"Чорне дзеркало" вже тут. 5 технологій з серіалу, які реально існують

  • 5 августа, 10:18
  • 5055
  • 0

Перша серія «Чорного дзеркала» вийшла 8 років тому. Серіал інколи сатирично, а подекуди цілком серйозно показує, що може трапитися з суспільством під впливом гіпотетичного розвитку технологій: запис людської пам’яті на цифрові носії, перенесення свідомості, сильний штучний інтелект і віртуальна реальність з повним зануренням.

За ці 8 років технології, які творці серіалу вважали фантастичними, наблизилися до втілення у реальність. Деякі з них лякають, інші приваблюють. Ми вирішили з’ясувати, які ідеї з серіалу вже з’явилися або знаходяться у процесі розробки.

Чат-боти на основі штучного інтелекту

"Чорне дзеркало" вже тут. 5 технологій з серіалу, які реально існують

У першому епізоді другого сезону «Я скоро повернуся» після нещасного випадку гине хлопець. Його дівчина Марта замовляє послугу, яка на основі поведінки покійного у соцмережах симулює листування з ним.

Сьогодні ми використовуємо чат-ботів під час замовленні їжі, в онлайн-банкінгу та навіть медицині. До відчуття реальної розмови їх наближають NLP-алгоритми (Natural Language Processing — суміш штучного інтелекту та комп’ютерної лінгвістики). Саме за природністю взаємодії людини та штучного інтелекту Алан Тюрінг запропонував визначати наявність мислення у машини: якщо ви не можете визначити, говорить з вами людина чи машина, то співрозмовник здатен мислити.

Сучасні голосові асистенти та чат-боти навряд чи пройдуть тест Тюрінга. Нещодавно Google запустив бібліотеку машинного навчання TensorFlow.Text для роботи з мовою. Зараз вчені та інженери активно працюють над тим, щоб алгоритм розумів не лише текст, а й контекст. Наприклад, розробник з Китаю створив чат-бота, який спілкувався з його дівчиною, поки той працював. Партнерка зрозуміла підміну аж після 300-го повідомлення.

В Україні також є розробки у цьому напрямі. Наприклад, платформа PeoplePartner.Ai, що виконує задачі рекрутингу, підготовки персоналу та навіть менеджерить повсякденні справи: відпустки, звільнення, довідки та виклики на роботу. Подібним до зображеного в епізоді є додаток Replika. Цей АI-співрозмовник підтримає вас, якщо ви почуваєтесь тривожно або знедолено.

Зчитування пам’яті

"Чорне дзеркало" вже тут. 5 технологій з серіалу, які реально існують

У третьому епізоді першого сезону «Історія всього твого життя» головний герой сумнівається у вірності своєї дружини. Користуючись технологією читання та запису пам’яті, він детально переглядає свої спогади та шукає докази зради.

Читати пам’ять вчені ще не навчилися, механізми її формування і зберігання досі залишаються загадкою. У 2016 році за участю Ілона Маска була створена компанія Neuralink, мета якої — створення нейрокомп’ютерного інтерфейсу. Цей пристрій дозволяє обмінюватися інформацію між мозком та комп’ютером. Якщо компанія досягне мети, то ми зможемо завантажувати свої спогади на флешку або обмінюватися ними через інтернет.

Ще одним кроком до читання пам’яті є реконструкція візуальних зображень на основі активності мозку, яку реалізували японські вчені. На відео нижче можна побачити образи, які генерує наш мозок. Їх записали за допомогою функціонального МРТ та глибоких нейромереж.

Перенесення свідомості

У спецвипуску «Біле Різдво» один з персонажів розповідає про власницю будинку, яка хотіла, щоб Smart House краще її розумів. Для цього вона вирішила скопіювати свою свідомість, помістити її всередину комп’ютерної програми та дати можливість керувати системами будинку.

