Директорка Kharkiv IT Cluster розповідає про виклики та проблеми, з якими стикається галузь IT. Один працівник у сфері ІТ створює п'ять робочих місць для українських громадян

  • 20 июля, 07:14
  • 4676
  • 0

Згідно з висловленням виконавчої директорки Kharkiv IT Cluster, Ольги Шаповал, в українських ІТ-компаніях працює близько 280-300 тисяч спеціалістів, кожен з яких відповідає за створення п'яти додаткових робочих місць, про це повідомляє DOU.

Скільки в Україні зараз ІТ-компаній: Згідно з Kharkiv IT Cluster, в Україні на момент повномасштабного вторгнення існувало приблизно 4500 ІТ-компаній. Близько 10% ІТ-компаній закривалися щороку, але в той же час відкривалися нові, які компенсували цей відтік та забезпечували приблизно 5-10% зростання. Під час воєнного конфлікту бізнес в галузі ІТ розпочав активну міграцію своїх команд, яка триває й донині.

За нашими даними, більшість українських ІТ-компаній (70%) належать до сегмента малого та середнього бізнесу. Компанії з персоналом від 500 до 2000 працівників становлять 10%, а ще 20% - це компанії з топ-10 в галузі.

Згідно з нашими даними, український ІТ-сектор наразі налічує від 280-300 тисяч фахівців. Приблизно 20% з них, що становить 56-60 тисяч людей, перебувають в евакуації за кордоном. Це дає бізнесу можливість продемонструвати клієнтам диверсифікацію ризиків, укласти нові контракти та продовжити попередні, залучивши команди змішаного складу - як українські, так і закордонні.

За статистикою, до великої війни кожен працівник ІТ-сектору, завдяки своєму високому рівню заробітної плати, створював троє з половиною робочих місць, сприяючи покупці локальних послуг та продуктів. Проте в зв'язку зі зростанням курсу валют та зниженням загального рівня життя в країні, зараз кожен айтівець створює вже п'ять робочих місць. Отже, коли клієнт придбуває продукт чи сервіс, наприклад, у польській компанії, ми втрачаємо роботу не лише одна людина, але цілком шість. Цей фактор не компенсується прибутками від 20% ПДВ, який було зібрано з ІТ-сектору протягом першого півріччя 2023 року.

Процент присутності ІТ-спеціалістів у просторі Дія.City складає приблизно 15%. За даними Міністерства цифрової трансформації на кінець червня 2023 року, 25 тисяч з них працюють в штаті компаній, а 18 тисяч є гіг-фахівцями.

Щодо компаній, що знаходяться за межами Дія.City, структура наразі така: 6% - гіг-фахівці, 14% - штатні працівники, 80% - працюють за контрактами як ФОП. Очікується, що ця структура буде змінюватись до кінця року.

За нашою статистикою, лише близько 10% ФОПів використали пільговий 2% податок. Це підтверджується як нашими внутрішніми опитуваннями, так і даними податкової служби. В 2022 році ІТ-компанії та ФОПи з Харкова сплатили на 9% більше податків до бюджету, ніж у 2021 році. Тому скасування пільги у 2% податку не має значного впливу на ІТ-галузь, але відміна мораторію на перевірки негативно вплине на бізнес з адміністративного боку.

У даному контексті Kharkiv IT Cluster працює з владою на різних рівнях з чотирма ключовими викликами, які впливають на галузь:

  1. Бронювання фахівців: Ми спільно з ІТ-компаніями-учасниками, іншими кластерами та національними асоціаціями розробляємо пропозиції для оновлення системи бронювання. Метою є створення ефективної системи, яка забезпечує збереження інтелектуального потенціалу галузі та має позитивний вплив на неї.

  2. Прозорий виїзд за кордон: Ми виробляємо пропозиції та шукаємо рішення, щоб забезпечити прозорий виїзд у відрядження. У зв'язку з тим, що нові контракти все ще укладаються в основному офлайн, невиїзність деяких дефіцитних фахівців стає проблемою. Ми визнаємо, що ці фахівці зазвичай є експертами, які допомагають переконати клієнтів вибрати українські ІТ-компанії.

  3. Питання ПДВ та податкових регуляцій: Ми розглядаємо питання оподаткування коштів на електронних гаманцях та конкурентоздатності українського продукту порівняно з європейським через адміністрування ПДВ. Хоча ці питання турбують меншу кількість компаній, вони мають важливе значення для виживання окремих секторів галузі, наприклад, продуктових компаній (по ПДВ) та фрілансерів (стосовно електронних гаманців та оподаткування під 18%).

Ольга Шаповал повідомляє, що Kharkiv IT Cluster продовжує активну співпрацю з владою, а недавно відбулась зустріч з очільницею Мінекономіки Юлією Свириденко. Ми також плануємо провести спільну зустріч з міністерством та іншими стейкхолдерами, оскільки вирішення цих питань потребує комплексного підходу.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все