досвідчений чоловік, знає чувака, який придумав інтернет!

Та, гадаю, у мене все вийшло. Ми впровадили спринти і вони працюють.”

Радить прочитати

Крім “Скраму” Сазерленда, Ігор радить прочитати “Як пасти котів”.

“Цікава книжка з практичними порадами про те, як один девелопер 20 років тому почав керувати своїми працівниками й класно їх класифікував, поділивши на різних “котів.”

Сам любить слухати аудіокниги дорогою на роботу. На Coursera пройшов кілька курсів - з маркетингу, лідерства, аккаунтингу, з підготовки PMP. Також відвідував офлайн-курси зі скраму.

Сам хотів

А це - Олександр, в нього все було сплановано: завжди вбачав у собі менеджера.

“Майже 4 роки тому я вирішив переїхати з Кременчука до Львова і прийняв пропозицію від TechMagic на позицію iOS-розробника. Паралельно цікавився менеджментом, брав на себе обов’язки тімліда, пробував поєднувати”.

За 4 роки Сашко пройшов шлях від iOS-розробника - спочатку middle, потім senior, а ще потім став лідом - аж до Delivery Manager. На цій посаді він працює вже 8 місяців й саме зараз керує шістьма проектами.

Зайшло

Запропонувати посаду DM Олександру було ініціативою компанії - з’явилася така потреба, а він був хорошим кандидатом.

"Два роки тому я б не був готовий відмовитися від девелопменту зовсім."

"Але це був плавний та логічний розвиток. Зараз я відповідаю за проект, починаючи з pre-sales activities, активно беру участь в кожній фазі, проходжу з проектом весь ланцюг процесів, закінчуючи delivery - коли проект виходить з компанії."

Всі проблеми - в голові

“Проблем не існує - все це лиш досвід, який можна здобути. Бувають насичені дні, бувають спокійні - але це завжди цікаво.” Стресів через роботу в нього не буває - каже, що все залежить від того, як до цього ставитись.

“Бували неправильно прийняті технічні рішення, бувало таке, що дедлайни наближались, а ми не встигали.

Головне - правильна комунікація.

Все завжди можна виправити. Коли ти просто кодиш - то більше контролюєш процес. Коли менеджиш - тобі треба робити так, щоб усі встигали”.

Що змінив?

Зайнявши посаду Delivery Manager, в першу чергу Олександр впровадив більш серйозний підхід до one-to-one мітингів, щоб краще розуміти, що цікавить людину, які її цілі та мотивація.

"Раз в місяць ми бачимо, як змінюється динаміка для кожної людини окремо та для всього проекту, й маємо що аналізувати."

"Завжди можна на щось вплинути - давати людям фідбек, міняти процеси."

“За місяць багато накопичується. Якщо все ок - краще зайвий раз переконатись, ніж якщо не ок - воно десь має раптом вилізти.”

Крім цього, Сашко запропонував найняти бізнес-аналітиків.

“Ми мали труднощі з проектами, які не були достатньо проаналізовані спочатку. Постійна динаміка, постійний кураж. Я вирішив, в нас мусить бути бізнес-аналітик”.

Ще одним його нововведенням стали discovery-фази. Тепер, на початку роботи над кожним проектом, команда детально вивчає справжні потреби клієнта, розписує план, створює юзер-сторі - як все виглядатиме для кінцевого користувача.

Клієнт сам може не знати, чого хоче

“Така робота може тривати тиждень. Але в кінці ми маємо осмислений скоуп роботи - скільки часу це займе, які люди будуть залучені. Краще розписані й самі процеси. А головне - ми шукаємо реальні проблеми та болі нашого клієнта. Він сам може не знати до кінця чого хоче, а ми мусимо.”

Навчився планувати

Окрім роботи, Олександр встигає й проводити час із сім’єю, і розважатись, і активно займатися спортом - ходить в зал, готується до забігу, а віднедавна ще й велосипед купив.

“Все можна встигати, якщо вміти планувати”.

Проблем із мотивацією в Сашка також немає - цікаво займатися тим, чим займається. “Я люблю свою роботу і, якщо б не DM, то навіть не знаю чим би займався. Це те, до чого я свідомо йшов.”

Радить прочитати

Улюблена книжка, яка допомогла на практиці - “45 татуювань менеджера”.

“У ній є повно конкретних описів проблем та шляхів їх вирішення. Якщо прочитати й проаналізувати - можна багато для себе знайти. Серед всіх книжок, які я прочитав, в першу чергу, рекомендував би цю.”  

TechMagic в пошуку ще одного Delivery Manager. Усі вакансії компанії  за цим посиланням. Подавайся!

Джерело: www.lviv.com

Фото: Юлія Лоу


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все