Цифрова гігієна: про несподівану реакцію мозку на гаджети

  • 19 февраля, 12:50
  • 4932
  • 0

Гаджети – невід'ємна частина нашого життя. Відмова від них може нашкодити здоров'ю сучасної людини не менше, ніж безперервне їх використання. Як виглядає грамотна інформаційна дієта, розповів сімейний лікар, засновник і головний лікар клініки для здорових SQLAB Святослав Ханенко.


Час від часу я проходжу процедуру нейрофідбеку, яка дозволяє краще зрозуміти роботу мозку, його реакції і, відповідно, поступово посилити ментальні здібності. Мені було цікаво поспостерігати за реакцією мозку, коли під час сеансу я використовую гаджети і коли перебуваю в стані повного спокою. Результат мене здивував. 

Цифрова гігієна: про несподівану реакцію мозку на гаджети

Виявилося, що робота мозку поліпшується, коли я продовжую використовувати свій смартфон для листування або читання. Спочатку я думав, що це якась помилка. Але повторюваність результату підтвердила: система не помилилася.

Як убезпечити себе від стресу

Якщо ваша самореалізація пов'язана з використанням гаджетів, якщо вони стають вашим продовженням, відмова від них навіть з благою метою призводить до стресу.

Інформаційне навантаження наростає, є багато статей, присвячених тому, що багатозадачність призводить до розфокусування і зниження рівня IQ. Але результати енцефалограми показують, що наш мозок «йде в ногу з часом». Іншими словами, він прилаштувався під нову реальність і навчився ефективно справлятися із завданнями в умовах інформаційних перевантажень.

Гаджети виконують безліч функцій: дарують емоції, насичують інформацією, розширюють контакти, служать органайзером, допомагають вести бізнес. В аксесуарах – наше особисте життя, робота, розваги, дозвілля. Мало хто в наші дні може дозволити собі тишу. Тиша – це розкіш.

На інформацію, яка нам надходить через девайси, дуже чуйно реагує наше тіло: мозок, який її обробляє, внутрішні органи, кровотік і навіть травлення.

Чи існують правила гігієни в споживанні інформації? Чи можна в цьому процесі розробити дієту, за аналогією з дієтою в харчуванні? Безумовно, але до неї, як і будь-якої іншої дієти, підходити потрібно з розумом. Влаштувати собі так званий цифровий детокс, відключившися від зовнішнього світу, – так само шкідливо, як різко, без підготовки, позбавити себе їжі на тривалий період.

Цифрова гігієна полягає в тому, щоб грамотно і вибірково підходити до споживання інформації, вибирати те, що корисно, а не шкодить.

Системно управляти інформацією далеко не всім під силу. Люди, які не мають стійких цінностей, починають підпадати під нав'язані цілі. Коли людина втрачає орієнтири, вона опиняється в стресі. Але для того, щоб бути продуктивним, потрібно відновлювати енергію, а не тільки її витрачати. Саме управління інформаційним навантаженням допомагає знижувати витрати енергії і отримувати переваги. Наприклад, якщо напередодні ви інтенсивно попрацювали, то потім можна відключити телефон для відновлення енергії.

Про декілька аспектів інформаційної дієти:

  1. Фокусування. Краще вибирати для роботи з гаджетами конкретний час, але бути продуктивним у цей період, сфокусуватися, щоб завершити завдання.
  2. Баланс. Потрібно постійно перебувати в межах, щоб не було ані перебору, ані дефіциту інформації.
  3. Відновлення. Приділяйте час собі і родині для відновлення енергії і розвитку відносин. Не витрачайте на «зависання» в гаджетах дорогоцінні години і хвилини, призначені для якісного спілкування з родиною.
  4. Етика. Правила є в усіх аспектах життя. Визначте, коли вас не потрібно турбувати поштою, дзвінками, листуванням, і повідомте про це людям, які хочуть бути з вами на зв'язку.
  5. Вибір. Людина розумна не має споживати все підряд, в її силах визначити, яка інформація для неї цінна і корисна, а яка – зайвий, непотрібний, а часто і шкідливий шум.

Джерело: mind.ua


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все