Дослідження IBM X-Force: крадіжка облікових даних і вразливості стали головними ворогами бізнесу у 2019 році

  • 14 февраля, 10:23
  • 4605
  • 0

IBM (NYSE: IBM) опублікувала щорічний індекс загроз IBM X-Force Threat Intelligence Index 2020, який показав, як змінилися методи кіберзлочинців за кілька десятиліть незаконного доступу до мільярдів корпоративних і персональних записів, а також використання сотень тисяч вразливостей у програмному забезпеченні. Згідно з дослідженням, 60% первинних проникнень в інфраструктуру жертви були здійснені за допомогою раніше викрадених облікових даних і вже відомих вразливостей ПЗ, що давало змогу зловмисникам легше отримати доступ до даних і не покладатися на фішинг. 

Дослідження IBM X-Force: крадіжка облікових даних і вразливості стали головними ворогами бізнесу у 2019 році

Звіт IBM X-Force демонструє фактори, що сприяли цьому зрушенню, і три основні вектори атак наступні:

  • Фішинг використовувався як початковий метод проникнення менш ніж у третині випадків (31%), тоді як у 2018 році ця цифра сягала половини.
  • Виявлення й використання вразливостей були причиною 30% вторгнень порівняно з 8% — у 2018 році. І навіть давно відомі вразливості в Microsoft Office і Windows Server Message Block досі масштабно експлуатуються.
  • Використання раніше викрадених облікових даних також набуває все більшої популярності як своєрідна «точка входу»: ідеться про 29% випадків. Тільки у 2019 році понад 8,5 млрд записів були скомпрометовані, — і це на 200% більше за попередній рік, тож у руки злочинців потрапило ще більше облікових даних, якими й згодом можна буде скористатися.

«Та кількість зламаних облікових записів, яку ми спостерігаємо сьогодні, свідчить про те, що в руки кіберзлочинців потрапляють дедалі більше ключів, які відкривають доступ до нашого приватного життя й роботи. Їм більше не потрібно витрачати час на винахід хитрих способів вторгнення в компанію: злочинці можуть проникати в мережу й проводити атаки, просто користуючись відомими методами, як-от вхід у систему з викраденими обліковими даними, — сказала Венді Вітмор, віцепрезидент IBM X-Force Threat Intelligence. — Посилені заходи захисту на кшталт багатофакторної автентифікації або технологій single sign-on необхідні для забезпечення кіберстійкості організації та захисту даних користувачів».

IBM X-Force готує звіти, аналізуючи щодня понад 70 млрд подій зі сфери інформаційної безпеки в понад 130 країнах світу. Застосовуються й додаткові джерела даних: X-Force IRIS, X-Force Red, IBM Managed Security Services та офіційно опубліковані повідомлення про втрати даних. Крім того, фахівці IBM X-Force використовують тисячі спам-пасток по всьому світу й відстежують десятки мільйонів фішингових і спам-атак щодня. Також вони аналізують мільярди веб-сторінок і зображень для виявлення шахрайства або незаконного використання брендів.

Ключові висновки, представлені у звіті:

  • Недбала конфігурація. Аналіз IBM показав, що зі звітів по більш ніж 8,5 млрд зламаних записів у 2019 році 7 млрд, тобто понад 85%, були пов'язані з неправильними параметрами хмарних серверів та інших некоректно сконфігурованих систем. Це разюча зміна порівняно з 2018 роком, коли відповідна цифра не перевищувала половини всіх зламаних записів.
  • Віруси-шифрувальники в банківській сфері. Згідно зі звітом за 2019 рік, деякі з найактивніших банківських троянів, такі як TrickBot, стали частіше використовуватися як «плацдарм» для проведення масштабних ransomware-атак. Фактично віруси-шифрувальники й нові коди, які використовують банківські трояни, очолили рейтинг описаних у звіті шкідливих програм.
  • Фішинг на довірі. Технологічні компанії, соціальні мережі й стрімінгові сервіси увійшли в десятку брендів, якими найчастіше «прикидаються» шахраї з метою фішингу. Ці зміни свідчать про те, що люди стали більше довіряти технологічним провайдерам, а не роздрібним мережам і фінансовим компаніям, як було раніше. Серед найбільших брендів, які використовуються в шахрайських схемах, є Google, YouTube та Apple.

Атаки вірусів-шифрувальників еволюціонують

Звіт IBM X-Force виявив світові тренди у сфері атак з метою вимагання викупу, які наносять шкоду як громадському, так і приватному сектору. 2019 рік продемонстрував значне зростання активності вірусів-шифрувальників, і підрозділ IBM X-Force підсилив профільну службу реагування, щоб підтримати своїх клієнтів з 13 різних галузей у всьому світі. Такий захід укотре підтверджує, що подібні атаки не прив'язані до галузі.

Понад 100 державних служб у США зазнавали атак вірусів-шифрувальників минулого року. Спеціалісти IBM X-Force також наголосили на масштабних атаках у рітейлі, виробничих і транспортних компаніях. Усі вони, як відомо, мають великі обсяги даних, які можна монетизувати, або покладаються на застарілі технології, і, як наслідок, потрапляють у зону ризику. У 80% випадків атак злочинці використовували вразливості Windows Server Message Block. Таку ж тактику шахраї застосовували для розповсюдження вірусу WannaCry, який завдав шкоди компаніям у 150 країнах у 2017 році.

