Kyiv Smart City 2020: як «порозумнішає» столиця в новому році

  • 31 декабря, 11:06
  • 4512
  • 0

Київ у 2019 році став першим «містом у смартфоні» ще до того, як про це заявив президент на державному рівні. Крім цього, місто активно розвиває електронні сервіси різного спрямування: відкритий бюджет, електронні закупівлі, онлайн-запис на прийом до лікаря, електронна черга в дитячий садочок, міські послуги у мобільному додатку Kyiv Smart City та «інтелектуальні» відеокамери, що допомагають поліції розкривати злочини.

Про те, які технології з’являться у столиці у 2020 році, та про пріоритети для Києва розповів директор департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА Юрій Назаров.Kyiv Smart City 2020: як «порозумнішає» столиця в новому році

Платформа великих даних

Централізований підхід до інформації наразі вже імплементовано у столичному секторі безпеки. Понад 7000 камер відеоспостереження підключені до міського дата-центру – єдиного ядра системи. Спецслужби використовують єдину систему даних для ефективного розкриття злочинів, а також для швидкого розшуку злочинців та автомобілів, оскільки вже функціонує система розпізнавання осіб і номерів.

Також дані з міського дата-центру затребувані для муніципальних потреб, контролю роботи комунальних служб і трафіку. У 2020 році за допомогою Big Data прийматимуться управлінські рішення, а також вдосконалюватиметься організація комфортного та безпечного життя у місті.

Діджиталізація транспортних послуг

У 2020 році відбудеться повний перехід на електронний квиток у громадському транспорті столиці. Реалізація проєкту дає місту одразу кілька позитивних результатів. Це прозорість грошового обігу в сфері пасажирських перевезень, зручність для пасажирів, яким не треба користуватись різними квитками у кожному виді транспорту, та збір даних про пасажиропотік для оптимізації маршрутів.

Продовжиться процес встановлення GPS-трекерів у пасажирському та комунальному транспорті. Для цього місто планує витратити близько 30 млн грн. Крім того, місто продовжить впровадження проєкту е-паркування. Онлайн-абонементи водії зможуть  придбати в міському застосунку Kyiv Smart City. З часом з’явиться можливість погодинної оплати паркування безпосередньо в застосунку.

Інтернет речей та екологія міста

Платформа інтернету речей (IoT) та встановлення максимальної кількості датчиків, які надаватимуть об’єктивну інформацію про екологічну ситуацію в Києві. Сьогодні виявлена потреба у збільшенні кількості датчиків руху для розумного освітлення, масштабування систем моніторингу якості повітря, технологій для зменшення витрат ЖКГ тощо.

У новому році в столиці планується встановити близько 1000 нових датчиків, які показують стан повітря. Це обійдеться приблизно у 40 млн грн. Ще стільки ж місто планує вкласти в датчики якості води, рівня води у каналізаційних трубах, реагування на вибухи та пожежні датчики. Вся ця інформація зводитиметься до Єдиного ситуаційного центру.

Штучний інтелект (ШІ)

У сучасному світі ШІ – це потужний діджитал-інструмент, який ефективно вирішує широкий спектр завдань: від консультацій жителів з поточних питань до масштабної інтеграції в е-сервіси. Зараз команда фахівців всебічно вивчає всі можливі результати використання ШІ у Києві.

У рамках проекту AI for Kyiv продовжиться дослідження етики використання штучного інтелекту в столиці. У 2020 році жителі столиці вже зможуть відчути переваги використання ШІ: з’явиться чат-бот, який відповідатиме на різні запитання та надаватиме актуальну інформацію про життя в місті.

Оновлення Kyiv Smart City

У міського застосунку Kyiv Smart City розшириться функціонал. Зараз десятки фахівців створюють технічні рішення для впровадження нових сервісів платформи.

Планується надати користувачам можливість сплатити штраф за паркування, написати онлайн-петицію, зареєструвати улюбленця в «Реєстрі домашніх тварин», написати звернення до Контактного центру 1551, проголосувати за проекти Громадського бюджету та розробити сервіс «Активний киянин».

Акселератор міських проектів

Ця програма, на базі якої народилося вже п’ять стартапів, дає можливість міським інноваторам отримати від міста технічні ресурси та консультації експертів, які допоможуть покращити проєкт та пришвидшити його виведення на глобальний ринок.

Пріоритети акселератора – це smart city технології та рішення, IoT – Інтернет речей, Machine Learning та Big Data, cleantech, урбаністика, екологія та енергоефективність, технології для індустрій креативної економіки, фінансового сектору, медицини, освіти. Тобто всі ті галузі, які є частиною розумної міської інфраструктури і потребують створення нових сервісів для покращення життя мешканців міста.

Реалізація цих напрямів сприятиме еволюції Києва як технологічної платформи та допоможе вдосконалити вже наявні сервіси для розвитку сучасного, безпечного та комфортного міського середовища.

Джерело: mind.ua


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все