Фрілансери мимоволі. Чому для конотопських програмістів робота в офісі — ковток свіжого повітря

  • 28 января, 09:30
  • 4175
  • 0

Що краще для веб-розробників: робота в офісі чи фріланс? Якщо «загуглити» це питання, можна побачити досить шаблонні відповіді: фрілансер — людина, яка працює сама на себе, проте в офісі гарантують фінансову стабільність. Директор ІТ-компанії Grodas Олександр Ребров розповів, чому далеко не всім розробникам підходить фріланс, а також про небанальні переваги роботи в офісі.

Сам багато років працював фрілансером

Компанію Grodas ми з партнером відкрили 2015 року. До цього багато років працював фрілансером. Які я пам'ятаю моменти з минулого? Коли закривав ноутбук та їхав з сім'єю кудись на море. Але навіть на відпочинку не міг розслабитися, бо не міг «відкласти на потім» деякі проєкти.

Приїхав на відпочинок, а у замовника щось зламалося на сайті — і він починає обривати тобі месенджери. Доводиться повертатися в номер, відкривати ноутбук і працювати. При цьому ти нервуєш, що тебе турбують на відпочинку — і вже все не те. І твій настрій, і твій відпочинок. У цьому весь фріланс.

Фрілансери мимоволі. Чому для конотопських програмістів робота в офісі — ковток свіжого повітря

Олександр Ребров

І ось так я поступово перегорав. У 2014 зробив паузу, і потім вже не зміг повернутися. Мені не хотілося більше «кодити», руки не підіймалися. Тому й вирішив відкрити компанію, щоб займатися організаційними питаннями. А деякі фрілансери з часом взагалі переходять на інші галузі, або просто беруть дуже тривалу відпустку.

Фріланс підходить далеко не всім

Є різні люди. Хтось просто не може працювати в команді — дуже сильний інтроверт. Їм подобається бути одинаками — і для них якраз фріланс буде гарним виходом з ситуації.

Проте багато розробників, навпаки, хочуть спілкуватися, працювати в команді, але мають стереотип, що робота в компанії — це як на заводі: потрібно приходити о восьмій ранку, а інакше тебе звільнять. Проте, це далеко не завжди так.

Коли ти працюєш «на себе», потрібно шукати клієнта та домовлятися з ним про оплату своєї роботи. Далеко не всі вміють домовлятися про оптимальні для себе умови — частіше працюють за копійки. А той, у кого це добре виходить, зазвичай сам відкриває свою фірму.

Є два табори: фрілансери за станом душі та фрілансери, які вимушені бути фрілансерами. 

А є люди, таких багато, які навпаки, звикли працювати в компанії й хочуть продовжувати в ній працювати. Вони, можливо, переїхали з іншого міста — і шукають подібні компанії тут. Можливо, там була хороша робота і крутий колектив — і вони втратили це. Для таких людей наші двері відкриті завжди.

У нас працює розробник, який переїхав з Києва, бо йому набридло велике місто. Він досвідчений розробник, працював у великій компанії. Але йому хотілося змінити локацію. Я його запросив до нас — і він працює. І він такий не один.

Тебе затягує програмування — і ти не помічаєш життя

Ще один дуже важливий аргумент — переважна більшість фрілансерів працює вночі. Вони, може, й хотіли б перебудувати свій графік, але у них не завжди вистачає мотивації, не завжди можуть самоорганізуватися.

Особисто знаю людей, які влаштувалися на роботу в компанії, щоб перейти на нормальний, нормований, графік. Тому що програмування — це така штука, яка тебе затягує.

Ти прокинувся й починаєш програмувати. Ти нічого не бачиш навколо, не живеш фактично. Ти вночі працюєш. Ввечері сидиш за компом, коли нормальні люди ходять в кафе, в кіно. Ти прокидаєшся опівдні. Зараз зима — сонце сідає рано. Фактично ти бачиш сонячне світло тільки пару годин в день. І так непомітно проходить життя

Ще одна з причин, чому я відкрив компанію: я зможу працювати вдень. Маю перед своїми співробітниками зобов'язання — щоб були налагоджені процеси тощо. І тому мені треба приходити вдень — мене це теж дисциплінує.

Я знаю, що хочеться ввечері не думати про роботу, відволіктися від неї. Подивитися серіал, пограти, сходити в кіно. Якщо ти працюєш вночі, ти не можеш не думати ввечері про роботу. Фізично ти знаходишся в кафе, але думками вже на роботі, бо десь опівночі у тебе «праймтайм» для програмування. А коли ти працюєш днем, ввечері у тебе голова звільняється від думок про роботу — ти ж її вже зробив. У тебе з'являється час на особисте життя, на родину та друзів.

Більшість програмістів-фрілансерів приходить до нас, бо хоче нормований графік

Здається, всі фрілансери можуть їх зрозуміти. Але, з іншого боку, з ними дуже важко на перших етапах. Вони мають своє бачення, вони не звикли працювати у команді разом для спільного результату

Те ж саме стосується графіку. Людина, яка звикла працювати вночі, о восьмій ранку ще спить й бачить кольорові сни. Їй дуже важко перебудуватися, якщо вона, наприклад, роками жила в одному й тому ж режимі. Саме тому у нас розробники зазвичай приходять о 10:00, щоб зранку вони могли трішки більше поспати.

Буває, що деякі працівники приходять об 11:00, щоб було більше суміжних годин із замовниками з інших частин світу — вони живуть в іншому часовому поясі. Але ми не зацікавлені, щоб наші розробники працювали вночі.

Джерело: konotop.city


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все