Еко-туризм в IT: навіщо це інженеру

  • 20 ноября, 06:02
  • 4765
  • 0

Автор: Михайло Левчук, розробник застосунку EcoHike у львівському офісі GlobalLogic

А ви знали, що фізично активні люди живуть на 12-14 років довше? Навіть щоденна 15 хвилинна розминка додасть вам ще 3 роки й зменшить вірогідність серйозно захворіти. Натомість IT-спеціалісти мають багато шансів потрапити у групу ризику, адже наша робота малорухлива. І якщо додати ще забрудненість повітря, яке скорочує життя в середньому на 3 роки, то одразу зрозуміємо, що час діяти негайно та змінювати звички. Ендорфіни, подорожі та відчуття залученості до гарної справи, життя таки подовжують. Як саме любов до гір та технологій допомагають турбуватися про здоров'я та де шукати корисні ендорфіни й нові сенси, розкажу вам далі. 

Михайло Левчук

Сміття у горах чи гори сміття

Усвідомлюємо ми чи ні, однак ВООЗ каже, що 91% світового населення проживає у районах з забрудненим повітрям. Україна, звісно не Китай, але теж має екологічні проблеми. Так ми бачимо смог, вирубані ліси та переповнені полігони. Загалом на 1 українця припадає близько 300 кг побутового сміття на рік. А 95% відходів опиняються на звалищах, у тому числі нелегальних. Забруднюються навіть гори, оскільки туристи залишають там багато сміття, серед яких банки і пляшки, що розкладаються сотні років. Більшість з нас не усвідомлює масштабів проблеми. Я теж не міг її збагнути, допоки не почав ходити у походи та побачив тонни сміття на схилах Карпат, полишеного туристами. Щоб зарадити цьому і покращити екологічну ситуацію я доєднався до розробки застосунку EcoHike, яке має на меті об’єднати небайдужих українців і зробити Україну чистішою. Разом з цим застосунком можна ставити мітки зі забрудненими ділянками та навіть створювати тематичні події для прибирання з друзями чи однодумцями. 

Ми часто не помічаємо навали сміття, адже сидимо як не в офісі, так вдома, особливо в карантин. Але є спосіб зробити життя активнішим, а ставлення до природи свідомим. Наприклад, це може бути еко-туризм та еко-походи, адже це абсолютного новий вид мандрівок. 

Еко-похід: частина перша

То ж як це було? Однозначно незабутньо. Так цієї осені я вперше доєднався до еко-походу в Карпати. Його мета — не тільки підкорити вершини, а й прибрати у горах. Це нове дозвілля, яке спочатку може здатися чимось дивним, але насправді воно поєднує в собі максимум користі — фізичну активність та допомогу довкіллю. 

Зі мною в групі було ще 35 мандрівників, причому були як завзяті еко-активісти, так і підлітки. Це було неочікувано для мене. Разом за 2 дні ми подолали 29 км та зібрали 59 мішків зі сміттям. Тобто майже кожен мав по 2 мішки, які ми несли з собою від самого початку походу до кінця. У цьому полягала додаткова складність, адже одна й та сама відстань у горах та у місті відчуваються по-різному через нерівність місцевості. 

Піти у такий похід може кожен. Саме для цього разом з командою у львівському офісі GlobalLogic ми розробили застосунок EcoHike. Наприклад, в еко-поході ми рушили на кілька точок, де було дуже багато сміття. Хоча не вийшло винести все, думаю, що через кілька таких походів ситуація зміниться. Вже зараз кожен може зробити свій внесок і знайти цю мітку за цим посиланням (працює лише зі смартфонів). 

Загалом еко-походи допомагають мені відчувати себе краще завдяки фізичній активності, допомозі природі та командній роботі. Це відрізняється від буденного життя у місті, а ще подорожі на природу знижують рівень стресу та депресії.

Дуже важливо вміти відпочивати та знаходити баланс, щоб бути здоровим як морально, так і фізично. Так 77% спеціалістів зіштовхуються з вигоранням на роботі, говорять дані Deloitte. А пандемія лише сприяє його поширенню, адже вдома багато фахівців працюють понаднормово. Спробувати еко-похід може допомогти відновити свої сили та знайти нове хобі. 

Як піти в еко-похід: частина друга

Коли щось починаєш, найскладніше налаштуватися на це. Так і в еко-поході важко усвідомити, що ти долатимеш за кілька днів десятки кілометрів, а ще й будеш збирати сміття. Морально це досить складно. Знайти мотивацію може бути першим найважливішим кроком. Загалом я можу виділити 3 етапи підготовки:

1 етап. Оцінка 

Знайдіть потрібну інформацію та оцініть свої зусилля. Зараз в еко-похід можна піти як з друзями, так і з туристичною групою. Новачкам я б радив саме останній варіант, адже без попереднього досвіду важко відокремити сміття на те, що піддається переробці, а що ні. Організатори зможуть допомогти й подбати про маршрут, утилізацію та інші моменти.

2 етап. Не беріть зайвого

І точно візьміть побільше води, адже долати великі відстані вимагає фізичних зусиль. Загалом похід — час залишити ноутбук вдома та взяти великий рюкзак з білизною, теплою кофтою, вітровкою і базовими предметами гігієни та приборами. Ще варто покласти дощовик і накидку від дощу на рюкзак. 

Якщо йдете в еко-похід з друзями, візьміть побільше сміттєвих пакетів. Вони знадобляться і для захисту речей від дощу. А прибравши, розраховуйте, щоб кожен ніс не більше 2. Інакше буде дуже важко донести все до підніжжя. 

3 етап. Утилізація

Ідеально, якщо ви можете домовитися зі спеціалізованими компаніями, щоб віддати їм зібрані мішки на переробку чи на безпечне спалювання. Щоб полегшити задачу, ви також можете сортувати сміття при прибиранні. Саме так ми і робили — один пакет для того, що переробляється, а другий — не переробляється.

Попри організаційні складнощі, еко-походи — те, що варто спробувати. Особливо ІТ-спеціалістам, адже багато хто з нас веде малорухливий спосіб життя. Такі мандрівки — це подвійна дія: ви подорожуєте і покращуєте екологічну ситуацію в Україні. Це також позитивно впливає на ментальне здоров’я, адже волонтерство в цілому допомагає позбутися тривоги та посилити відчуття соціального зв’язку. Мій досвід каже, що технології та любов до гір створюють нові сенси, змінюють погляди та переконаний, що продовжують життя.




Теги: globallogic ecohike
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все