Хочеш кар’єру в IT – іди в армію. Лайфхаки для українців від стартап-нації Ізраїлю

  • 1 ноября, 13:59
  • 4517
  • 0

Ізраїль називають епіцентром розвитку IT, другою у світі екосистемою після США, де кожен 14-й громадянин має власний IT-стартап.  За результатами 2018 року ізраїльські стартапи залучили $6,4 млрд. Країна притягує інвестиції з усього світу, при цьому на її території ведуться багаторічні воєнні дії. Констянтин Васюк, виконавчий директор асоціації  IT-Ukraine повернувся з Israel Tech Tour та зрозумів, як ізраїльтянам вдалося стати справжньою стартап-нацією. 

Утворити правильне державне лобі

Поки в Україні лобізм асоціюється виключно з нечесною конкуренцією та чимось незаконним, Ізраїль на державному рівні лобіює розвиток IT-ринку і всі від цього тільки в виграші. Як це працює? В Knesset (ізраїльський парламент – прим.ред.) є група тех-лобістів, які просувають «правильні» законодавчі стимули, що сприяють розвитку R&D центрів, навчальних закладів та забезпеченню комфортного середовища для IT-бізнесу.

Що означає «правильні» стимули? Це не прямі податкові преференції під окрему компанію, а інфраструктурні проекти: спрощення процедури оформлення землі під будівництво офісів IT-бізнесу та тех-парків, безмитне ввезення IT-обладнання (як у випадку з Intel). Такі інфраструктурні проекти працюють і на місто, і на компанію, і на IT-індустрію в цілому.

Просувати системні проекти

Наприклад, Ізраїль на законодавчому рівні рекомендував усі авто обладнати системою безпеки дорожнього руху. Вона відслідковує траєкторію та швидкість руху автомобіля і пішоходів, прогнозує їх місцезнаходження та в разі аварійно небезпечної ситуації може пригальмувати авто.

Важливо, що лобіюється не конкретний виробник системи, а безпека дорожнього руху в цілому. І це круто, адже таким чином і бізнес стимулюють створювати технологічні продукти, і дороги роблять безпечнішими.

Ізраїльтяни пішли далі. Проводять суспільні опитування з приводу того, як повинна реагувати система, коли уникнути зіткнення неможливо. Повертати кермо в сторону узбіччя, наражаючи на небезпеку водія, чи не змінювати траєкторію руху авто, тим самим загрожуючи пішоходу? Це і називається системним підходом до прийняття рішень.

Константин Васюк та учасники Israel Tech Tour

Створювати можливості на базі держави

Щоб стати IT-спеціалістом, необов’язково закінчувати виш. Кращих IT-шників готує ізраїльська армія. Там культивують креативне мислення та підприємницький підхід. Мрія кожного ізраїльського юнака: потрапити до спеціалізованого комп’ютерного підрозділу армії MAMRAM. Сюди з-поміж великої кількості кандидатів на конкурсній основі обирають лише найталановитіших.

В ізраїльській армії готують висококваліфікованих спеціалістів за напрямами програмування, UI / UX Design та Software. З нуля, менше ніж за рік. Але курс навчання дуже інтенсивний і максимально наближений до реальних умов IT-ринку. Тож з перших днів студенти працюють над власними проектами.

За випускниками MAMRAM вишиковується черга роботодавців, в тому числі, міжнародні компанії, офіси яких представлені в Ізраїлі (Amazon, Intel, Yahoo! та ін.). Набравшись тут досвіду, частина IT-спеціалістів починають працювати над своїм продуктом. Зазвичай, засновники стартапів – це не молодь 20-30 років, як у нас, а зрілі професіонали у віці 40-50 років. Вони знають потреби ринку: як і кому презентувати свій продукт.

Нерідко стартапи заточені на вирішення проблем конкретних компаній. Якщо не діяти наосліп, а керуватися аналітикою та інсайдами ринку, тоді і ризик зазнати невдачу значно менший.

Мотивувати молодь залишатися в країні

Під час візиту в Ізраїль, ми зустрічалися з Ітаєм Пінкасом, учасником рейтингу Forbes «30 Under 30» (рейтинг інноваторів, власників бізнесу та трендсеттерів у віці до 30 років).

У свої 10 років він створив перший мобільний додаток, в 13 − мав уже свою компанію з розробки мобільних додатків Joy2day, у 16 – залучив інвестиції та заробив перший мільйон, наразі він є засновником SaleUp та Digital Adviser. При цьому у 18 років він мріє потрапити до армії Ізраїлю. Не тільки на обов’язковий 3-річний термін служби, а на подовжений строк − шість років.

Я був здивований, наскільки це відрізняється від українського підходу. Дивовижно ще й те, що будучи вже успішним стартапером, Ітай не пропускав шкільні заняття. Це максимально описує ізраїльський менталітет: не пропускати жодної можливості, відкривати всі двері на своєму шляху і завжди казати «Так».

Тим часом в Україні

В Ізраїлі роками створювалася цілісна система просування інновацій, в якій державі та армії відведені ключові місця. Це – їх унікальна історія, Україні ж потрібна своя. На чому її побудувати? На компетенціях IT-спеціалістів, що завдяки сервісному бізнесу швидко розвиваються в усіх сегментах економіки: automotive, fintech, space tech, agritech, energy tech та ін.

Нашим IT-фахівцям довіряють реалізацію надскладних проектів. В процесі роботи з зовнішніми високотехнологічними ринками США, Європи та Ізраїлю, по суті, відбувається трансфер технологій в Україну. Отримавши такий цінний досвід, IT-спеціалісти готові до створення власних продуктів.

І на цьому етапі державі варто підтримати IT-підприємництво, сформувавши внутрішній попит на інновації та створивши податкові стимули. Інакше – частина фахівців рівня senior будуть виїжджати за кордон і вже там реалізовувати свій потенціал.

Джерело: MC Today


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все