Чому новачки в IT обирають інжиніринг, а не менеджмент

  • 8 февраля, 10:12
  • 4486
  • 0

Автор: Орхан Гасімов - Technology Director в  GlobalLogic.

Згідно з дослідження, проведеним GlobalLogic, останніми роками спеціалісти без досвіду частіше обирають інжиніринг як напрям розвитку в IT, а не менеджмент.  

Інжиніринг і його корисні можливості

Більший попит завжди простежувався саме в інженерних спеціальностях. 

Компанії створюють продукти й для цього їм потрібні розробники, тестувальники, бізнес-аналітики, усі, хто дотичний до розробки. Наразі ринок пропонує більше відкритих вакансій саме в цьому напрямі, тому в новачків більше шансів знайти відповідну роботу.


Загалом технічні спеціальності – це ще й досить багато бенефітів, які відіграють важливу роль при виборі майбутньої спеціалізації:

  1. Кадровий голод. З кожним роком попит на інженерів зростає, адже з'являється дедалі більше цікавих ідей, цифрових продуктів / рішень, з’являється більше команд / компаній, які шукають нових спеціалістів.
  2. Внесок у майбутнє. В інжинірингу є можливість застосувати свої професійні та аматорські (наприклад, хобі) навички у створенні продуктів, що змінюють сьогодення та майбутнє людства.
  3. Гнучкий графік роботи.  IT-фахівці можуть підлаштувати робочий час під особисті потреби та працювати навіть вночі, якщо саме в цей час вони відчувають необхідну бадьорість. В інжинірингу важливий результат і виконане завдання, а не конкретний час дня, коли людина доступна на роботі. Звісно, інколи є потреба в спільних зумах, але це легко можна додати в графік.
  4. Стабільний хороший дохід. У великих ІТ-компаніях після закінчення одного проєкту спеціаліст не залишається без компенсації, а отримує можливість шукати наступні проєкти в рамках компанії.
  5. Можливість працювати віддалено. Тут наше ковідне минуле сформувало новий скіл. Українське ІТ повністю перейшло на дистанційну роботу й показало свою ефективність. Робота з кафе, з дому, або посеред Гімалайського хребта в наш час нікого не здивує. Такий формат – це економія неоціненного часу.
  6. Постійний розвиток. ІТ-сфера дозволяє розвиватися як в особистісному, так і в кар'єрному плані. Широкий вибір технологій дає змогу вибрати, з чим працювати (backend, frontend, data science, хмарні середовища, ML/AI, Blockchain тощо). Проєкти в різних бізнес-доменах дають змогу обрати цікаву для себе сферу (медіа, медицина, телекомунікації, авто, фінтех тощо). До того ж є можливість підвищення кваліфікації коштом компанії завдяки технічним тренінгам.

Менеджмент формує та підтримує процеси для команд розробників

Менеджери також відіграють дуже важливу роль, без якої не вийде загальної картинки. Саме менеджер будує та підтримує процеси для команд розробки. Менеджерська посада вимагає досвіду в домені, а також він повинен розбиратися в розробці ІТ-рішень і продуктів для ефективної оцінки роботи. Він аналізує, наскільки коректну інформацію надають команди. Стартує все з початкового спілкування з клієнтом, естімейту й формування правильного напрямку роботи команди. Результат має відповідати очікуванням замовника.

Не варто протиставляти ці два напрями, бо цінність інженерів пропорційна цінності менеджерів. Без інженерів не було б розроблено продуктів, які оточують нас цілодобово (ПЗ, інтернет-сайти, сучасне цифрове обладнання тощо).

Чим більше буде кваліфікованих інженерів, тим більше з'явиться сучасних інноваційних рішень /  продуктів. Цінність менеджменту полягає в тому, що для створення великих і складних систем хтось повинен керувати процесам. Менеджер – це стратег, який спрямовує команду в потрібне русло, фокусуючись на бізнес-меті й дотримуючись певної тактики.

Сила світчерів та додаткова експертність

Світчерів також більше цікавить інжиніринг, ніж менеджмент. Згідно з дослідженням GlobalLogic: тестування обрали для себе 41,3% світчерів, розробку – 35,7%, а менеджмент обрали лише 17%. Це й не дивно, адже багато хто може поєднати експертизу, набуту раніше, у новій спеціальності.

Колишні фахівці з банківської галузі або медичної можуть досить легко стати консультантами або аналітиками в ІТ-сфері. А з часом і повністю перекваліфікуватися в ІТ- спеціалістів. Наприклад, професія звукорежисера – гарне підґрунтя для кар’єри в тестуванні ПЗ для роботи зі звуком. Згодом такий фахівець зможе дійти до тестування й інших продуктів.

Важливо, щоб людина розбиралася у сфері застосування своїх знань. У цьому разі йдеться про ІТ-сферу. Підприємець із досвідом у потрібному домені може зайнятися продуктовим менеджментом, але, якщо в нього немає досвіду в розробці ІТ-продуктів, найімовірніше, потрібно буде ще повчиться та отримати необхідний досвід.

Звісно, це може зайняти певний час – місяці-роки. Світчерам буде легше впоратися, виходячи з наявних знань, оскільки вже є загальна база. Залишиться довчити специфіку сфери/продукту з точки зору ІТ. 

Попит на українських айтішників зростатиме 

Найголовніше, чого можна очікувати від популярності інжинірингу, – розвитку ІТ в Україні. Ми завжди були великим постачальником ІТ-послуг на глобальному ринку. Тенденція, що все більше людей обирають професію інженера, показує себе позитивно як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі. Попри війну іноземні замовники довіряють розробку своїх продуктів українським IT-фахівцям, які навіть під обстрілами встигають писати код.

Наші ІТ-спеціалісти довели, що вміють працювати навіть за таких жорстких умов, які можна порівнятиі з серіалом, де люди кожен день намагаються вижити. Наші іноземні партнери розуміють, що ІТ-фахівці, які примудрилися працювати ефективно в поточних умовах, будуть більш продуктивні в мирний час.

Водночас у нас з’являється більше можливостей і мотивації почати створювати більше власних продуктів, щоб надалі використовувати їх на користь держави та експортувати за кордон.

З великою імовірністю можна припустити, що після закінчення війни зацікавленність замовників тільки зросте й буде більшою, ніж було до війни.

Також можна сміливо припустити, що частина компаній, які відмовилися від ІТ-спеціалістів із підсанкційних країн, звернуть свою увагу на українських фахівців. Однак найціннішими на ринку праці завжди будуть досвідчені інженери. Скориставшись часом, зараз можна інвестувати за можливості у своє навчання і приготуватися до моменту вибуху на ринку.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все