У реальності ця технологія знаходиться ще у колисці. Моделі людського мозку або нашої нервової системи ще не існує. Це пояснюється їхньою складністю: у людському мозку 100 млрд нейронів з 15 000 зв’язків кожен. Проте вчені давно навчилися моделювати простіші системи. У 1993 році вони повністю змоделювали нервову систему хробака C. elegans, яка складається всього лише з 302 нейронів. Нервову систему помістили у віртуальне середовище, де хробак взаємодіяв з навколишнім світом.

"Чорне дзеркало" вже тут. 5 технологій з серіалу, які реально існують

Розвитку таких моделей заважають декілька проблем. Перша — ми не розуміємо, що таке свідомість, де вона зберігається і що саме потрібно моделювати. Друга — змоделювати весь мозок дуже важко через недостатню потужність сучасних комп’ютерів.

Цю ідею намагається втілити у життя компанія Blue Brain Project — вони хочуть створити комп’ютерну модель головного мозку людини. Тим часом в Університеті Манчестера триває робота над SpiNNaker — комп’ютерною архітектурою, також призначеною для моделювання роботи людського мозку.

Симуляція людської поведінки

У четвертій серії четвертого сезону «Повісь ді-джея» алгоритм проводить численні симуляції поведінки партнерів, щоб визначити, чи підходять вони одне одному. Сьогодні комп’ютери ще не вміють повністю симулювати людську поведінку, але цілком спроможні аналізувати та моделювати окремі види нашої діяльності.

"Чорне дзеркало" вже тут. 5 технологій з серіалу, які реально існують

Один з алгоритмів від Google проаналізував ноти у 306 музичних творах Баха, виявивши зв’язок між мелодіями та нотами, що забезпечують гармонію. Він виявив правила композиції та особливості, притаманні композитору, тож алгоритму нічого не заважає створювати нові твори у стилі Баха.

У лютому цього року інженери OpenAI розробили алгоритм для написання текстів та промов. Вони натренували його на гігабайтах текстів з інтернету, а потім попросили написати про утилізацію сміття. Текст було важко відрізнити від написаного людиною. За чутками, в OpenAI побоюються, що алгоритм може бути небезпечним, якщо потрапить не в ті руки.

Співзасновник Coffee Meets Bagel Доун Кан вважає, що машинне навчання вплине на сервіси онлайн-знайомств та допоможе краще підібрати пару. Для цього додатку потрібно більше даних про вас: ваші дописи, листування та навіть банківські транзакції.

Компанії Pheramor та DNA Romance аналізують ДНК на гени, пов’язані з вашою імунною системою. Вони вважають, що ці гени відповідають за те, кого приваблюєте ви та хто приваблює вас, тому саме ці дані допоможуть знайти обранця чи обраницю.

Скорингова система громадян

Попри те, що перша серія третього сезону «Під укіс» сатирично висміює гонитву за лайками у соцмережах, з 2014 року у Китаї запрацювала система соціального кредиту. У серіалі головній героїні не вистачає балів для придбання квитка на літак — те ж саме трапляється в Китаї з громадянами, які мають низький рейтинг. Їм також не можна купувати квитки на бізнес-клас в потягах, жити в готелях, користуватися швидкісним інтернетом та посідати деякі посади.

"Чорне дзеркало" вже тут. 5 технологій з серіалу, які реально існують

Скорингова система Китаю працює завдяки великому масиву даних. За громадянами слідкують з відеокамер, перевіряють їхні особисті контакти, покупки, аналізують штрафи за порушення ПДР — саме з цього формується рейтинг людини. Наприклад, водії втрачають бали, якщо не зупиняються перед пішохідним переходом.

До речі, в українському банку monobank алгоритм машинного навчання, який визначає кредитний рейтинг, також враховує швидкість заповнення анкети та вашу модель телефону.

Держава завжди буде намагатися контролювати населення, тож в інших країнах будуть з’являтися системи, аналогічні китайським. Які з них роблять наше життя комфортнішим та безпечнішим, а які порушують громадянські права — відповідь на це питання доведеться шукати кожному з нас.

Цей матеріал підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED.

Джерело: vctr.media


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все