Дослідження IBM X-Force: крадіжка облікових даних і вразливості стали головними ворогами бізнесу у 2019 році

Атаки вірусів-шифрувальників коштували організаціям понад $7,5 млрд у 2019 році, при цьому шахраї насолоджуються «здобиччю» й не планують зупинятися у 2020 році. У звіті IBM, підготовленому спільно з компанією Intezer, ідеться про те, що новий шкідливий код помітили в 45% банківських троянів і в 36% вірусів-шифрувальників. Це означає, що злочинці, створюючи нові коди, і надалі працюють над тим, щоб їх не виявили.

Спеціалісти IBM X-Force помітили тісний зв'язок між вірусами-шифрувальниками й банківськими троянами: трояни відкривають доступ для прицільних і високодохідних ransomware-атак. Завдяки цьому розширюються можливості розгортання програм, які вимагають викуп. Наприклад, існують підозри, що найактивніша фінансова шкідлива програма TrickBot використовувалася для розгортання вірусу Ryuk у корпоративних мережах. Інші банківські трояни, такі як QakBot, GootKit, Dridex, також розвиваються в цьому напрямі.

Шахрайське використання назв технологічних компаній і соціальних мереж у фішингових схемах

Що більше користувачі дізнаються про фішингові листи, то більш таргетованими стають атаки. Разом з неприбутковою організацією Quad9 фахівці IBM виявили у сфері фішингу тенденцію, що посилюється: злочинці видають себе за великі споживчі технологічні бренди (технологічні компанії, соціальні мережі, стрімінгові сервіси) і з метою фішингу підробляють посилання на їх сайти.

Майже 6 із 10 брендів, які найчастіше використовували шахраї для своїх цілей, стосувалися доменів Google і YouTube. Бренди Apple (15%) та Amazon (12%) також використовувалися для крадіжки тих даних користувачів, які можна монетизувати. На думку IBM X-Force, ці бренди обрали насамперед через можливу монетизацію викрадених даних.

Facebook, Instagram і Netflix також увійшли в десятку брендів, які найчастіше намагалися підробити, але їх шахраї використовували значно менше. Можливо, причина в переважній відсутності даних, які можна безпосередньо монетизувати. Оскільки шахраї часто розраховують на використання однакових паролів — і досягають успіху — фахівці IBM X-Force вважають, що через часте застосування однакових паролів ці бренди могли стати головною ціллю злочинних атак. Дослідження The Future of Identity, проведене IBM, показало, що 41% респондентів-представників покоління міленіалів використовують однаковий пароль багато разів, а в покоління Z в середньому всього п'ять різних паролів, тобто можливість повторного використання дуже висока.

Відрізнити домен-підробку від справжнього може бути дуже складно — саме цим і користуються шахраї. Десять вказаних у звіті брендів, які найчастіше підробляють шахраї й на які всього припадає близько 10 млрд облікових записів, відкривають для злочинців багато можливостей. З такими масштабами є висока ймовірність, що користувач нічого не підозрюватиме й клікне на фейкове посилання.

Інші важливі висновки, представлені у звіті:

  • Позиції рітейлу зростають у рейтингах цільових галузей. Сфера роздрібної торгівлі стала другою в рейтингу серед галузей, які найчастіше атакували у 2019 році. З невеликою різницею в кількості атак перше місце в цьому списку четвертий рік поспіль посів фінансовий сектор. Атаки Magecart, що завдали шкоди 80 сайтам інтернет-магазинів улітку 2019 року, стали одними з найбільших атак на сферу рітейлу. Імовірно, метою кіберзлочинців були особисті дані споживачів, дані платіжних карт і навіть цінна інформація програм лояльності. Згідно з даними підрозділу IBM з реагування на інциденти безпеки, рітейлери також зазнали значної кількості атак вірусів-шифрувальників.
  • Зростання атак на промислові системи управління (ICS) й операційні технології (OT). У 2019 році кількість атак на OT-системи зросла у 21 раз порівняно з минулим роком. Це безпрецедентна кількість атак на ICS та OT, як мінімум, за останні три роки. У найбільших атаках використовувалися вже відомі вразливості в апаратному забезпеченні систем SCADA й ICS в поєднанні з підбором паролів шляхом їх «розпилення».
  • Північна Америка й Азія — регіони, які зазнають найбільше атак. У цих регіонах минулого року спостерігалася найбільша кількість атак (понад 5 млрд) і найсуттєвіші витоки даних — понад 2 млрд записів.

У звіті використовувалися дані, зібрані IBM у 2019 році для аналізу глобального ландшафту загроз та інформування фахівців у сфері кібербезпеки про найрелевантніші для тієї чи іншої організації загрози. Щоб завантажити копію звіту IBM X-Force Threat Intelligence 2020, перейдіть за посиланням: https://ibm.biz/downloadxforcethreatindex

Зареєструйтеся на вебінар IBM X-Force Threat Intelligence Index 2020, який відбудеться у вівторок, 18 лютого 2020 року, о 18:00 за київським часом: https://ibm.biz/BdqExS


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все